Βιβλιογραφική αναφορά: ADDIMAG Διάλυμα για έγχυση (2022)

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική ομάδα: Ασβέστιο, συνδυασμοί με βιταμίνη D ή/και άλλα φάρμακα
Κωδικός ATCvet: QA12AX

Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο στοιχείο που απαιτείται για τη φυσιολογική λειτουργία των νεύρων και του μυοσκελετικού συστήματος, τη διαπερατότητα της κυτταρικής μεμβράνης και των τριχοειδών και την ενεργοποίηση ενζυμικών αντιδράσεων. Μόνο το ελεύθερο ιονισμένο ασβέστιο στο αίμα είναι βιολογικά ενεργό.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι συμπαράγοντας σε έναν αριθμό ενζυμικών συστημάτων. Διαδραματίζει επίσης κάποιον ρόλο στη μυϊκή διέγερση και στη νευροχημική μετάδοση. Στην καρδιά, το μαγνήσιο οδηγεί σε καθυστερημένη αγωγιμότητα. Το μαγνήσιο διεγείρει την έκκριση της παραθυρεοειδούς ορμόνης και ως εκ τούτου ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου στον ορό.

Φαρμακοκινητική

Ασβέστιο

Περίπου το 99% του συνολικού ασβεστίου του σώματος βρίσκεται στα οστά και τα δόντια. Το υπόλοιπο 1% βρίσκεται κυρίως στο εξωκυττάριο υγρό. Από το κυκλοφορούν ασβέστιο, περίπου το 50% είναι συνδεδεμένο με πρωτεΐνες του ορού ή συμπλοκοποιημένο με ανιόντα και το 50% βρίσκεται σε ιονισμένη μορφή. Το ολικό ασβέστιο ορού εξαρτάται από τις συγκεντρώσεις των πρωτεϊνών του ορού. Το ασβέστιο διαπερνά τον πλακούντα και κατανέμεται στο γάλα. Το ασβέστιο αποβάλλεται κυρίως μέσω των κοπράνων, ενώ μικρές ποσότητες αποβάλλονται στα ούρα.

Μαγνήσιο

Στα ενήλικα ζώα, περίπου το 60% του μαγνησίου βρίσκεται στα οστά, όπου είναι σχετικά δύσκολο να κινητοποιηθεί. Το μαγνήσιο είναι συνδεδεμένο κατά 30–35% με πρωτεΐνες και το υπόλοιπο υπάρχει ως ελεύθερα ιόντα. Αποβάλλεται από τους νεφρούς με ρυθμό ανάλογο της συγκέντρωσης στον ορό και της σπειραματικής διήθησης.