Βιβλιογραφική αναφορά: ALBEX GOLD Πόσιμο εναιώρημα (2024)

Φαρμακοδυναμική

Κωδικός ATCvet: QP52AC11

Το προϊόν είναι ένα ευρέος φάσματος ανθελμινθικό πολλαπλών χρήσεων για τον έλεγχο των ενήλικων και αναπτυσσόμενων μορφών γαστρεντερικών νηματωδών, παρασίτων των πνευμόνων, κεστωδών και ενήλικων τρηματωδών του ήπατος των βοοειδών. Το προϊόν έχει επίσης ωοκτόνο δράση κατά των αβγών των γαστρεντερικών νηματωδών και των τρηματωδών.

Οι βενζιμιδαζόλες δεσμεύονται στη νηματοειδή τουμπουλίνη, μια πρωτεΐνη απαραίτητη για τον σχηματισμό και τη βιωσιμότητα των μικροσωληνίσκων. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε απορροφητικά εντερικά κύτταρα με αποτέλεσμα την απουσία μικροσωληνίσκων στα εντερικά κύτταρα του νηματώδους, με αποτέλεσμα αυτά τα κύτταρα να μην μπορούν να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά, προκαλώντας έτσι επακόλουθη μείωση στο γλυκογόνο και αποτελεσματική ασιτία των παρασίτων. Έχουν αποδειχθεί δομικές διαφορές μεταξύ τουμπουλίνης από θηλαστικά και έλμινθες, με αποτέλεσμα την επιλεκτική τοξικότητα της αλβενδαζόλης στην έλμινθα και όχι στον ξενιστή. Οι βενζιμιδαζόλες έχουν επίσης αποδειχθεί ότι αναστέλλουν το σύστημα φουμαρικής ρεδουκτάσης των ελμινθών και μειώνουν την παραγωγή ενέργειας.

Φαρμακοκινητική

Η αλβενδαζόλη μεταβολίζεται γρήγορα σε σουλφοξείδιο της αλβενδαζόλης, το οποίο παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα στο πλάσμα βοοειδών για μεγαλύτερη διάρκεια μετά από χορήγηση από το στόμα με μέγιστα επίπεδα στο πλάσμα περίπου 15 ώρες μετά τη χορήγηση. Μετά την από του στόματος χορήγηση του προϊόντος στα βοοειδή σε δόση 10 mg σουλφοξειδίου αλβενδαζόλης ανά kg σωματικού βάρους παρατηρήθηκαν οι ακόλουθες παράμετροι: Cmax 1951,43 ng/ml, t½ 2,4 ώρες και AUC 32319,0 ng.h/ml. Η απέκκριση γίνεται κυρίως μέσω των κοπράνων, με τη χολική απέκκριση να είναι η σημαντικότερη οδός αποβολής (μόνο μελέτες βοοειδών).

Περιβαλλοντικές ιδιότητες

Η αλβενδαζόλη που περιέχεται στα κόπρανα, τα οποία απεκκρίνονται στο βοσκότοπο από τα βοοειδή που υποβλήθηκαν σε αγωγή, μειώνει τον πληθυσμό της κοπροφάγου πανίδας, γεγονός το οποίο μπορεί να επηρεάσει την αποδόμηση της κοπριάς. Η αλβενδαζόλη είναι τοξική για τους υδρόβιους οργανισμούς από την άμεση έκθεση και από την αποστράγγιση ή/και την απορροή της από το έδαφος. Ο κύριος μεταβολίτης της αλβενδαζόλης, το σουλφοξείδιο της αλβενδαζόλης έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ ανθεκτικό.