Βιβλιογραφική αναφορά: AMFLEE 2,5 mg/ml Δερματικό εκνέφωμα, διάλυμα για γάτες και σκύλους

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική ομάδα: Εκτοπαρασιτοκτόνα για τοπική χρήση, φιπρονίλη.
Κωδικός ATC vet: QP53AX15

Η φιπρονίλη έχει εντομοκτόνο και ακαρεοκτόνο δράση έναντι των ψύλλων (Ctenocephalides spp), των κροτώνων (Rhipicephalus spp., Ixodes spp.) και των ψειρών (Trichodectes spp. και Felicola spp.) σε σκύλο και γάτα.

Η φιπρονίλη ανήκει στην οικογένεια των φαινυλοπυραζολών, ευρέως φάσματος, μη-συστημικών εντομοκτόνων/ακαρεοκτόνων, και δρα μέσω της αναστολής του υποδοχέα του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA), ώστε να σκοτώσει το παράσιτο στόχο που βρίσκεται σε επαφή. Το προϊόν μπορεί να βοηθήσει τον έλεγχο του αριθμού των ειδών εξωπαρασίτων σε σκύλους και γάτες. Το προϊόν είναι αποτελεσματικό έναντι του Ixodes spp. συμπεριλαμβανομένου του Ixodes ricinus, ενός σημαντικού φορέα της νόσου του Lyme. Η θεραπεία με το προϊόν έχει αποδειχθεί ότι επιφέρει σημαντική μείωση στην επίπτωση της αλλεργικής από ψύλλους δερματίτιδας και σε σκύλους και γάτες.

Φαρμακοκινητική

Απορρόφηση

Η ποσότητα της φιπρονίλης που απορροφάται από το δέρμα του σκύλου, μετά την εφαρμογή του εκνεφώματος στο τρίχωμα και το δέρμα είναι εξαιρετικά μικρή ως αμελητέα.

Κατανομή

Η διάρκεια παραμονής της φιπρονίλης στο τρίχωμα είναι πολύ μεγάλη (κατά μέσο όρο 52,5 ± 11,5 ημέρες), δεδομένου ότι το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου ποσοτικού προσδιορισμού είναι 0,25 μg/g.

Βιομετασχηματισμός

Σε όλα τα είδη η φιπρονίλη μεταβολίζεται κυρίως στο σουλφονικό της παράγωγο (RM1602), το οποίο έχει επίσης εντομοκτόνες και ακαρεοκτόνες ιδιότητες.

Το RM1602 που ανιχνεύτηκε στο τρίχωμα μετά την εφαρμογή εκνεφώματος σε σκύλους μπορεί να εξηγηθεί από την παρουσία του στην αρχική πρώτη ύλη.