Βιβλιογραφική αναφορά: ADAXIO Σαμπουάν

Αντενδείξεις

Να μη χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις υπερευαισθησίας στα δραστικά συστατικά ή σε κάποιο από τα έκδοχα.

Ειδικές προειδοποιήσεις

Για την πρόληψη υποτροπής της λοίμωξης, να εφαρμόζονται στο περιβάλλον των ζώων κατάλληλες μέθοδοι ελέγχου (π.χ. καθαρισμός και απολύμανση κυνοστασίων, στρωμάτων των ζώων).

Ειδικές προφυλάξεις κατά τη χρήση

Ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη χρήση σε ζώα

Όταν χρησιμοποιείται το προϊόν να λαμβάνονται υπόψη οι επίσημες εθνικές και τοπικές αντιμικροβιακές πολιτικές.

Κατά το πλύσιμο του ζώου με το σαμπουάν, να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να αποφεύγεται η εισπνοή ή η είσοδός του προϊόντος στα μάτια, τον ακουστικό πόρο, τη μύτη ή το στόμα του ζώου.

Σε περίπτωση τυχαίας επαφής με τα μάτια, ξεπλύνετε με άφθονο νερό. Εάν ο ερεθισμός των ματιών επιμένει, συμβουλευθείτε κτηνίατρο.

Μην επιτρέπετε στο ζώο να λείχει τον εαυτό του κατά τη διάρκεια του πλυσίματος με το σαμπουάν και κατά το ξέβγαλμα, ή πριν στεγνώσει το τρίχωμα. Τα κουτάβια να μην έρχονται σε επαφή με θηλυκά που γαλουχούν και δέχτηκαν θεραπεία, πριν το τρίχωμά τους στεγνώσει.

Χρήση του προϊόντος που αποκλίνει από τις οδηγίες της ΠΧΠ μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη ανθεκτικότητας στον πληθυσμό των βακτηρίων του δέρματος.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται από το άτομο που χορηγεί το φαρμακευτικό προϊόν σε ζώα

  • Άτομα με γνωστή υπερευαισθησία στη χλωρεξιδίνη, τη μικοναζόλη ή σε κάποιο από τα έκδοχα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με το προϊόν.
  • Μετά από επαφή με το δέρμα μπορεί το προϊόν να προκαλέσει υπερευαισθησία. Εάν μετά από έκθεση στο προϊόν παρουσιάσετε συμπτώματα, όπως εξάνθημα δέρματος, να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή και να δείξετε στον ιατρό την ετικέτα ή το φύλλο οδηγιών χρήσης.
  • Τυχαία επαφή του αδιάλυτου προϊόντος με τα μάτια μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό των ματιών. Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια. Σε περίπτωση τυχαίας επαφής με τα μάτια, ξεπλύνετε με άφθονο νερό. Εάν ο ερεθισμός επιμένει, συμβουλευθείτε ιατρό.
  • Το προϊόν μπορεί να είναι ερεθιστικό για το δέρμα. Αποφύγετε παρατεταμένη επαφή με το σαμπουάν, πλένοντας απαλά και στεγνώνοντας τα χέρια.
  • Αποφύγετε υπερβολικό χειρισμό και άγγιγμα των ζώων που θεραπεύτηκαν αμέσως μετά την εφαρμογή της θεραπείας.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Δερματικές αντιδράσεις όπως κνησμός και ερυθρότητα μπορεί να παρατηρηθούν πολύ σπάνια. Κνησμώδης και/ή ερυθηματώδης αντίδραση μπορεί να παρατηρηθεί πολύ σπάνια σε έναν ατοπικό σκύλο.

Η συχνότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών καθορίζεται ως ακολούθως:

  • πολύ συχνή (περισσότερο από 1 στα 10 ζώα παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη διάρκεια της θεραπείας)
  • συχνή (περισσότερο από 1 αλλά λιγότερο από 10 ζώα στα 100 υπό θεραπεία ζώα)
  • μη συνηθισμένη (περισσότερο από 1 αλλά λιγότερο από 10 ζώα στα 1.000 υπό θεραπεία ζώα)
  • σπάνια (περισσότερο από 1 αλλά λιγότερο από 10 ζώα στα 10.000 υπό θεραπεία ζώα)
  • πολύ σπάνια (λιγότερο από 1 στα 10.000 υπό θεραπεία ζώα).

Χρήση κατά την κύηση, τη γαλουχία ή την ωοτοκία

Μελέτες σε ζώα με χλωρεξιδίνη και μικοναζόλη στις συνιστώμενες δόσεις δεν έδειξαν τερατογόνο, εμβρυοτοξική ή τοξική δράση στη μητέρα. Η ασφάλεια του προϊόντος δεν έχει αποδειχθεί κατά την κύηση και τη γαλουχία. Χρησιμοποιήστε το προϊόν μόνο σύμφωνα με την εκτίμηση οφέλους/κινδύνου από τον υπεύθυνο κτηνίατρο. Βλ. επίσης κεφάλαιο 4.5, Ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη χρήση σε ζώα.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την αξιολόγηση αλληλεπιδράσεων με άλλα τοπικά εφαρμοζόμενα προϊόντα.

Κύριες ασυμβατότητες

Καμία γνωστή.