Βιβλιογραφική αναφορά: ALBEX 10% Πόσιμο εναιώρημα (2023)

Φαρμακοδυναμική

Κωδικός ATCvet: QP52AC11

Το προϊόν Albex 10% είναι ευρέος φάσματος ανθελμινθικό, αποτελεσματικό έναντι ενήλικων και άωρων μορφών νηματωδών ελμίνθων του γαστρεντερικού σωλήνα, νηματωδών ελμίνθων του αναπνευστικού συστήματος και κεστωδών ελμίνθων, καθώς και ενήλικων μορφών ηπατικών τρηματωδών ελμίνθων (F. hepatica) σε βοοειδή και πρόβατα. Το προϊόν είναι επίσης αποτελεσματικό έναντι των παραγόμενων αυγών από νηματώδη και ηπατικά τρηματώδη.

Οι βενζιμιδαζόλες προσδένονται στη σωληνίνη, μία πρωτεΐνη απαραίτητη για τον σχηματισμό και τη ζωτικότητα των μικροσωληναρίων των ελμίνθων. Αυτό λαμβάνει χώρα κυρίως στα εντερικά κύτταρα των ελμίνθων, με συνέπεια τη δυσλειτουργία των μικροσωληναρίων στα εντερικά κύτταρα των ελμίνθων και τελικό αποτέλεσμα την αδυναμία αυτών των κυττάρων να απορροφούν θρεπτικά συστατικά, οπότε λαμβάνει χώρα μείωση της διαθεσιμότητας γλυκογόνου και θάνατος των παρασίτων από έλλειψη ενέργειας. Έχει βρεθεί ότι υπάρχουν δομικές διαφορές μεταξύ της σωληνίνης των θηλαστικών και των ελμίνθων, αποτέλεσμα των οποίων είναι η εξειδικευμένη δράση της αλβενδαζόλης αποκλειστικά έναντι των ελμίνθων και όχι των ζώων-ξενιστών τους. Επίσης, έχει βρεθεί ότι οι βενζιμιδαζόλες αναστέλλουν το σύστημα της αναγωγάσης του φουμαρικού οξέος στους έλμινθες, με αποτέλεσμα την αδυναμία παραγωγή ενέργειας σε αυτούς.

Φαρμακοκινητική

Μετά από χορήγηση από το στόµα η αλβενδαζόλη απορροφάται από τον γαστρεντερικό σωλήνα και µεταβολίζεται εκτενώς στο ήπαρ. Ο κύριος μεταβολίτης της, το σουλφοξείδιο της αλβενδαζόλης, έχει ανθελμινθική δράση και χρόνο ημίσειας ζωής στο πλάσμα του αίματος περίπου 8,5 ώρες, αποβάλλεται δε με το ούρο μαζί με άλλους μεταβολίτες.

Περιβαλλοντικές ιδιότητες

Το προϊόν δεν έχει καμία επίδραση στο περιβάλλον.