Φαρμακοθεραπευτική ομάδα: Θεραπευτικός αντιπαρασιτικός παράγοντας
Κωδικός ATC: QP52AA51
Η εμοδεψίδη είναι μία ημι-συνθετική ουσία, που ανήκει στη νέα χημική ομάδα των δεψιπεπτιδίων. Δρα αποτελεσματικά ενάντια των νηματωδών (ασκαρίδων και ταινιών). Στο προϊόν αυτό, η εμοδεψίδη είναι υπεύθυνη για την αποτελεσματικότητα ενάντια στα Toxocara cati, Toxascaris leonina, Ancylostoma tubaeforme και Aelurostrongylus abstrusus.
Δρα στις νευρομυϊκές συνάψεις διεγείροντας τους προσυναπτικούς υποδοχείς που ανήκουν στην οικογένεια των υποδοχέων σεκρετίνης με αποτέλεσμα την παράλυση και το θάνατο των παρασίτων.
Η πραζικουαντέλη είναι ένα παράγωγο της πυραζινοϊσοκινολίνης αποτελεσματική ενάντια σε κεστώδη όπως το Dipylidium caninum, ο Echinococcus multicolaris και η Taenia taeniaeformis.
Η πραζικουαντέλη απορροφάται ταχύτατα από την επιφάνεια του σώματος των παρασίτων και κυρίως δρα αυξάνοντας τη διαπερατότητα του επιδερματιδίου των παρασίτων στα ιόντα ασβεστίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σοβαρή βλάβη του επιδερματιδίου του παρασίτου, τη σύσπαση και την παράλυση, τη διαταραχή του μεταβολισμού και τελικά το θάνατο του παρασίτου.
Μετά την τοπική εφαρμογή αυτού του προϊόντος σε γάτες στην μικρότερη θεραπευτική δόση των 0,14 ml/kg σωματικό βάρος η μέση τιμή της μέγιστης συγκέντρωσης στο πλάσμα του αίματος βρέθηκε να είναι 32,2 ± 23,9 μg εμοδεψίδη/l και 61,3 ± 44,1 μg πραζικουαντέλη/l. Οι μέγιστες συγκεντρώσεις καταγράφηκαν 3,2 ± 2,7 ημέρες μετά την εφαρμογή για την εμοδεψίδη και 18,7 ± 47 ώρες για την πραζικουαντέλη. Ακολούθως, και οι δύο δραστικές ουσίες απομακρύνονται από το πλάσμα με αργό ρυθμό, με χρόνο ημίσειας ζωής 9,2 ± 3,9 ημέρες για την εμοδεψίδη και 4,1 ± 1,5 ημέρες για την πραζικουαντέλη.
Κατόπιν χορηγήσεως του φαρμάκου από το στόμα σε επίμυες, η εμοδεψίδη κατανέμεται σε όλα τα όργανα. Οι μέγιστες συγκεντρώσεις του φαρμάκου βρίσκονται στο λιπώδη ιστό. Αποβάλλεται κυρίως με τα κόπρανα, με κύρια προϊόντα αποβολής αναλλοίωτη εμοδεψίδη και υδρολυομένα παράγωγα αυτής. Έρευνες σε διάφορα είδη ζώων έδειξαν ότι η πραζικουαντέλη μεταβολίζεται ταχύτατα στο ήπαρ. Οι κύριοι μεταβολίτες είναι τα μονοϋδροξυκυκλοεξυλικά παράγωγα της πραζικουαντέλης. Αποβάλλεται κυρίως μέσω των νεφρών.