Βιβλιογραφική αναφορά: ADVOCIN Ενέσιμο διάλυμα

Φαρμακοδυναμική

Κωδικός ATCvet: QJ01MA

Η δανοφλοξασίνη είναι ένας αντιμικροβιακός παράγοντας της ομάδας των φθοριοκινολονών. Επιδεικνύει υψηλή in vitro δραστικότητα έναντι των μικροοργανισμών που προκαλούν συνηθέστερα αναπνευστικές και εντερικές λοιμώξεις στα βοοειδή όπως Μannheimia haemolytica, Pasteurella multocida, Escherichia coli και Salmonella. Η ντανοφλοξασίνη έχει επίσης ισχυρή αντιβακτηριακή δράση κατά των Pasteurella multocida και Actinobacillus pleuropneumoniae που προκαλούν το αναπνευστικό σύνδρομο του χοίρου καθώς και κατά της Escherichia coli που προκαλεί εντερική νόσο στους χοίρους. Το Advocin επιδεικνύει επίσης in vitro δραστικότητα και κατά του μυκοπλάσματος (Mycoplasma hyopneumoniae, MIC90 = 0,06 μg/ml).

Η αντιμικροβιακή δράση της δανοφλοξασίνης βασίζεται στην αναστολή της DNA-γυράσης των μικροβίων. Η αναστολή λαμβάνει χώρα κατά το δεύτερο στάδιο της ενζυματικής διαδικασίας.

Η δανοφλοξασίνη, όπως και οι άλλες κινολόνες, δημιουργεί ένα σταθερό σύμπλεγμα μεταξύ του DNA και του ενζύμου DNA-γυράσης με αποτέλεσμα τη διακοπή της διαδικασίας αντιγραφής του DNA. Φαρμακολογικές μελέτες έδειξαν ότι η δανοφλοξασίνη έχει μηδαμινή επίδραση στο καρδιοαγγειακό, ουροποιητικό και νευρικό σύστημα ενώ όταν χορηγείται σε υψηλές δόσεις έχει, όπως και οι άλλες κινολόνες, ήπια μόνο επίδραση στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Φαρμακοκινητική

Μετά τη χορήγησή της η δανοφλοξασίνη επιτυγχάνει γρήγορα υψηλές συγκεντρώσεις στους ιστούς στόχους. Oι φαρμακοκινητικές αυτές ιδιότητες την καθιστούν ιδανική για τη θεραπεία των αναπνευστικών και εντερικών λοιμώξεων.

Βοοειδή

Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις στο πλάσμα του αίματος επιτυγχάνονται 1 ώρα μετά από ενδομυϊκή χορήγηση. Η αναλογία “συγκέντρωση στους πνεύμονες/συγκέντρωση στο πλάσμα του αίματος” φθάνει στο 4:1. Η ίδια αναλογία παρατηρείται και στις λείες μυϊκές ίνες του γαστρεντερικού σωλήνα.

Χοίροι

Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις στο πλάσμα του αίματος επιτυγχάνονται 1 ώρα μετά από την ενδομυϊκή χορήγηση. Η αναλογία “συγκέντρωση στους πνεύμονες/συγκέντρωση στο πλάσμα του αίματος” είναι μεγαλύτερη από 3:1, ενώ η αντίστοιχη αναλογία στο γαστρεντερικό σωλήνα είναι 8:1.