Βιβλιογραφική αναφορά: AMFLEE 50 mg Διάλυμα για επίχυση σε σημείο για γάτες

Αντενδείξεις

Να μη χρησιμοποιείται σε γατάκια ηλικίας μικρότερης των 2 μηνών και/ή βάρους μικρότερου του 1 kg, λόγω απουσίας διαθέσιμων δεδομένων.

Να μη χρησιμοποιείται σε άρρωστα ζώα (π.χ. με συστηματικές ασθένειες, πυρετό) ή ζώα υπό ανάρρωση.

Να μη χρησιμοποιείται σε κουνέλια, καθώς μπορεί να παρουσιαστούν ανεπιθύμητες ενέργειες, ακόμη και θάνατος.

Να μη χρησιμοποιείται σε περίπτωση υπερευαισθησίας στο δραστικό συστατικό, το διμεθυλοσουλφοξείδιο ή σε κάποιο από τα έκδοχα.

Ειδικές προειδοποιήσεις

Οι ψύλλοι των κατοικίδιων ζώων συχνά παρασιτούν τα καλάθια των ζώων, τα κλινοσκεπάσματα και τις επιφάνειες όπου συνήθως αυτά αναπαύονται, όπως χαλιά και μαλακά έπιπλα, στα οποία πρέπει να εφαρμόζεται, σε περίπτωση μαζικής προσβολής και κατά την έναρξη της εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης, ένα κατάλληλο εντομοκτόνο και να καθαρίζονται με ηλεκτρική σκούπα σε τακτική βάση.

Το προϊόν δεν εμποδίζει τους κρότωνες από το να προσκολληθούν πάνω στα ζώα. Εάν έχει γίνει εφαρμογή του προϊόντος στα ζώα πριν την έκθεση σε κρότωνες, οι κρότωνες θα θανατωθούν εντός των πρώτων 24-48 ωρών μετά την προσκόλληση. Αυτό συνήθως θα συμβεί πριν οι κρότωνες μυζήσουν αίμα, γεγονός το οποίο ελαχιστοποιεί αλλά δεν αποκλείει τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών. Όταν οι κρότωνες θανατωθούν, συνήθως πέφτουν από το ζώο, αλλά όποιοι κρότωνες έχουν απομείνει μπορεί να απομακρυνθούν με ένα απαλό τράβηγμα.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του προϊόντος σε γάτες μετά το μπάνιο/λούσιμο. Ωστόσο, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες για σκύλους, η εβδομαδιαία εμβάπτιση στο νερό για ένα λεπτό μειώνει την περίοδο της εμμένουσας εντομοκτόνου δράσης έναντι των ψύλλων κατά μία εβδομάδα.

Για το βέλτιστο έλεγχο της παρασίτωσης από ψύλλους σε οικία με πολλά κατοικίδια, όλα τα ζώα της οικίας (π.χ. σκύλοι, γάτες, κουνάβια, κουνέλια) πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία με ένα κατάλληλο εντομοκτόνο.

Όταν χρησιμοποιείται ως μέρος της στρατηγικής για τη θεραπεία της Αλλεργικής Δερματίτιδας από Ψύλλους, συνιστώνται μηνιαίες εφαρμογές στο ζώο με αλλεργία και οι άλλοι σκύλοι και γάτες της οικίας πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία με ένα κατάλληλο εντομοκτόνο.

Ειδικές προφυλάξεις κατά τη χρήση

i) Ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη χρήση σε ζώα

Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια του ζώου. Σε περίπτωση ακούσιας επαφής με τα μάτια, ξεπλύνετε αμέσως και σχολαστικά τα μάτια με νερό.

Να μην εφαρμόζετε το προϊόν σε πληγές ή κατεστραμμένο δέρμα.

Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι το προϊόν εφαρμόζεται σε μια περιοχή από όπου το ζώο δεν μπορεί να το αφαιρέσει γλείφοντάς το, και να εξασφαλιστεί ότι τα ζώα δεν θα γλείψουν το ένα το άλλο μετά την εφαρμογή της θεραπείας.

Τα ζώα πρέπει να ζυγίζονται με ακρίβεια πριν τη θεραπεία.

ii) Ιδιαίτερες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται από το άτομο που χορηγεί το φαρμακευτικό προϊόν σε ζώα

Αυτό το προϊόν μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στους βλεννογόνους και στα μάτια. Επομένως, πρέπει να αποφεύγεται η επαφή του προϊόντος με το στόμα ή τα μάτια.

Σε περίπτωση ακούσιας επαφής με τα μάτια, ξεπλύνετε αμέσως και σχολαστικά τα μάτια με νερό. Εάν επιμένει ο ερεθισμός στα μάτια, πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή και να επιδείξετε το φύλλο οδηγιών χρήσης ή την ετικέτα στον ιατρό.

Αποφύγετε την επαφή του περιεχομένου με τα δάκτυλα. Εάν αυτό συμβεί, ξεπλύνετε αμέσως με σαπούνι και νερό.

Να πλένετε τα χέρια μετά τη χρήση.

Να μην καπνίζετε, πίνετε ή τρώτε κατά τη διάρκεια της εφαρμογής.

Άτομα με γνωστή υπερευαισθησία στη φιπρονίλη ή τo διμεθυλοσουλφοξείδιο ή σε άλλα έκδοχα, πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν.

Τα υπό θεραπεία ζώα δεν πρέπει να αγγίζονται μέχρι να στεγνώσει το σημείο εφαρμογής, και δεν πρέπει να επιτρέπεται σε παιδιά να παίζουν με ζώα που βρίσκονται σε θεραπεία μέχρι να στεγνώσει το σημείο εφαρμογής. Επομένως συνιστάται να μην υποβάλλονται τα ζώα σε θεραπεία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά νωρίς το βράδυ, και δεν πρέπει να επιτρέπεται σε ζώα που υποβλήθηκαν προσφάτως σε θεραπεία να κοιμούνται με τους ιδιοκτήτες, ειδικότερα με παιδιά.

Διατηρείτε τις πιπέτες στην αρχική συσκευασία και απορρίψτε τις χρησιμοποιημένες πιπέτες αμέσως.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Εάν το ζώο γλείψει την περιοχή εφαρμογής, μπορεί να παρατηρηθεί μια σύντομη περίοδος αυξημένης σιελόρροιας.

Ανάμεσα στις πολύ σπάνιες πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες, έχουν αναφερθεί μετά τη χρήση, παροδικές δερματικές αντιδράσεις στο σημείο εφαρμογής(φολίδωση, τοπική αλωπεκία, κνησμός, ερύθημα) και γενικευμένος κνησμός ή αλωπεκία. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί μετά τη χρήση αυξημένη σιελόρροια, αναστρέψιμα νευρολογικά συμπτώματα (υπεραισθησία, κατάπτωση, νευρικά συμπτώματα) ή έμετος.

Η συχνότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών καθορίζεται ως ακολούθως:

  • πολύ συχνή (περισσότερο από 1 στα 10 υπό θεραπεία ζώα παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ενέργειες)
  • συχνή (περισσότερο από 1 αλλά λιγότερο από 10 ζώα στα 100 υπό θεραπεία ζώα)
  • όχι συχνή (περισσότερο από 1 αλλά λιγότερο από 10 ζώα στα 1.000 υπό θεραπεία ζώα)
  • σπάνια (περισσότερο από 1 αλλά λιγότερο από 10 ζώα στα 10.000 υπό θεραπεία ζώα)
  • πολύ σπάνια (λιγότερο από 1 στα 10.000 υπό θεραπεία ζώα, συμπεριλαμβανομένων μεμονωμένων αναφορών).

Χρήση κατά την κύηση, τη γαλουχία ή την ωοτοκία

Από τις εργαστηριακές μελέτες με φιπρονίλη δεν διαπιστώθηκαν ενδείξεις τερατογένεσης ή εμβρυοτοξικότητας.

Η ασφάλεια του προϊόντος δεν έχει τεκμηριωθεί σε γάτες αναπαραγωγής, έγκυες και θηλάζουσες.

Χρησιμοποιήστε το προϊόν μόνο σύμφωνα με την εκτίμηση οφέλους/κινδύνου από τον υπεύθυνο κτηνίατρο.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης

Δεν είναι γνωστή καμία.

Κύριες ασυμβατότητες

Δεν είναι γνωστή καμία.