Βιβλιογραφική αναφορά: ALBEX GOLD Πόσιμο εναιώρημα (2024)

Αντενδείξεις

Να μην χρησιμοποιείται σε περίπτωση υπερευαισθησίας στο δραστικό συστατικό ή σε κάποιο από τα έκδοχα.

Ειδικές προειδοποιήσεις

Βοοειδή που έχουν υποστεί πνευμονικές αλλοιώσεις λόγω σοβαρής προσβολής από παράσιτα των πνευμόνων, μπορεί να συνεχίζουν να βήχουν για μερικές εβδομάδες μετά την αγωγή.

Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για να αποφευχθούν οι ακόλουθες πρακτικές επειδή αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικότητας και θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε αναποτελεσματική θεραπεία:

  • Η συχνή και επαναλαμβανόμενη χρήση ανθελμινθικών από την ίδια κατηγορία για παρατεταμένη χρονική περίοδο.
  • Υποδοσολόγηση, η οποία μπορεί να οφείλεται σε λανθασμένη εκτίμηση του σωματικού βάρους, στον λανθασμένο τρόπο χορήγησης του προϊόντος, ή στην έλλειψη βαθμονόμησης της συσκευής δοσομέτρησης (εάν υπάρχει).

Ύποπτα κλινικά περιστατικά ανθεκτικότητας στα ανθελμινθικά θα πρέπει να διερευνώνται περαιτέρω εφαρμόζοντας τις κατάλληλες δοκιμές [π.χ. Δοκιμή μείωσης του αριθμού των αυγών στα κόπρανα (Faecal Egg Count Reduction Test)]. Στις περιπτώσεις όπου τα αποτελέσματα της δοκιμής (ή των δοκιμών) υποδεικνύουν σαφώς ανθεκτικότητα σε κάποιο συγκεκριμένο ανθελμινθικό, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα ανθελμινθικό που ανήκει σε άλλη φαρμακολογική κατηγορία με διαφορετικό μηχανισμό δράσης. Θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την αποφυγή τραυματισμού της περιοχής του φάρυγγα κατά τη χορήγηση.

Ανθεκτικότητα στις βενζιμιδαζόλες (στις οποίες περιλαμβάνεται και η αλβενδαζόλη) για τα είδη Teladorsagia, Haemonchus, Cooperia και Trichostrongylus στα μικρά μηρυκαστικά έχει αναφερθεί σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και χωρών της Ε.Ε. Ανθεκτικότητα στην αλβενδαζόλη έχει αναφερθεί για τα είδη Cooperia και Teladorsagia στα βοοειδή ανεπτυγμένων χωρών όπως η Νέα Ζηλανδία. Συνεπώς, η χρήση αυτού του προϊόντος πρέπει να στηρίζεται στις ισχύουσες τοπικές επιδημιολογικές πληροφορίες (στην περιφέρεια, στην εκμετάλλευση) σχετικά με την ευαισθησία των νηματωδών και σε συστάσεις για τον περιορισμό της περαιτέρω επιλογής για ανθεκτικότητα στα ανθελμινθικά.

Ειδικές προφυλάξεις κατά τη χρήση

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για την ασφαλή χρήση στα είδη ζώων

Αποφύγετε τις επιμολύνσεις κατά τη χρήση.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται από το άτομο που χορηγεί το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν σε ζώα

Αυτό το προϊόν μπορεί να είναι ερεθιστικό για το ανθρώπινο δέρμα και τα μάτια και μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία του δέρματος.

Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια. Φορέστε προστατευτικά γυαλιά.

Η άμεση επαφή με το δέρμα πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο. Να φοράτε κατάλληλη προστατευτική ενδυμασία, συμπεριλαμβανομένων των αδιάβροχων γαντιών από καουτσούκ.

Πλένετε τα χέρια μετά τη χρήση. Από τις εργαστηριακές μελέτες σε επίμυες και κουνέλια διαπιστώθηκαν ενδείξεις τερατογένεσης.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Η αλβενδαζόλη είναι τοξική για τους οργανισμούς που ενδημούν στην κοπριά και τους υδρόβιους οργανισμούς.

Λόγω του κινδύνου για τους οργανισμούς που ενδημούν στην κοπριά, το προϊόν δεν πρέπει να χρησιμοποιείται περισσότερο από μία φορά το χρόνο. Τα ζώα (βοοειδή) που υποβλήθηκαν σε αγωγή δεν θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε επιφανειακά ύδατα για 7 ημέρες μετά την αγωγή για την αποφυγή δυσμενών επιδράσεων στους υδρόβιους οργανισμούς.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Κανένα γνωστό.

Η αναφορά ανεπιθύμητων συμβάντων είναι σημαντική. Επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της ασφάλειας ενός κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος. Οι αναφορές πρέπει να αποστέλλονται, κατά προτίμηση μέσω κτηνιάτρου, είτε στον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας ή στον τοπικό αντιπρόσωπο του είτε στην εθνική αρμόδια αρχή μέσω του εθνικού συστήματος αναφοράς. Ανατρέξτε επίσης στην παράγραφο 16 του φύλλου οδηγιών χρήσης για τα αντίστοιχα στοιχεία επικοινωνίας.

Χρήση κατά την κύηση, τη γαλουχία ή την ωοτοκία

Κύηση και γαλουχία

Εργαστηριακές μελέτες σε μύες, επίμυες, κουνέλια και πρόβατα έδειξαν ότι η αλβενδαζόλη είναι τερατογόνος. Οι δυσπλασίες περιλάμβαναν σπλαγχνικές, κρανιοπροσωπικές και οστικές βλάβες. Επομένως, μην το χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Χρησιμοποιήστε το προϊόν μόνο σύμφωνα με την εκτίμηση οφέλους/κινδύνου από τον υπεύθυνο κτηνίατρο κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο τριμήνων της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια της γαλουχίας.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης

Δεν είναι γνωστή καμία.

Κύριες ασυμβατότητες

Λόγω έλλειψης μελετών συμβατότητας, το παρόν κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν δεν πρέπει να αναμειγνύεται με άλλα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα.