Βιβλιογραφική αναφορά: THYMOVAR Ταινίες κυψέλης μελισσών (2019)

Είδη ζώων

Μέλισσες (Apis mellifera).

Θεραπευτικές ενδείξεις για κάθε είδος ζώου

Για τη θεραπεία της βαρρόωση των μελισσών (Apis mellifera) οφειλόμενη στo άκαρι Varroa (Varroa destructor).

Οδοί χορήγησης και δοσολογία

Δοσολογία

Τύπος ΚυψέληςTHYMOVAR ταινία κυψέλης
1η τοποθέτηση2η τοποθέτηση
Πολλαπλοί όροφοι (1 χώρος) 11
Πολλαπλοί όροφοι (2 χώροι) 22
Ημιόροφος1 ½* 1 ½*

* Οι ταινίες κυψελών μπορούν να κοπούν με ψαλίδι

Η ενδεικνυόμενη τοποθέτηση των ταινιών σε ανοιχτές κυψέλες, βλέποντας το από το επάνω μέρος της κυψέλης.

Εφαρμογή

Μόλις οι κηρήθρες του μελιού απομακρυνθούν, η πρώτη εφαρμογή λαμβάνει χώρα τοποθετώντας 1-2 ταινίες στην πάνω πλάκα της κηρήθρας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του παραπάνω πίνακα, ο αριθμός των ταινιών προσαρμόζεται στο μέγεθος της κυψέλης. Στην περίπτωση κυψέλης με πολλαπλούς ορόφους (2 χώρους) οι ταινίες τοποθετούνται στις κηρήθρες του πιο πάνω ορόφου. Οι ταινίες θα πρέπει να είναι κοντά αλλά όχι απ' ευθείας επάνω, ανοιχτά ή σφραγισμένα, από τα κελιά του γόνου (προτιμούμενη απόσταση > 4cm). Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ελεύθερος χώρος το λιγότερο 5mm μεταξύ της ταινίας και του καλύμματος της κυψέλης. Κλείστε την κυψέλη όπως συνήθως. Ανοιχτά πατώματα θα πρέπει να εφαρμόζονται καλά πάνω από όλη την επιφάνεια. Μετακινήστε τις ταινίες μετά από 3-4 εβδομάδες (21-28 ημέρες) και τοποθετείστε νέες ταινίες για την δεύτερη εφαρμογή. Αφαιρέστε τις ταινίες μετά από 3-4 εβδομάδες (21-28 ημέρες).

Μην θεραπεύεται με THYMOVAR πάνω από 2 φορές το έτος

Θερμοκρασία

Μειωμένη αποτελεσματικότητα του προϊόντος παρατηρείται εάν η μέση θερμοκρασία πέσει κάτω των 15°C κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Καλύτερη αποτελεσματικότητα επιτυγχάνεται όταν η μέγιστη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι μεταξύ 20-25°C καθ' όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Διαχείρισης Παρασίτων

Η αποτελεσματικότητα μπορεί να ποικίλει μεταξύ των αποικιών οφειλόμενη στις συνθήκες του περιβάλλοντος. (θερμοκρασία, επαναμόλυνση κ.α.). Το THYMOVAR θα πρέπει να χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων μέσω ενός Ολοκληρωμένου Προγράμματος Διαχείρισης Παρασίτων και η απόρριψη των ακάρεων να ελέγχεται. Οι αποικίες με ένα μέσο όρο απόρριψης του άκαρι μεγαλύτερο από 1 άκαρι ανά ημέρα για δύο εβδομάδες αμέσως μετά την τελευταία θεραπεία με THYMOVAR, πρέπει να υποβάλλονται σε μία πρόσθετη χειμερινή ή εαρινή θεραπεία για τη βαρρόα (κατά προτίμηση με άλλη δραστική ουσία).

Συμπτώματα υπερδοσολογίας

Συμπτώματα

Η χρήση υψηλότερης δόσης από τη συνιστώμενη, οδηγεί σε βίαιη συμπεριφορά στην αποικία. Άφθονες νεκρές μέλισσες και προνύμφες (>20) μπορεί να βρεθούν μπροστά από την είσοδο της κυψέλης.

Επείγουσα αντιμετώπιση

Μετακινήστε την περίσσεια των ταινιών από την κυψέλη.

Χρόνοι αναμονής

Μέλι: 0 ημέρες

Μη χρησιμοποιείτε τις ταινίες πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου συλλογής του μελιού (τρύγος μελιού).

Οι κηρήθρες των γόνων που ήταν παρούσες όταν έγινε αγωγή στην αποικία με THYMOVAR, δεν θα πρέπει να τρυγούνται την επόμενη άνοιξη.

Διάρκεια ζωής

Η διάρκεια ζωής του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος, όπως συσκευάζεται προς πώληση: 4 χρόνια.

Η διάρκεια ζωής μετά το πρώτο άνοιγμα της άμεσης συσκευασίας: Όλες οι ταινίες του φακέλου, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται άμεσα και δεν μπορούν να αποθηκευτούν περισσότερο.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη φύλαξη του προϊόντος

Αποθηκεύστε κάτω των 30°C.

Μην το βάζετε στο ψυγείο ή το καταψύχετε.

Προστατεύστε από το ψύχος.

Φυλάσσετε τους φακέλους προστατευμένους από το άμεσο φως της μέρας.

Φύση και σύνθεση της στοιχειώδους συσκευασίας

Σφραγισμένοι αεροστεγώς διπλοί φάκελοι (160 × 460 mm) από SiOx επενδυμένα με λεπτό φύλλο Πολυαιθυλενίου (ΡΕ), κάθε φάκελος περιέχει δύο φορές από πέντε ταινίες.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις απόρριψης

Κάθε μη χρησιμοποιηθέν κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν ή μη χρησιμοποιηθέντα υπολείμματά του πρέπει να απορρίπτονται σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές απαιτήσεις.

Κανονικά, οι χρησιμοποιημένες ταινίες, μπορούν να απορρίπτονται ως οικιακά απορρίμματα

Οι ταινίες THYMOVAR δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με πηγές νερού διότι μπορεί να είναι επικίνδυνο για τα ψάρια και άλλους υδρόβιους οργανισμούς.