Βιβλιογραφική αναφορά: ALPRAMIL 12,5 mg/125 mg Δισκίο (2022)

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική ομάδα: Ενδοπαρασιτοκτόνα, μακροκυκλικές λακτόνες (οξίμη της μιλβεμυκίνης, συνδυασμοί)

Κωδικός ATCvet: QP54AB51

Η οξίμη της μιλβεμυκίνης ανήκει στην ομάδα των μακροκυκλικών λακτονών, απομονωμένη από τη ζύμωση του Streptomyces hygroscopicus var. aureolacrimosus. Είναι δραστική κατά ακάρεων, κατά νηματοειδών σε στάδιο προνύμφης και σε ενήλικο στάδιο, καθώς και κατά των προνυμφών Dirofilaria immitis.

Η δραστικότητα της μιλβεμυκίνης συνδέεται με τη δράση της στη νευροδιαβίβαση των ασπόνδυλων: Η οξίμη της μιλβεμυκίνης, όπως οι αβερμεκτίνες και άλλες μιλβεμυκίνες, αυξάνει τη διαπερατότητα της μεμβράνης νηματοειδών και εντόμων σε χλωριούχα ιόντα μέσω γλουταμινο-εξαρτώμενων διαύλων χλωριούχων ιόντων (που σχετίζονται με υποδοχείς GABAA και γλυκίνης των σπονδυλωτών). Αυτό προκαλεί υπερπόλωση της νευρομυϊκής μεμβράνης, χαλαρή παράλυση και θάνατο του παρασίτου.

Η πραζικουαντέλη είναι ένα ακυλιωμένο παράγωγο πυραζίνης-ισοκινολίνης. Η πραζικουαντέλη είναι δραστική κατά κεστωδών και τρηματωδών. Τροποποιεί τη διαπερατότητα των μεμβρανών του παρασίτου σε ασβέστιο (εισροή Ca2+), επιφέροντας ανισορροπία στις μεμβρανικές δομές, προκαλώντας εκπόλωση των μεμβρανών και σχεδόν στιγμιαία σύσπαση του μυϊκού συστήματος (τετανία), ταχεία κενοτοπίωση του συγκυτιακού περιβλήματος και επακόλουθη διάσπαση του περιβλήματος (σχηματισμός φυσαλίδων), με αποτέλεσμα την ευκολότερη αποβολή από το γαστρεντερικό σύστημα ή τον θάνατο του παρασίτου.

Φαρμακοκινητική

Μετά την από του στόματος χορήγηση πραζικουαντέλης σε σκύλους, μετά από μικρή ποσότητα τροφής, τα μέγιστα επίπεδα ορού του μητρικού φαρμάκου επιτυγχάνονται γρήγορα (Tmax περίπου 0,5-2 ώρες) και μειώνονται γρήγορα (t1/2 περίπου 1,7 ώρες)· υπάρχει σημαντικό αποτέλεσμα πρώτης διέλευσης στο ήπαρ, με πολύ ταχύ και σχεδόν πλήρη βιομετασχηματισμό στο ήπαρ, κυρίως σε μονοϋδροξυλιωμένα (και, επίσης, ορισμένα δι- και τρι-υδροξυλιωμένα) παράγωγα, τα οποία είναι κυρίως συζευγμένα με γλυκουρονίδια και/ή θειικές ενώσεις πριν από την απέκκριση. Η σύνδεση με πρωτεΐνες του πλάσματος είναι περίπου 80%. Η απέκκριση είναι ταχεία και πλήρης (περίπου 90% σε 2 ημέρες) και η κύρια οδός αποβολής είναι μέσω των νεφρών.

Μετά την από του στόματος χορήγηση οξίμης της μιλβεμυκίνης σε σκύλους, μετά από μικρή ποσότητα τροφής, τα μέγιστα επίπεδα πλάσματος επιτυγχάνονται περίπου στις 1-3 ώρες και ο χρόνος ημιζωής της μη μεταβολισμένης οξίμης της μιλβεμυκίνης είναι 1-3 ημέρες. Η βιοδιαθεσιμότητα είναι περίπου 80%.