Βιβλιογραφική αναφορά: ALZANE Ενέσιμο διάλυμα (2015)

Αντενδείξεις

Να μην χρησιμοποιείται σε περίπτωση υπερευαισθησίας στο δραστικό συστατικό ή σε κάποιο από τα έκδοχα.

Να μην χρησιμοποιείται σε ζώα αναπαραγωγής ή ζώα που υποφέρουν από ηπατικές, νεφρικές ή καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Βλέπε επίσης παράγραφο 4.7.

Ειδικές προειδοποιήσεις

Καμία.

Ειδικές προφυλάξεις κατά τη χρήση

Ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη χρήση σε ζώα

Μετά τη χορήγηση του προϊόντος, τα ζώα θα πρέπει να αφήνονται να ξεκουραστούν σε ήσυχο μέρος. Κατά τη διάρκεια της ανάνηψης, τα ζώα δεν θα πρέπει να αφήνονται χωρίς επίβλεψη.

Βεβαιωθείτε ότι το ζώο, έχει επανακτήσει ένα φυσιολογικό αντανακλαστικό κατάποσης πριν του χορηγηθεί οποιαδήποτε τροφή ή υγρό.

Λόγω των διαφορετικών συνιστώμενων δόσεων, θα πρέπει να δίνεται προσοχή στη χρήση του προϊόντος εκτός ενδείξεων, σε ζώα εκτός των εγκεκριμένων ειδών.

Εάν χορηγούνται άλλα ηρεμιστικά εκτός από μεντετομιδίνη ή δεξ-μεντετομιδίνη, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι επιδράσεις αυτών των άλλων παραγόντων, μπορεί να επιμείνουν μετά την αναστροφή του αποτελέσματος των α2-αγωνιστών.

Η ατιπαμεζόλη δεν αναστρέφει την επίδραση της κεταμίνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις σε σκύλους και κράμπες στις γάτες, όταν χρησιμοποιείται από μόνη της.

Να μην χορηγείται ατιπαμεζόλη μέσα σε 30-40 λεπτά, πριν τη χορήγηση της κεταμίνης.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται από το άτομο που χορηγεί το φαρμακευτικό προϊόν σε ζώα

Λόγω της ισχυρής φαρμακολογικής δράσης της ατιπαμεζόλης, θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή του δέρματος, των οφθαλμών και των βλεννογόνων με το προϊόν. Σε περίπτωση τυχαίας επαφής του προϊόντος με τα δέρμα ή τα μάτια, ξεπλύνετε με άφθονο νερό. Αναζητείστε άμεσα ιατρική φροντίδα εάν ο ερεθισμός επιμένει. Αφαιρέστε τα λερωμένα ρούχα, που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα.

Θα πρέπει να λαμβάνεται φροντίδα για την αποφυγή τυχαίας κατάποσης ή αυτόένεσης. Σε περίπτωση τυχαίας λήψης από το στόμα ή αυτοένεσης, αναζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή και δείξτε το φύλλο οδηγιών χρήσης στον ιατρό. Μην οδηγήσετε. Ο ασθενής δεν πρέπει να μείνει χωρίς επίβλεψη.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Κατά τη διάρκεια των πρώτων 10 λεπτών μετά την έγχυση με υδροχλωρική ατιπαμεζόλη, έχει παρατηρηθεί, μια παροδική υπόταση. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρηθεί, υπερκινητικότητα, ταχυκαρδία σιαλόρροια, άτυπες κραυγές, μυϊκός τρόμος, έμετος, αυξημένος αναπνευστικός ρυθμός, ακούσια ούρηση και αφόδευση.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί επανάληψη της καταστολής ή ο χρόνος αποκατάστασης δεν μπορεί να μειωθεί μετά την χορήγηση ατιπαμεζόλης

Στις γάτες, όταν χρησιμοποιούνται χαμηλές δόσεις για την μερική αναστολή της δράσης της μεντετομιδίνης ή της δεξμεντετομιδίνης, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την αντιμετώπιση τυχόν υποθερμίας (ακόμη και αν έχει αναστραφεί η ηρέμηση).

Η συχνότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών καθορίζεται ως ακολούθως:

  • πολύ συχνή (περισσότερο από 1 στα 10 ζώα παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη διάρκεια της θεραπείας)
  • συχνή (περισσότερο από 1 αλλά λιγότερο από 10 ζώα στα 100 ζώα)
  • μη συνηθισμένη (περισσότερο από 1 αλλά λιγότερο από 10 ζώα στα 1000 ζώα)
  • σπάνια (περισσότερο από 1 αλλά λιγότερο από 10 ζώα στα 10.000 ζώα)
  • πολύ σπάνια (λιγότερο από 1 στα 10.000 ζώα)

Χρήση κατά την κύηση, τη γαλουχία ή την ωοτοκία

Η ασφάλεια του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος δεν έχει αποδειχθεί κατά τη διάρκεια της κύησης ή της γαλουχίας. Επομένως, δεν συνιστάται η χρήση κατά τη διάρκεια της κύησης ή της γαλουχίας.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης

Η ταυτόχρονη χορήγηση της ατιπαμεζόλης με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα, που δρουν κεντρικά, όπως η διαζεπάμη, ακεπρομαζίνη ή οπιοειδή δεν συνιστάται.

Κύριες ασυμβατότητες

Λόγω έλλειψης μελετών ασυμβατότητας, το παρόν κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν δεν πρέπει να αναμειγνύεται με άλλα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα.

Βλέπε επίσης παράγραφο 4.8.