Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: συμπληρώματα ιχνοστοιχείων
Κωδικός για κτηνιατρική χρήση (ATCvet): QA12CX99
Το μαγγάνιο είναι απαραίτητο για τη δράση της γλυκοτρανσφεράσης. Αυτό το ένζυμο παίζει ρόλο στον σχηματισμό ενός βλεννοπολυσακχαρίτη, της θειικής χονδροϊτίνης, η οποία είναι συστατικό του αρθρικού χόνδρου, και λόγω της δράσης του στον σχηματισμό του αρθρικού χόνδρου, είναι επίσης σημαντικό για τη διαμόρφωση των οστών. Το μαγγάνιο είναι ένα σημαντικό συστατικό ενός ενζύμου, της υπεροξειδικής δισμουτάσης του μαγγανίου που χρησιμοποιείται στο ενζυμικό αντιοξειδωτικό σύστημα.
Αν και το μαγγάνιο είναι επίσης μέρος της πυρουβικής καρβοξυλάσης και πολλών άλλων ενζύμων, άλλα δισθενή κατιόντα μπορούν να εξυπηρετήσουν ως εναλλακτικές για τον ρόλο του στη δράση αυτών των ενζύμων.
Ο χαλκός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αρκετών μεταλλοπρωτεϊνών, κυρίως των ενζύμων σερουλοπλασμίνη, μονοαμινοξειδάση, λυσυλοξειδάση, κυτόχρωμα C και υπεροξειδική δισμουτάση.
Ο ψευδάργυρος δρα ως συμπαράγοντας πολλών ενζύμων, όπως η αλκοολική αφυδρογονάση, η καρβονική ανυδράση και η καρβοξυπεπτιδάση. Ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό συστατικό του ενζύμου υπεροξειδική δισμουτάση του ψευδαργύρου που χρησιμοποιείται στο ενζυμικό αντιοξειδωτικό σύστημα. Ο ψευδάργυρος παίζει ρόλο στην πρωτεϊνοσύνθεση και στην κυτταρική διαίρεση. Ασκεί επίσης κρίσιμη επιρροή στη διατήρηση της σταθερότητας της κυτταρικής μεμβράνης και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η σύνδεση μεταξύ των γνωστών φυσιολογικών λειτουργιών του ψευδαργύρου και των διαφόρων μορφών με τις οποίες εκδηλώνεται η έλλειψη ψευδαργύρου παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξήγητη. Ο ψευδάργυρος αλληλοεπιδρά με αρκετά μεταβολικά ιόντα. Ο χαλκός, το ασβέστιο και το φυτικό οξύ (συστατικό των δημητριακών) μειώνουν την απορρόφηση ψευδαργύρου. Το κάδμιο και ο ψευδάργυρος ανταγωνίζονται μεταξύ τους.
Το σελήνιο ασκεί αντιοξειδωτική δράση στην κυτταρική μεμβράνη έναντι του υπεροξειδίου του υδρογόνου και των λιποπεροξειδίων. Τα αποτελέσματα σχετίζονται με την ενζυμική δράση της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης (GSHPx) που περιέχει σεληνοκυστεΐνη. Η προστατευτική αντιοξειδωτική δράση του σεληνίου συνδέεται εν μέρει με εκείνη της βιταμίνης Ε. Η σεληνοκυστεΐνη αποτελεί επίσης αναπόσπαστο συστατικό άλλων λειτουργικών πρωτεϊνών, για παράδειγμα της 5-αποϊωδινάσης της τετραϊωδοθυρονίνης (εμπλέκεται στον μεταβολισμό των θυρεοειδικών ορμονών), αλλά η πλήρης έκταση του βιοχημικού τρόπου δράσης του σεληνίου στον οργανισμό απομένει να διευκρινιστεί.