Βιβλιογραφική αναφορά: ALIZIN Ενέσιμο διάλυμα

Αντενδείξεις

Να μη χρησιμοποιείται σε σκύλους με εξασθενημένη ηπατική ή νεφρική λειτουργία, σε διαβητικά ζώα ή σε σκύλους με κακή κατάσταση υγείας.

Να μη χρησιμοποιείται σε σκύλους με έκδηλο ή λανθάνοντα υποφλοιοεπινεφριδισμό (νόσος του Addison) ή σε σκύλους με γενετική προδιάθεση για υποφλοιοεπινεφριδισμό.

Να μη χρησιμοποιείται σε σκύλους με γνωστή υπερευαισθησία στην αγλεπριστόνη ή στο έκδοχο του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος.

Ειδικές προειδοποιήσεις

Έχουν αναφερθεί σπάνιες περιπτώσεις έλλειψης αποτελεσματικότητας (>0,01% έως <0,1%) στο πλαίσιο της έρευνας φαρμακοεπαγρύπνησης. Για να μειωθεί η πιθανότητα έλλειψης αναμενόμενης αποτελεσματικότητας, αποφύγετε τη χρήση του Alizin έως το τέλος του οίστρου και αποφύγετε το εκ νέου ζευγάρωμα πριν από το τέλος του οίστρου.

Σε θηλυκούς σκύλους με επιβεβαιωμένη κύηση, παρατηρήθηκε μερική αποβολή στο 5% των περιπτώσεων σε δοκιμές πεδίου. Συνιστάται πάντα ενδελεχής κλινική εξέταση για να επιβεβαιωθεί ότι το περιεχόμενο της μήτρας έχει εκκενωθεί πλήρως. Ιδανικά, η εξέταση θα πρέπει να πραγματοποιείται με χρήση υπερήχων. Αυτή η εξέταση θα πρέπει να πραγματοποιείται 10 ημέρες μετά τη θεραπεία και τουλάχιστον 30 ημέρες μετά το ζευγάρωμα.

Σε περίπτωση μερικής αποβολής ή μη αποβολής, μπορεί να συνιστάται επαναληπτική θεραπεία 10 ημέρες μετά από τη θεραπεία, μεταξύ της ημέρας 30 και της ημέρας 45 μετά το ζευγάρωμα. Θα πρέπει επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης.

Ειδικές προφυλάξεις κατά τη χρήση

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για την ασφαλή χρήση στα είδη ζώων

Ελλείψει διαθέσιμων δεδομένων, το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε σκύλους με χρόνια αποφρακτική νόσο των αεραγωγών ή/και καρδιαγγειακή νόσο, ιδιαίτερα βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα.

Έχουν αναφερθεί θάνατοι μετά από χρήση εκτός επισήμανσης σε θηλυκούς σκύλους σοβαρά ασθενείς με λοιμώξεις της μήτρας. Μια αιτιώδης συνάφεια είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, αλλά είναι μη πιθανή.

Σε έως και 50% των θηλυκών σκύλων, το ζευγάρωμα μπορεί να μην ακολουθείται από κύηση. Κατά την αξιολόγηση της αναλογίας οφέλους-κινδύνου του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος, θα πρέπει συνεπώς να λαμβάνεται υπόψη η πιθανότητα άσκοπης χορήγησης θεραπείας στον θηλυκό σκύλο.

Οι θηλυκοί σκύλοι που παραμένουν έγκυοι παρά τη θεραπεία θα πρέπει να παρακολουθούνται, καθώς μπορεί να διακυβευτεί η βιωσιμότητα των κουταβιών.

Οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιδράσεις της θεραπείας δεν έχουν μελετηθεί.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να συμβουλεύονται τον κτηνίατρό τους εάν ο σκύλος τους εμφανίζει τα ακόλουθα σημεία μετά τη θεραπεία με το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν:

  • πυώδες ή αιμορραγικό κολπικό έκκριμα
  • παρατεταμένο κολπικό έκκριμα που διαρκεί πάνω από 3 εβδομάδες.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται από το άτομο που χορηγεί το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν σε ζώα

Τα νορ-στεροειδή (nor-steroids) χρησιμοποιούνται στους ανθρώπους για την επαγωγή αποβολής. Η τυχαία ένεση μπορεί να αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο για τις γυναίκες που είναι έγκυες, σκοπεύουν να μείνουν έγκυες ή των οποίων η κατάσταση κύησης είναι άγνωστη. Κατά τον χειρισμό του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος, ο κτηνίατρος και το άτομο που συγκρατεί τον σκύλο θα πρέπει να προσέχουν για να αποφευχθεί η τυχαία ένεση. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να χορηγούν το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν με προσοχή. Πρόκειται για ένα κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν με ελαιώδη βάση, το οποίο μπορεί να προκαλέσει παρατεταμένες τοπικές αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης. Σε περίπτωση που κατά λάθος κάνετε αυτοένεση, να αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια και να επιδείξετε στον ιατρό το εσώκλειστο φύλλο οδηγιών χρήσεως ή την ετικέτα του φαρμακευτικού προϊόντος.

Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν ή να φορούν πλαστικά γάντια μίας χρήσης κατά τη χορήγηση του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Δεν ισχύει.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Σκύλοι (θηλυκοί).

Πολύ συχνά
(>1 ζώο/10 υπό θεραπεία ζώα):
Φλεγμονή στο σημείο της ένεσης1, πόνος στο σημείο της
ένεσης2,3
Οίδημα στο σημείο της ένεσης3, πάχυνση στο σημείο της
ένεσης3
Διογκωμένος λεμφαδένας (εντοπισμένος)3
Ανορεξία, κατάθλιψη
Διέγερση
Διάρροια
Συχνά
(1 έως 10 ζώα/100 υπό θεραπεία
ζώα):
Τροποποιημένες αιματολογικές παράμετροι
(ουδετεροφιλία, ουδετεροπενία, θρομβοκυττάρωση,
αυξημένος αιματοκρίτης, μειωμένος αιματοκρίτης,
λεμφοκυττάρωση, λεμφοπενία)4
Τροποποιημένες βιοχημικές παράμετροι [αυξημένο άζωτο
ουρίας αίματος (BUN), αυξημένη κρεατινίνη,
υπερχλωραιμία, υπερκαλιαιμία, υπερνατριαιμία, αυξημένη
αλανινική αμινοτρανσφεράση (ALT), αυξημένη αλκαλική
φωσφατάση ορού (SAP), αυξημένη ασπαρτική
αμινοτρανσφεράση (AST)]4
Λοίμωξη της μήτρας, επιστροφή σε οίστρο5
Έμετος
Σπάνια
(1 έως 10 ζώα/10.000 υπό θεραπεία
ζώα):
Αντίδραση υπερευαισθησίας
Πολύ σπάνια
(<1 ζώο/10.000 υπό θεραπεία ζώα,
συμπεριλαμβανομένων των
μεμονωμένων αναφορών):
Έλκος στο σημείο της ένεσης3
Απροσδιόριστη συχνότητα: Φυσιολογικά σημεία τοκετού (εξώθηση εμβρύου, κολπικό
έκκριμα, μειωμένη όρεξη, ανησυχία και συμφόρηση
μαστών)6

1 Στο σημείο της ένεσης, το μέγεθος και η ένταση της αντίδρασης εξαρτώνται από τον όγκο του χορηγούμενου κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος.
2 Κατά τη διάρκεια της ένεσης και λίγο μετά από αυτήν.
3 Όλες οι τοπικές αντιδράσεις είναι αναστρέψιμες και συνήθως εξαφανίζονται εντός 28 ημερών μετά την ένεση.
4 Οι αλλαγές είναι πάντα παροδικές και αναστρέψιμες.
5 Πρώιμη επιστροφή σε οίστρο (το μεσοδιάστημα του οίστρου μειώνεται κατά 1 έως 3 μήνες).
6 Συνοδεύει την αποβολή σε θηλυκούς σκύλους που υποβλήθηκαν σε θεραπεία μετά από 20 ημέρες κύησης.

Η αναφορά ανεπιθύμητων συμβάντων είναι σημαντική. Επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της ασφάλειας ενός κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος. Οι αναφορές πρέπει να αποστέλλονται, κατά προτίμηση μέσω κτηνιάτρου, είτε στον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας ή στον τοπικό αντιπρόσωπο του είτε στην εθνική αρμόδια αρχή μέσω του εθνικού συστήματος αναφοράς. Ανατρέξτε στο φύλλο οδηγιών χρήσης για τα αντίστοιχα στοιχεία επικοινωνίας.

Χρήση κατά την κύηση, τη γαλουχία ή την ωοτοκία

Εγκυμοσύνη

Να μη χορηγείται σε έγκυους θηλυκούς σκύλους, εκτός εάν είναι επιθυμητός ο τερματισμός της κύησης.

Να μη χορηγείται σε θηλυκούς σκύλους μετά την 45η ημέρα μετά το ζευγάρωμα.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης

Ελλείψει διαθέσιμων δεδομένων, μπορεί να υπάρχει κίνδυνος αλληλεπίδρασης φαρμάκων μεταξύ της αγλεπριστόνης και της κετοκοναζόλης, της ιτρακοναζόλης και της ερυθρομυκίνης.

Καθώς η αγλεπριστόνη είναι ένα αντι-γλυκοκορτικοειδές, μπορεί να μειώσει την επίδραση της θεραπείας με γλυκοκορτικοειδή.

Οι πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα δεν έχουν μελετηθεί.

Κύριες ασυμβατότητες

Λόγω έλλειψης μελετών ασυμβατότητας, το παρόν κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν δεν πρέπει να αναμειγνύεται με άλλα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα.