Κωδικός ATCvet: QJ01EW11
Η τριμεθοπρίμη εργαστηριακά είναι βακτηριοστατική και έχει ευρύ φάσμα δράσης ενάντια στα gram θετικά και gram αρνητικά βακτήρια. Όταν η τριμεθοπρίμη συνδυαστεί με τη σουλφομεθοξαζόλη εμφανίζεται συνεργική και βακτηριοκτόνος δράση, καθώς η τριμεθοπρίμη και η σουλφαμεθοξαζόλη αναστέλλουν τα βήματα που ακολουθούνται στη σύνθεση του τετραϋδροφολικού οξέος, απαραίτητου μεταβολικού παράγοντα στη βακτηριακή σύνθεση της πουρίνης και συνεπώς, του DNA.
Με τη χορήγηση από το στόμα και τα δύο δραστικά συστατικά απορροφώνται γρήγορα από το έντερο. Η Cmax της σουλφομεθοξαζόλης στους χοίρους είναι περίπου 6,2 µg/g. Η Cmax της τριμεθοπρίμης είναι 0,29 µg/g. Η Cmax της σουλφομεθοξαζόλης στα ορνίθια είναι περίπου 9,0 µg/g, ενώ η μέγιστη συγκέντρωση της τριμεθοπρίμης είναι 0,12 µg/g.
Οι υψηλές συγκεντρώσεις τριμεθοπρίμης βρίσκονται στα νεφρά, το ήπαρ και τους πνεύμονες. Με εξαίρεση τα νεφρά, οι συγκεντρώσεις σουλφομεθοξαζόλης στους ιστούς είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι στο πλάσμα. Η δέσμευση πρωτεΐνης για την τριμεθοπρίμη και σουλφομεθοξαζόλη δεν είναι πολύ υψηλή.
Τα φάρμακα εκκρίνονται αρχικά μέσω των νεφρών (με ενεργητικό και παθητικό τρόπο), αλλά αποβάλλονται επίσης με τα κόπρανα. Η αποβολή είναι σχετικά γρήγορη τόσο στα ορνίθια όσο και στους χοίρους. Ο χρόνος ημίσειας ζωής του πλάσματος για την τριμεθοπρίμη στα ορνίθια είναι λιγότερο από 1 ώρα και για τη σουλθομεθοξαζόλη, είναι περίπου 1,5 ώρες. Στους χοίρους, ο χρόνος ημίσειας ζωής και για τις δύο ουσίες είναι περίπου 2,5 ώρες. Μέσα σε 48 ώρες από την τελευταία χορήγηση τριμεθοπρίμης, η σουλφομεθοξαζόλη και οι μεταβολίτες της δεν ανιχνεύονται στο ούρο και τα κόπρανα.
Η τριμεθοπρίμη είναι ανθεκτική στα εδάφη.