Βιβλιογραφική αναφορά: ALBEX 10% Πόσιμο εναιώρημα (2023)

Αντενδείξεις

Να μην χρησιμοποιείται σε περίπτωση υπερευαισθησίας στo δραστικό συστατικό ή σε κάποια έκδοχα.

Ειδικές προειδοποιήσεις

Βοοειδή με αλλοιώσεις στους πνεύμονες, ως συνέπεια σοβαρής προσβολής από πνευμονικά νηματώδη, μπορεί να συνεχίζουν να βήχουν για μερικές εβδομάδες μετά την αγωγή.

Κάθε κλινική υποψία ανθεκτικότητας σε αντιπαρασιτικά πρέπει να διερευνάται περαιτέρω με τη χρήση ενδεδειγμένων τεχνικών (π.χ. Δοκιμή μείωσης του αριθμού των αυγών στα κόπρανα). Εάν τα αποτελέσματα της εξέτασης καταδεικνύουν αντίσταση σε ένα συγκεκριμένο ανθελμινθικό, τότε πρέπει να χρησιμοποιείται ένα ανθελμινθικό που ανήκει σε διαφορετική φαρμακολογική ομάδα και έχει διαφορετικό τρόπο δράσης.

Ανθεκτικότητα σε βενζιμιδαζόλες (στις οποίες περιλαμβάνεται και η αλβενδαζόλη) έχει αναφερθεί για τα είδη Teladorsagia, Haemonchus, Cooperia και Trichostrongylus σε μικρά μηρυκαστικά σε αρκετές χώρες, περιλαμβανομένων και χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας.

Ανθεκτικότητα σε αλβενδαζόλη έχει αναφερθεί για το είδος Haemonchus στα βοοειδή στην Ελλάδα. Γι' αυτό το λόγο η χρήση αυτού του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος πρέπει να βασίζεται σε τοπικές (ανά περιοχή, ανά εκτροφή) επιδημιολογικές πληροφορίες αναφορικά στην ευαισθησία των νηματωδών και σε συστάσεις για τον περιορισμό της περαιτέρω ανάπτυξης ανθεκτικότητας στα ανθελμινθικά.

Ειδικές προφυλάξεις κατά τη χρήση

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για την ασφαλή χρήση στα είδη ζώων:

Εφιστάται προσοχή κατά την χορήγηση, ώστε να μην προκληθεί ερεθισμός της φαρυγγικής περιοχής, ιδίως σε πρόβατα, από τη χρήση της σύριγγας πολλαπλών χρήσεων. Το προϊόν να μη διαλύεται και να μην αναμιγνύεται με άλλα προϊόντα. Κατά τη χρήση να αποφεύγονται πρακτικές που ενδεχομένως οδηγούν σε επιμολύνσεις.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται από το άτομο που χορηγεί το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν σε ζώα

Να πλένονται τα χέρια μετά τη χρήση.

Να αποφεύγεται η απευθείας επαφή με το προϊόν.

Να φέρεται κατάλληλος ρουχισμός, συμπεριλαμβανομένων αδιαπέραστων ελαστικών γαντιών.

Σε περίπτωση τυχαίας επαφής του προϊόντος στα μάτια ή το δέρμα, να γίνεται πλύση με άφθονο τρεχούμενο νερό. Εάν ο ερεθισμός διαρκεί, να ζητηθεί ιατρική βοήθεια.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Δεν ισχύει.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Βοοειδή, πρόβατα:

Δεν υπάρχουν όταν ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης.

Η αναφορά ανεπιθύμητων συμβάντων είναι σημαντική. Επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της ασφάλειας ενός κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος. Οι αναφορές πρέπει να αποστέλλονται, κατά προτίμηση μέσω κτηνιάτρου, είτε στον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας <ή στον τοπικό αντιπρόσωπο του> είτε στην εθνική αρμόδια αρχή μέσω του εθνικού συστήματος αναφοράς. Ανατρέξτε επίσης στην παράγραφο 16 του φύλλου οδηγιών χρήσης για τα αντίστοιχα στοιχεία επικοινωνίας.

Χρήση κατά την κύηση, τη γαλουχία ή την ωοτοκία

Κύηση και γαλουχία

Να μη χορηγείται σε προβατίνες η δόση 7,5 mg αλβενδαζόλης/kg σωματικού βάρους ή μεγαλύτερη για την περίοδο έως 40 ημέρες μετά την απομάκρυνση των κριών. Το Albex 10% μπορεί να χορηγείται με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της κύησης σε δόση μικρότερη από 7,5 mg αλβενδαζόλης/kg σωματικού βάρους. Η χορήγηση του Albex 10% σε ταύρους ή έγκυες αγελάδες δεν αναμένεται να επηρεάσει την αναπαραγωγική τους απόδοση.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης

Δεν είναι γνωστή καμία.

Κύριες ασυμβατότητες

Δεν ισχύει.