Βιβλιογραφική αναφορά: ZOOTYL Κόνις για χορήγηση με πόσιμο νερό για χοίρους, ορνίθια και ινδόρνιθες (2020)

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική ομάδα: αντιμολυσματικά για συστηματική χρήση, αντιβακτηριδιακα για συστηματική χρήση, μακρολίδια, λινκοσαμίδες και στρεπτογραμμίνες
ATC Vet Code: QJ01FA90

Η τυλοσίνη είναι ένα μακρολίδιο αντιβιοτικό παραγόμενο από τον στρεπτομύκητα Streptomyces fradiae. Ασκεί την αντιμικροβιακή του δράση με την παρεμπόδιση της σύνθεσης των πρωτεϊνών των ευαίσθητων μικροοργανισμών.

Το εύρος δραστηριότητος της τυλοσίνης, περιλαμβάνει Gram-θετικά βακτήρια, περιλαμβανομένων του Clostridium perfringens και μερικών Gram-αρνητικών όπως η Pasteurella και το Mycoplasma spp. σε συγκεντρώσεις των 16µg/ml ή μικρότερες.

Φαρμακοκινητική

Απορρόφηση

Η τυλοσίνη φτάνει στα ανώτατα επίπεδα στο αίμα, μεταξύ 1 και 3 ωρών μετά την από του στόματος χορήγηση. Ελάχιστα ή μηδενικά επίπεδα στο αίμα, παραμένουν 24 ώρες μετά την από του στόματος χορήγηση της δόσης.

Κατανομή

Μετά την από του στόματος χορήγηση της δόσης στους χοίρους, η τυλοσίνη ευρέθηκε σε όλους τους ιστούς, μεταξύ 30 λεπτών και δύο ωρών μετά την χορήγηση, εκτός από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Βιομετατροπή και αποβολή

Είχε καταδειχτεί ότι τα περισσότερα εκκρίμματα, εμφανίζονται στα περιττώματα και αποτελούνται από τυλοσίνη (factor A), ρελομυσίνη (factor D) και διϋδροντεσμυκοσίνη.

Περιβαλλοντικές ιδιότητες

Η τυλοσίνη είναι τοξική για τα χερσαία φυτά και τα κυανοβακτήρια.