Βιβλιογραφική αναφορά: ALFAGLANDIN C Ενέσιμο διάλυμα

Αντενδείξεις

Να μη χρησιμοποιείται σε κυοφορούντα ζώα όταν δεν επιδιώκεται η πρόκληση διακοπής της κύησης ή τοκετού. Να μη χρησιμοποιείται σε περίπτωση βρογχόσπασμου ή ασθενειών σπαστικής μορφής του γαστρεντερικού συστήματος.

Ειδικές προειδοποιήσεις

Πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας περιόδου ανερεθιστότητας 4 έως 5 ήμερων κατά τη διάρκεια της οποίας τα βοοειδή δεν θα είναι ευαίσθητα στις ωχρινολυτικές επιδράσεις των προσταγλανδινών.

Ειδικές προφυλάξεις κατά τη χρήση

Ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη χρήση σε ζώα

Χορηγείται με ενδομυϊκή ένεση και υπό τις συνήθεις προφυλάξεις ασηψίας.

Για τη μείωση του κινδύνου αναερόβιων λοιμώξεων, θα πρέπει να δίδεται προσοχή ώστε να αποφεύγεται η ένεση σε υγρές ή ακάθαρτες περιοχές του δέρματος.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται από το άτομο που χορηγεί το φαρμακευτικό προϊόν σε ζώα

  • Οι προσταγλανδίνες τύπου F2α μπορεί να απορροφηθούν από το δέρμα και να προκαλέσουν βρογχόσπασμο ή αποβολή.
  • Η άμεση επαφή με το δέρμα ή με τα μάτια μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και αλλεργικές αντιδράσεις.
  • Το προϊόν δεν θα πρέπει να χορηγείται από έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες.
  • Τα άτομα με γνωστή υπερευαισθησία στην κλοπροστενόλη ή στην χλωροκρεσόλη θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν.
  • Αυτό το προϊόν μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα, συνεπώς θα πρέπει να δίδεται προσοχή κατά το χειρισμό του, ειδικά από γυναίκες με ικανότητα τεκνοποίησης, άτομα που πάσχουν από άσθμα και άτομα με βρογχικά και άλλα αναπνευστικά προβλήματα.
  • Αποφύγετε την άμεση επαφή με το δέρμα και τα μάτια.
  • Αποφύγετε την τυχαία αυτοένεση.
  • Φοράτε γάντια.
  • Σε περίπτωση τυχαίας εκτίναξης στο δέρμα ή στα μάτια, η προσβεβλημένη περιοχή θα πρέπει να ξεπλένεται αμέσως με άφθονο νερό.
  • Σε περίπτωση αυτoένεσης ή αναπνευστικών προβλημάτων, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια και να επιδείξτε στον ιατρό το εσώκλειστο φύλλο οδηγιών χρήσεως ή την ετικέτα του φαρμακευτικού προϊόντος

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρονται τοπικές βακτηριακές λοιμώξεις μετά την ένεση, οι οποίες μπορεί να γενικευτούν, εάν με την ένεση εισχωρήσουν στον ιστό αναερόβια βακτήρια. Όταν χρησιμοποιείται για την πρόκληση τοκετού, η συχνότητα κατακράτησης πλακούντα μπορεί να αυξηθεί, ανάλογα με τον χρόνο της αγωγής.

Χρήση κατά την κύηση, τη γαλουχία ή την ωοτοκία

Κύηση

Να μη χορηγείται κατά τη διάρκεια της κύησης, εκτός εάν στόχος είναι η πρόκληση τερματισμού μιας μη φυσιολογικής κύησης ή η πρόκληση τοκετού.

Γονιμότητα

Το προϊόν δεν έχει αρνητική επίδραση στη γονιμότητα. Δεν έχουν αναφερθεί αρνητικές επιδράσεις σε απογόνους από σπερματέγχυση ή φυσιολογική γονιμοποίηση μετά από θεραπεία με κλοπροστενόλη.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης

Η ταυτόχρονη χρήση ωκυτοκίνης και κλοπροστενόλης αυξάνει την επίδραση στη συσταλτικότητα των μυών της μήτρας. Η σύνθεση των ενδογενών προσταγλανδινών αναστέλλεται στα ζώα στα οποία χορηγούνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Κύριες ασυμβατότητες

Να μην αναμιγνύεται με άλλα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα.

Μη συμβατό με ισχυρά όξινα/αλκαλικά προϊόντα.