Βιβλιογραφική αναφορά: ALBEDAN Πόσιμο εναιώρημα

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική ομάδα: Ανθελμινθικά, αλβενδαζόλη
Κωδικός ATCvet: QP52AC11

Το Albedan είναι ένα ευρέος φάσματος ανθελμινθικό για τον έλεγχο των ώριμων και άωρων μορφών των γαστρεντερικών νηματωδών, πνευμονικών νηματωδών, ταινιών και των ηπατικών τρηματωδών σε βοοειδή και πρόβατα.

Το προϊόν είναι επίσης ωοκτόνο για τα αυγά των τρηματωδών και των νηματωδών.

Οι βενζιμιδαζόλες συνδέονται με την σωληνίνη των ελμίνθων, μία πρωτεΐνη απαραίτητη για τον σχηματισμό και τη λειτουργία των μικροσωληναρίων στα απορροφητικά εντερικά κύτταρα των νηματωδών σκωλήκων και το επιδερματίδιο των κεστωδών. Η σύνδεση αυτή στερεί από τα εντερικά απορροφητικά κύτταρα τα μικροσωληνάρια και έτσι δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα να μειώνονται συνεχώς τα επίπεδα του γλυκογόνου και να οδηγούνται τα παράσιτα στον θάνατο από ένδεια ενέργειας. Έχουν βρεθεί δομικές διαφορές μεταξύ της σωληνίνης των θηλαστικών και των ελμίνθων, γεγονός που εξηγεί την επιλεκτική τοξικότητα της αλβενδαζόλης ως προς τους εντερικούς σκώληκες και όχι στον ξενιστή. Οι βενζιμιδαζόλες έχουν και άλλους μηχανισμούς δράσης, όπως η αναστολή της δράσης του ενζύμου φουμαράση, που συμμετέχει στην αποθήκευση ενέργειας υπό μορφή ATP στα μιτοχόνδρια των σκωλήκων.

Φαρμακοκινητική

Μετά από χορήγηση από το στόµα η αλβενδαζόλη απορροφάται από τον γαστρεντερικό σωλήνα και µεταβολίζεται εκτενώς στο ήπαρ. Αν και παρατηρείται εντερο-ηπατικός κύκλος μεταβολισμού, η επίδρασή του στο ρυθμό αποβολής από τους ιστούς φαίνεται ότι είναι μικρή. Ο κύριος μεταβολίτης της, το σουλφοξείδιο αλβενδαζόλης, έχει ανθελμινθική δράση και χρόνο ημίσειας ζωής στο πλάσμα του αίματος περίπου 8,5 ώρες, αποβάλλεται δε με τα ούρα μαζί με άλλους μεταβολίτες.