Βιβλιογραφική αναφορά: ECTOPOR Δερματικό διάλυμα (2024)

Φαρμακοδυναμική

Κωδικός ATCvet: QP53AC08

Το ECTOPOR είναι ένα ευρέος φάσματος εκτοπαρασιτοκτόνο που ανήκει στην κατηγορία των πυρεθροειδών. Η Cypermethrin (κυπερμεθρίνη), δραστικό συστατικό του ECTOPOR είναι ένα μείγμα από 8 διαφορετικά στερεοϊσομερή με διαφορετική βιολογική δράση. Αυτά τα ισομερή αποτελούνται από cis και trans μορφές οι οποίες έχουν διαφορετική δραστικότητα. Οι cis μορφές είναι βιολογικά πιο δραστικές από τις trans μορφές. Η Cypermethrin που περιέχεται στο ECTOPOR είναι Cypermethrin high cis (cis: trans / 80:20) δηλαδή με υψηλή αναλογία σε cis μορφές και για αυτό με υψηλή εκτοπαρασιτοκτόνο δράση.

Φαρμακοκινητική

Tα συνθετικά πυρεθροειδή, σε γενικές γραμμές μεταβολίζονται στα θηλαστικά μέσω υδρόλυσης εστέρων, οξείδωσης, σύζευξης και έχουν τάση να συσσωρεύονται στους ιστούς.

Περιβαλλοντικές ιδιότητες

Η κυπερμεθρίνη έχει μέτρια ανθεκτικότητα όσον αφορά την διάσπαση και συνδέεται σταθερά με στοιχεία του εδάφους. Είναι εξαιρετικά τοξική για τα υδρόβια ασπόνδυλα. Είναι επίσης τοξική για έντομα κοπριάς και μέλισσες. Μακροχρόνιες επιπτώσεις στα σκαθάρια της κοπριάς που προκαλούνται από τη συνεχή ή επαναλαμβανόμενη χρήση του προϊόντος, δεν αποκλείονται.