Βιβλιογραφική αναφορά: ALPRAMIL 12 mg/30 mg Επικαλυμμένο με υμένιο δισκίο (2022)

Αντενδείξεις

Να μη χρησιμοποιείται σε γάτες με σωματικό βάρος μικρότερο των 3 kg.

Να μη χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις γνωστής υπερευαισθησίας στα δραστικά συστατικά ή σε κάποιο από τα έκδοχα.

Ειδικές προειδοποιήσεις

Προκειμένου να αναπτυχθεί ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα παρασιτικού ελέγχου, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές επιδημιολογικές πληροφορίες και ο κίνδυνος έκθεσης της γάτας.

Συνιστάται η ταυτόχρονη θεραπεία όλων των ζώων που ζουν στο ίδιο σπίτι.

Εάν επιβεβαιωθεί λοίμωξη από το κεστώδες D. caninum, ενδείκνυται ταυτόχρονη θεραπεία έναντι των ενδιάμεσων ξενιστών, όπως είναι οι ψύλλοι και οι ψείρες, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη επαναμόλυνση.

Μπορεί να αναπτυχθεί ανθεκτικότητα των παρασίτων σε οποιαδήποτε κατηγορία ανθελμινθικών, μετά τη συχνή και επαναλαμβανόμενη χρήση ανθελμινθικών της συγκεκριμένης κατηγορίας. Η περιττή χρήση αντιπαρασιτικών ή η χρήση που παρεκκλίνει από τις οδηγίες μπορεί να αυξήσει την πίεση επιλογής ανθεκτικότητας και να οδηγήσει σε μειωμένη αποτελεσματικότητα.

Ειδικές προφυλάξεις κατά τη χρήση

Ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη χρήση σε ζώα

Δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες σε σοβαρά εξασθενημένες γάτες ή σε γάτες με σοβαρή διαταραχή νεφρικής ή ηπατικής λειτουργίας. Η χρήση του προϊόντος δεν συνιστάται σε αυτά τα ζώα εκτός εάν γίνεται σύμφωνα με την εκτίμηση οφέλους/κινδύνου από τον υπεύθυνο κτηνίατρο.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται από το άτομο που χορηγεί το φαρμακευτικό προϊόν σε ζώα

Η κατάποση αυτού του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος μπορεί να είναι επιβλαβής, ειδικά για τα παιδιά.

Αποφύγετε την κατά λάθος κατάποση.

Τυχόν αχρησιμοποίητα μέρη δισκίου θα πρέπει να απορρίπτονται ή να επιστρέφονται στην ανοιχτή συσκευασία blister, να τοποθετούνται ξανά στην εξωτερική συσκευασία και να χρησιμοποιούνται στην επόμενη χορήγηση. Το προϊόν θα πρέπει να φυλάσσεται σε ασφαλές μέρος.

Σε περίπτωση κατά λάθος κατάποσης, αναζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή και δείξτε στον ιατρό το φύλλο οδηγιών χρήσης ή την ετικέτα. Να πλένετε τα χέρια μετά τη χρήση.

Άλλες προφυλάξεις

Η εχινοκοκκίαση αποτελεί κίνδυνο για τους ανθρώπους. Επειδή η εχινοκοκκίαση αποτελεί νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (OIE), πρέπει να λαμβάνονται, από τις σχετικές αρμόδιες αρχές, ειδικές κατευθυντήριες οδηγίες για τη θεραπεία και την παρακολούθηση της νόσου και για την προστασία των ανθρώπων.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, ειδικά σε νεαρές γάτες, έχουν παρατηρηθεί αντιδράσεις υπερευαισθησίας, συστηματικά συμπτώματα (όπως λήθαργος), νευρολογικά συμπτώματα (όπως αταξία και μυϊκός τρόμος) ή/και γαστρεντερικά συμπτώματα (όπως έμετος και διάρροια), μετά τη χορήγηση του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος.

Η συχνότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών καθορίζεται ως ακολούθως:

  • πολύ συχνή (περισσότερο από 1 στα 10 υπό θεραπεία ζώα παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ενέργειες)
  • συχνή (περισσότερο από 1 αλλά λιγότερο από 10 ζώα στα 100 υπό θεραπεία ζώα)
  • μη συνηθισμένη (περισσότερο από 1 αλλά λιγότερο από 10 ζώα στα 1.000 υπό θεραπεία ζώα)
  • σπάνια (περισσότερο από 1 αλλά λιγότερο από 10 ζώα στα 10.000 υπό θεραπεία ζώα)
  • πολύ σπάνια (λιγότερο από 1 στα 10.000 υπό θεραπεία ζώα).

Χρήση κατά την κύηση, τη γαλουχία ή την ωοτοκία

Το προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γάτες αναπαραγωγής συμπεριλαμβανομένων θηλυκών σε κατάσταση εγκυμοσύνης και θηλασμού.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης

Η ταυτόχρονη χρήση του προϊόντος με σελαμεκτίνη είναι καλά ανεκτή. Δεν παρατηρήθηκαν αλληλεπιδράσεις όταν η συνιστώμενη δόση της μακροκυκλικής λακτόνης σελαμεκτίνης χορηγήθηκε κατά τη διάρκεια θεραπείας με το προϊόν στη συνιστώμενη δόση.

Αν και δεν συνιστάται, η ταυτόχρονη χρήση του προϊόντος με ένα διάλυμα επίχυσης σε σημείο που περιείχε μοξιδεκτίνη και ιμιδακλοπρίδη στις συνιστώμενες δόσεις, μετά από μία μόνο εφαρμογή, ήταν καλά ανεκτή, σε μία εργαστηριακή μελέτη σε 10 γατάκια.

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της ταυτόχρονης χρήσης δεν έχουν διερευνηθεί σε μελέτεςπεδίου. Λόγω έλλειψης επιπλέον μελετών, θα πρέπει να δίνεται προσοχή στην περίπτωση ταυτόχρονης χρήσης του προϊόντος με οποιαδήποτε άλλη μακροκυκλική λακτόνη. Επίσης, δεν έχουν διεξαχθεί τέτοιες μελέτες σε ζώα αναπαραγωγής.

Κύριες ασυμβατότητες

Δεν εφαρμόζεται.