Βιβλιογραφική αναφορά: AMFLEE 50 mg Διάλυμα για επίχυση σε σημείο για γάτες

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική ομάδα: Εκτοπαρασιτοκτόνα για τοπική χρήση.
Κωδικός ATC vet: QP53AX15

Η φιπρονίλη είναι ένα εντομοκτόνο και ακαρεοκτόνο που ανήκει στην οικογένεια των φαινυλοπυραζολών. Δρα αναστέλλοντας το σύμπλεγμα των υποδοχέων του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA), καθώς δεσμεύεται στους διαύλους των ιόντων χλωρίου, εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό την προ- και μετα- συναπτική μεταφορά ιόντων χλωρίου κατά μήκος των κυτταρικών μεμβρανών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα του κεντρικού νευρικού συστήματος και το θάνατο των εντόμων ή των ακάρεων.

Η φιπρονίλη ασκεί εντομοκτόνο και ακαρεοκτόνο δράση κατά των ψύλλων (Ctenocephalides spp) και των κροτώνων (Rhipicephalus spp, Dermacentor spp, Ixodes spp συμπεριλαμβανομένου του Ixodes ricinus) στη γάτα.

Οι ψύλλοι θανατώνονται μέσα σε 24 ώρες. Οι κρότωνες συνήθως θανατώνονται μέσα σε 48 ώρες μετά την επαφή με τη φιπρονίλη, ωστόσο εάν οι κρότωνες Rhipicephalus sanguineus προϋπάρχουν όταν το προϊόν εφαρμόζεται, μπορεί να μην θανατωθούν όλοι οι κρότωνες μέσα στις πρώτες 48 ώρες, αλλά μπορεί να θανατωθούν μέσα σε μια εβδομάδα.

Φαρμακοκινητική

In vitro, η φιπρονίλη μεταβολίζεται κυρίως με υποκυτταρικά ηπατικά κλάσματα στο σουλφονικό παράγωγό της. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι περιορισμένης σημασίας in vivo καθώς η φιπρονίλη απορροφάται ελάχιστα στη γάτα. Οι συγκεντρώσεις της φιπρονίλης πάνω στο τρίχωμα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.