Βιβλιογραφική αναφορά: AMOXIBACTIN 50 mg Δισκίο για σκύλους και γάτες (2020)

Αντενδείξεις

Να μην χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις με γνωστή υπερευαισθησία σε πενικιλλίνες ή άλλες ουσίες της ομάδας των β-λακταμικών παραγόντων ή σε κάποιο από τα έκδοχα.

Να μην χορηγείται σε γερβίλους, ινδικά χοιρίδια, κρικητούς, κουνέλια και τσιντσιλά.

Να μην χρησιμοποιείται σε ζώα με σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία, συνοδευόμενη από ανουρία ή ολιγουρία.

Ειδικές προειδοποιήσεις

Καμία.

Ειδικές προφυλάξεις κατά τη χρήση

Ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη χρήση σε ζώα

Σε ζώα με ηπατική και νεφρική δυσλειτουργία, το δοσολογικό σχήμα πρέπει να αξιολογείται προσεκτικά και η χρήση του προϊόντος πρέπει να βασίζεται σε εκτίμηση οφέλους/κινδύνου από τον κτηνίατρο.

Συνιστάται προσοχή κατά τη χρήση σε μικρά φυτοφάγα ζώα, εκτός από εκείνα στα οποία αντενδείκνυται στην Παράγραφο 4.3.

Λόγω της πιθανής διακύμανσης (χρόνος, γεωγραφική θέση) στην εκδήλωση βακτηριακής ανθεκτικότητας στην αμοξικιλλίνη, συνιστώνται βακτηριολογικές δειγματοληψίες και έλεγχοι ευαισθησίας. Αναφέρονται αυξημένη αντιμικροβιακή ανθεκτικότητα μεταξύ των στελεχών της E. coli, συμπεριλαμβανομένων και των πολυανθεκτικών στελεχών Ε. coli. Πρέπει να λαμβάνονται ιδιαίτερες προφυλάξεις, όταν υπάρχουν υποψίες πολυανθεκτικότητας που βασίζονται σε δοκιμές ευαισθησίας. Όποτε είναι εφικτό, το προϊόν θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο με βάση τον έλεγχο ευαισθησίας.

Χρήση του προϊόντος που αποκλίνει από τις οδηγίες της ΠΧΠ μπορεί να αυξήσει τον επιπολασμό βακτηρίων ανθεκτικών στην αμοξικιλλίνη και μπορεί να μειώσει την ευαισθησία της θεραπείας με άλλα β-λακταμικά αντιβιοτικά ή άλλες κατηγορίες αντιμικροβιακών λόγω ενδεχόμενης διασταυρούμενης ανθεκτικότητας.

Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη επίσημες, εθνικές και κατά τόπους πολιτικές χρήσης αντιμικροβιακών όποτε χρησιμοποιείται το προϊόν.

Τα δισκία είναι αρωματισμένα. Για να αποφύγετε οποιαδήποτε λάθος κατάποση, φυλάξτε τα δισκία σε θέση που δεν προσεγγίζουν τα ζώα.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται από το άτομο που χορηγεί το φαρμακευτικό προϊόν σε ζώα

Οι πενικιλλίνες και οι κεφαλοσπορίνες μπορούν να προκαλέσουν υπερευαισθησία (αλλεργία) μετά από ένεση, εισπνοή, κατάποση ή επαφή με το δέρμα. Η υπερευαισθησία σε πενικιλλίνες μπορεί να οδηγήσει σε διασταυρούμενες αντιδράσεις με κεφαλοσπορίνες και το αντίθετο. Οι αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτές τις ουσίες μπορούν ενίοτε να είναι σοβαρές.

Μη χειρίζεστε αυτό το προϊόν εάν γνωρίζετε πως είστε ευαισθητοποιημένος/-η, ή εάν σας έχει δοθεί συμβουλή να μην εργάζεστε με αυτού του είδους παρασκευάσματα.

Χειρίζεστε αυτό το προϊόν με μεγάλη προσοχή για να αποφύγετε την έκθεση, λαμβάνοντας όλες τις συνιστώμενες προφυλάξεις.

Εάν εκδηλώσετε συμπτώματα μετά από έκθεση, όπως δερματικό εξάνθημα, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια και να επιδείξετε στον ιατρό αυτήν την προειδοποίηση. Οίδημα του προσώπου, των χειλιών ή των οφθαλμών ή δύσπνοια αποτελούν πιο σοβαρά συμπτώματα και απαιτούν επείγουσα ιατρική αντιμετώπιση.

Πλένετε τα χέρια σας μετά το χειρισμό των δισκίων.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Ήπια συμπτώματα από το γαστρεντερικό (διάρροια και έμετος) μπορούν να εμφανιστούν πολύ σπάνια (λιγότερο από 1 στα 10.000 υπό θεραπεία ζώα, συμπεριλαμβανομένων και των μεμονωμένων περιστατικών) μετά τη χορήγηση του προϊόντος. Αντιδράσεις υπερευαισθησίας (αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις, αναφυλαξία) μπορούν να συμβούν πολύ σπάνια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η χορήγηση θα πρέπει να διακόπτεται και να χορηγείται συμπτωματική θεραπεία.

Χρήση κατά την κύηση, τη γαλουχία ή την ωοτοκία

Η ασφάλεια του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος δεν έχει αποδειχθεί κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας. Εργαστηριακές μελέτες σε αρουραίους δεν έχουν παρουσιάσει ενδείξεις τερατογένεσης, εμβρυοτοξικότητας ή τοξικότητας στη μητέρα. Χρησιμοποιείστε το προϊόν μόνο σύμφωνα με την εκτίμηση οφέλους/κινδύνου από τον υπεύθυνο κτηνίατρο.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης

Η χλωραμφενικόλη, τα μακρολίδια, οι σουλφοναμίδες και οι τετρακυκλίνες μπορούν να αναστείλουν το αντιβακτηριακό αποτέλεσμα των πενικιλλινών λόγω της ταχείας έναρξης της βακτηριοστατικής δράσης. Η πιθανότητα αλλεργικής διασταυρούμενης αντιδραστικότητας με άλλες πενικιλλίνες πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Οι πενικιλλίνες μπορούν να ενισχύσουν το αποτέλεσμα των αμινογλυκοσιδών.

Κύριες ασυμβατότητες

Δεν ισχύει.