Φαρμακοθεραπευτική ομάδα: Αντιπαρασιτικά, εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά, ενδοπαρασιτοκτόνα, μιλβεμυκίνη, συνδυασμοί
Κωδικός ATCvet: QP54AB51 (συνδυασμοί μιλβεμυκίνης)
Η οξίμη της μιλβεμυκίνης ανήκει στις μακροκυκλικές λακτόνες που απομονώνονται μετά από ζύμωση του Streptomyces hygroscopicus var. aureolacrimosus. Δρα κατά των ακάρεων, κατά των προνυμφών και ενηλίκων νηματωδών, καθώς και κατά των προνυμφών της Dirofilaria immitis. Η δραστικότητα της οξίμης της μιλβεμυκίνης σχετίζεται με τη δράση της στους νευροδιαβιβαστές των ασπόνδυλων. Η οξίμη της μιλβεμυκίνης, όπως οι αβερμεκτίνες και άλλες μιλβεμυκίνες, αυξάνει τη διαπερατότητα της μεμβράνης των νηματωδών και των εντόμων ως προς τα ιόντα χλωρίου μέσω των διαύλων ιόντων χλωρίου που ελέγχονται από το γλουταμινικό οξύ (που σχετίζονται με το GABA των σπονδυλωτών και τους υποδοχείς γλυκίνης). Αυτό οδηγεί σε υπερπόλωση της νευρομυϊκής μεμβράνης, χαλαρή παράλυση και θάνατο του παρασίτου.
Η πραζικουαντέλη είναι ένα παράγωγο της πυραζινοϊσοκινολίνης. Η πραζικουαντέλη δρα κατά των κεστωδών και τρηματωδών. Μεταβάλει τη διαπερατότητα της μεμβράνης του παρασίτου ως προς το ασβέστιο (εισροή Ca2+) και απορρυθμίζει τη δομή της, οδηγώντας σε εκπόλωση της μεμβράνης και σχεδόν στιγμιαία συστολή του μυϊκού συστήματος (τετανία), ταχύ σχηματισμό κενοτοπίων στη συγκυτιακή μεμβράνη και επακόλουθη αποδόμηση αυτής (blebbing), με αποτέλεσμα την ευκολότερη απομάκρυνση από τη γαστρεντερική οδό ή το θάνατο του παρασίτου.
Μετά από χορήγηση πραζικουαντέλης από το στόμα στο σκύλο, τα μέγιστα επίπεδα ορού της μητρικής ουσίας επιτυγχάνονται ταχέως (Tmax περίπου 0,5-4 ώρες) και μειώνονται γρήγορα ( t1/2 περίπου 1,5 ώρα). Πριν την απέκκριση, υπάρχει σημαντική ηπατική επίδραση πρώτης διόδου, με πολύ γρήγορη και σχεδόν πλήρη ηπατική βιομετατροπή, κυρίως για τα μονοϋδροξυλιωμένα (και επίσης σε ορισμένα δι- και τρι-υδροξυλιωμένα) παράγωγα, τα οποία είναι κυρίως γλυκουρονίδια και/ή συζευγμένα θειικά παράγωγα. Η δέσμευση στο πλάσμα είναι περίπου 80%. Η απέκκριση είναι ταχεία και πλήρης (περίπου 90% σε 2 ημέρες). Η κύρια οδός απέκκρισης είναι η νεφρική.
Μετά από χορήγηση οξίμης της μιλβεμυκίνης από το στόμα στο σκύλο, τα μέγιστα επίπεδα στο πλάσμα επιτυγχάνονται σε περίπου 2-4 ώρες και μειώνονται σύμφωνα με το χρόνο ημίσειας ζωής της αμετάβλητης οξίμης της μιλβεμυκίνης, σε 1-4 ημέρες. Η βιοδιαθεσιμότητα είναι περίπου 80%.
Στον αρουραίο, ο μεταβολισμός φαίνεται να είναι πλήρης, αν και αργός, αφού η αμετάβλητη οξίμη της μιλβεμυκίνης δεν έχει βρεθεί στα ούρα ή τα κόπρανα. Οι κύριοι μεταβολίτες στον αρουραίο είναι τα μονοϋδροξυλιωμένα παράγωγα, τα οποία αποδίδονται σε ηπατική βιομετατροπή. Επιπλέον, σε σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις στο ήπαρ, ανιχνεύεται κάποια συγκέντρωση στο λίπος, εκφράζοντας τη λιποφιλικότητά της.