Βιβλιογραφική αναφορά: ADAXIO Σαμπουάν

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική ομάδα: δερματολογικά προϊόντα
Κωδικός ATCvet: QD08AC52

Χλωρεξιδίνη διγλυκονική

Η διγλυκονική χλωρεξιδίνη (κατάταξη ATCvet QD08AC02) είναι ένας Bisbiguanide αντιμικροβιακός παράγοντας, δραστικός έναντι θετικών και αρνητικών κατά Gram βακτηρίων. Είναι βακτηριοκτόνος και βακτηριοστατικός, ανάλογα με τη χρησιμοποιούμενη συγκέντρωση. Η αναστολή της ανάπτυξης επιτυγχάνεται με απ' ευθείας δράση στην τριφωσφοραδενοσινάση (ATP-ase). Έτσι, εμπλέκεται στους μηχανισμούς μεταφοράς ενέργειας. Η βακτηριοκτόνος δράση της χλωρεξιδίνης οφείλεται στην πήξη του περιεχομένου του βακτηριακού κυττάρου.

Η διγλυκονική χλωρεξιδίνη ενσωματώνεται στο προϊόν για τη δράση της έναντι του Staphylococcus pseudintermedius. Οι τυπικές τιμές MIC για κλινικά στελέχη Staphylococcus pseudintermedius είναι 2 mg/L (2015). Δεν έχει αναφερθεί ανθεκτικότητα του Staphylococcus pseudintermedius στη χλωρεξιδίνη.

Μικοναζόλη νιτρική

Η νιτρική μικοναζόλη (κατάταξη ATCvet QD01AC02) είναι ένας αντιμυκητιασικός παράγοντας ιμιδαζόλης, δραστικός έναντι μυκήτων όπως ο Malassezia pachydermatis.

Είναι μυκητοκτόνος και μυκητοστατικός, ανάλογα με τη χρησιμοποιούμενη συγκέντρωση. Η μικοναζόλη αναστέλλει την ενσωμάτωση της εργοστερόλης στις κυτταρικές μεμβράνες, αυξάνοντας έτσι τις συγκεντρώσεις του κυτταροτοξικού υπεροξειδίου του υδρογόνου στο κυτταρικό τοίχωμα του μύκητα.

Η νιτρική μικοναζόλη ενσωματώνεται στο προϊόν για τη δράση της έναντι του Malassezia pachydermatis. Οι τυπικές τιμές MIC για κλινικά στελέχη Malassezia pachydermatis είναι 1-4 μg/L (2012).

Δεν έχει αναφερθεί ανθεκτικότητα του Malassezia pachydermatis στη μικοναζόλη.

Φαρμακοκινητική

Χλωρεξιδίνη διγλυκονική

Για 10 λεπτά της ώρας μετά το πλύσιμο με το σαμπουάν επιτυγχάνονται υψηλές συγκεντρώσεις χλωρεξιδίνης στο τρίχωμα και το δέρμα. Αυτές οι συγκεντρώσεις υπερέχουν κατά πολύ των MICs για τον Staphylococcus pseudintermedius. Η διγλυκονική χλωρεξιδίνη έχει φτωχή απορρόφηση από το γαστρεντερικό σωλήνα μετά από κατάποση. Υπάρχει μικρή ή καθόλου διαδερμική απορρόφηση. Στους ανθρώπους έχει αποδειχθεί ότι το 26% παραμένει στο δέρμα για 29 ώρες μετά την εφαρμογή.

Μικοναζόλη νιτρική

Για 10 λεπτά της ώρας μετά το πλύσιμο με το σαμπουάν επιτυγχάνονται υψηλές συγκεντρώσεις μικοναζόλης στο τρίχωμα και το δέρμα. Αυτές οι συγκεντρώσεις υπερέχουν κατά πολύ των MICs για τον Malassezia pachydermatis. Όταν εφαρμόζεται τοπικά, υπάρχει μικρή απορρόφηση από το δέρμα ή τους βλεννογόνους.