Βιβλιογραφική αναφορά: AMFLEE 2,5 mg/ml Δερματικό εκνέφωμα, διάλυμα για γάτες και σκύλους

Αντενδείξεις

Να μη χρησιμοποιείται σε άρρωστα (συστηματικές ασθένειες, πυρετός) ή εξασθενημένα ζώα.

Να μην χρησιμοποιείται σε κουνέλια, καθώς μπορεί να παρουσιαστούν ανεπιθύμητες ενέργειες ακόμη και θάνατος.

Να μη χρησιμοποιείται σε περίπτωση υπερευαισθησίας στο δραστικό συστατικό ή σε κάποιο από τα έκδοχα.

Ειδικές προειδοποιήσεις

Να μην υπερβαίνετε τη συνιστώμενη δοσολογία.

Επιτρέψτε στα υπό θεραπεία ζώα να στεγνώσουν σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο (βλ. επίσης παράγραφο 4.5(ii)).

Μην περιορίζετε τα ζώα σε κλειστό χώρο ή σε κλουβί μεταφοράς έως ότου το τρίχωμα στεγνώσει πλήρως.

Το προϊόν δε συνιστάται για θεραπεία άλλων ειδών ζώων εκτός από τους σκύλους και τις γάτες, λόγω έλλειψης ειδικών δεδομένων αντοχής και αποτελεσματικότητας.

Για τον βέλτιστο έλεγχο των προβλημάτων από ψύλλους σε ένα σπίτι με πολλά κατοικίδια, όλοι οι σκύλοι και οι γάτες του σπιτιού πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία με ένα κατάλληλο εντομοκτόνο.

Όταν χρησιμοποιείται ως μέρος της στρατηγικής για τη θεραπεία της αλλεργικής δερματίτιδας από ψύλλους, συνιστώνται μηνιαίες εφαρμογές στο αλλεργικό ζώο καθώς και στις άλλες γάτες και σκύλους του σπιτιού.

Ο ψεκασμός των κλινοσκεπασμάτων, των χαλιών και των μαλακών επίπλων με ένα κατάλληλο εντομοκτόνο θα βοηθήσει τη μείωση του παρασιτικού φορτίου του περιβάλλοντος και θα μεγιστοποιήσει τη διάρκεια προστασίας που παρέχεται από το προϊόν έναντι της επαναμόλυνσης.

Το προϊόν δεν είναι κατάλληλο για άμεση θεραπεία του περιβάλλοντος.

Για βέλτιστη αποτελεσματικότητα, δεν συνιστάται το πλύσιμο ή το λούσιμο των ζώων δύο μέρες πριν ή μετά τη θεραπεία με το προϊόν. Το πλύσιμο ή το λούσιμο έως και τέσσερεις φορές σε δύο μήνες έχει αποδειχθεί ότι δεν έχει σημαντική επίδραση στην υπολειμματική αποτελεσματικότητα του προϊόντος.

Η μηνιαία θεραπεία συστήνεται όταν τα λουσίματα είναι συχνότερα.

Ειδικές προφυλάξεις κατά τη χρήση

Ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη χρήση σε ζώα

Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια του ζώου. Σε περίπτωση τυχαίας επαφής με τα μάτια, ξεπλύνετε τα μάτια αμέσως και προσεκτικά με νερό. Εάν ο ερεθισμός των ματιών επιμένει, αναζητήστε κτηνιατρική συμβουλή.

Να μην ψεκάζετε απευθείας σε πληγές ή κατεστραμμένο δέρμα.

Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα ζώα δε γλείφουν το ένα το άλλο μετά την εφαρμογή της θεραπείας.

Πιθανόν να υπάρχει προσκόλληση μεμονωμένων κροτώνων. Για αυτό το λόγο η μετάδοση μολυσματικών ασθενειών δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως εάν οι συνθήκες είναι δυσμενείς.

Κρατήστε τα υπό θεραπεία ζώα μακριά από φωτιά ή άλλες πηγές θερμότητας, και επιφάνειες που είναι πιθανό να επηρεαστούν από το αλκοολούχο εκνέφωμα, για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά τον ψεκασμό και έως ότου το τρίχωμα στεγνώσει τελείως. Μην ψεκάζετε σε γυμνή φλόγα ή οποιοδήποτε πυρακτωμένο υλικό.

Για εξωτερική χρήση μόνο.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται από το άτομο που χορηγεί το φαρμακευτικό προϊόν σε ζώα

Αυτό το προϊόν μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στους βλεννογόνους και στα μάτια. Επομένως, πρέπει να αποφεύγεται η επαφή του προϊόντος με το στόμα και τα μάτια. Μετά από τυχαία έκθεση των ματιών, τα μάτια πρέπει να ξεπλυθούν προσεκτικά με καθαρό νερό.

Οι χρήστες με γνωστή υπερευαισθησία στο δραστικό συστατικό ή στο οινόπνευμα ή με άσθμα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν. Αποφύγετε την επαφή του περιεχομένου με τα δάκτυλα. Εάν αυτό συμβεί, πλύνετε τα χέρια με σαπούνι και νερό.

Δεν πρέπει να ακουμπάτε τα υπό θεραπεία ζώα έως ότου το τρίχωμα είναι στεγνό, και δεν πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να παίζουν με τα υπό θεραπεία ζώα έως ότου το τρίχωμα είναι στεγνό. Επομένως συνιστάται να μην εφαρμόζεται θεραπεία στα ζώα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά νωρίς το βράδυ, και τα ζώα στα οποία προσφάτως εφαρμόστηκε θεραπεία δεν επιτρέπεται να κοιμούνται με τους ιδιοκτήτες, ειδικότερα με παιδιά.

Ψεκάστε τα ζώα σε εξωτερικό περιβάλλον ή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο.

Μην εισπνέετε το εκνέφωμα. Μην καπνίζετε, πίνετε ή τρώτε κατά την εφαρμογή.

Να φοράτε γάντια PVC ή νιτριλίου κατά την εφαρμογή της θεραπείας στα ζώα. Συνιστάται να φοράτε αδιάβροχη ποδιά για προστασία των ενδυμάτων. Εάν το ρούχο βραχεί εκτεταμένα από το προϊόν, πρέπει να αφαιρεθεί και να πλυθεί πριν την επαναχρησιμοποίηση.

Απορρίψτε τα γάντια μετά τη χρήση και ακολούθως πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Ξεπλύνετε αμέσως τα υπολείμματα από το δέρμα με σαπούνι και νερό. Αν εμφανιστεί ερεθισμός, αναζητήστε ιατρική συμβουλή. Άτομα με γνωστή ευαισθησία ή άσθμα μπορεί να είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα στο προϊόν. Να μην χρησιμοποιείτε το προϊόν αν έχετε παρουσιάσει κάποια αντίδραση στο παρελθόν.

Θεραπεία πολλών ζώων: Ο καλός αερισμός είναι ιδιαιτέρως σημαντικός εκεί όπου πρόκειται να γίνει θεραπεία αρκετών ζώων. Εφαρμόστε τη θεραπεία σε πολλά ζώα σε εξωτερικό χώρο, ή μειώστε τη συγκέντρωση των αναθυμιάσεων απομακρύνοντας τα ζώα από το δωμάτιο όπου γίνεται η θεραπεία καθώς εξατμίζεται το οινόπνευμα και διασφαλίστε ότι το δωμάτιο αερίζεται καλά μεταξύ των ατομικών χορηγήσεων θεραπείας. Επιπλέον, διασφαλίστε ότι το δωμάτιο όπου στεγνώνουν είναι καλά αεριζόμενο και αποφύγετε τη συγκέντρωση αρκετών ζώων προσφάτως υποβληθέντων σε θεραπεία στον ίδιο χώρο.

Άλλες προφυλάξεις

Η φιπρονίλη μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τους υδρόβιους οργανισμούς. Δεν πρέπει να επιτρέπεται στους σκύλους να κολυμπούν σε πηγές νερού για 2 μέρες μετά την εφαρμογή.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Στην περίπτωση που το ζώο γλείψει το σημείο εφαρμογής, μπορεί να παρατηρηθεί μια σύντομη περίοδος υπερβολικής σιελόρροιας κυρίως λόγω της φύσης του φορέα.

Ανάμεσα στις πολύ σπάνιες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, έχουν αναφερθεί μετά τη χρήση παροδικές δερματικές αντιδράσεις, ερύθημα, κνησμός ή αλωπεκία. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, έχουν παρατηρηθεί μετά τη χρήση, υπερβολική σιελόρροια, αναστρέψιμα νευρολογικά συμπτώματα (υπεραισθησία, κατάθλιψη, νευρολογικά συμπτώματα), έμετος ή συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα.

Η συχνότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών καθορίζεται ως ακολούθως:

  • πολύ συχνή (περισσότερα από 1 στα 10 ζώα παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη διάρκεια της θεραπείας)
  • συχνή (περισσότερα από 1 αλλά λιγότερο από 10 ζώα στα 100 υπό θεραπεία ζώα)
  • μη συνηθισμένη (περισσότερο από 1 αλλά λιγότερο από 10 ζώα στα 1000 υπό θεραπεία ζώα)
  • σπάνια (περισσότερα από 1 αλλά λιγότερο από 10 ζώα στα 10.000 υπό θεραπεία ζώα)
  • πολύ σπάνια (λιγότερο από 1 στα 10.000 υπό θεραπεία ζώα)

Χρήση κατά την κύηση, τη γαλουχία ή την ωοτοκία

Από τις εργαστηριακές μελέτες σε επίμυες και κουνέλια δεν διαπιστώθηκαν ενδείξεις τερατογένεσης.

Το σκεύασμα είναι πολύ καλά ανεκτό σε κουτάβια μετά τη θεραπεία θηλαζουσών σκύλων.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για τη θεραπεία εγκύων ή θηλαζουσών γατών.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης

Δεν είναι γνωστή καμιά.

Κύριες ασυμβατότητες

Δεν ισχύει.