Βιβλιογραφική αναφορά: APITRAZ Ενδοκυψελικές ταινίες

Αντενδείξεις

Καμία.

Ειδικές προειδοποιήσεις

Η θεραπεία θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα σε όλες τις αποικίες στο ίδιο μελισσοκομείο, για να αποφεύγεται η επαναμόλυνση με το φαινόμενο της λεηλασίας.

Να μην επαναχρησιμοποιείτε τις ταινίες.

Συνιστάται να μη χρησιμοποιείται το προϊόν πριν από το τέλος της ετήσιας περιόδου παραγωγής μελιού. Βλέπε επίσης Παράγραφο 3.9. για Προφυλάξεις για τη χρήση και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και Παράγραφο 3.12.

Οι αποικίες των μελισσών, θα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά για το βαθμό προσβολής από τη Varroa κατά τη διάρκεια της αγωγής και επίσης για μια περίοδο μετά από αυτήν.

Το προϊόν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ελέγχου της Varroa.

Η μη κατάλληλη χρήση του προϊόντος, μπορεί να προκαλέσει την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης ανθεκτικότητας και να οδηγήσει σε μη αποτελεσματική θεραπεία. Έχει αναφερθεί ανθεκτικότητα στην αμιτράζη σε μερικούς πληθυσμούς ακάρεων Varroa. Σε χώρες με γνωστή ανθεκτικότητα στην αμιτράζη ή σε περιπτώσεις υποψίας ανθεκτικότητας στην αμιτράζη, η χρήση του προϊόντος θα πρέπει να βασίζεται ιδανικά στα αποτελέσματα των δοκιμών ευαισθησίας (π.χ. δοκιμή Beltsville). Παρακαλούμε ρωτήστε τον κτηνίατρό σας ή τους τοπικούς αρμόδιους φορείς για περισσότερες πληροφορίες.

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος έχει διερευνηθεί μόνο σε κυψέλες με έναν μόνο θάλαμο γόνου (δόση 2 λωρίδων ανά κυψέλη/θάλαμο γόνου). Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα σε κυψέλες με περισσότερους του ενός θαλάμου γόνου.

Παρουσία του γόνου και ανάλογα με το αρχικό βαθμό προσβολής, αναμένεται επαρκής μείωση του ακάρεως, πάνω από 95%, στο τέλος των 10 εβδομάδων θεραπείας.

Ειδικές προφυλάξεις κατά τη χρήση

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για την ασφαλή χρήση στα είδη ζώων

Η κατατομή της ασφάλειας για το προϊόν, δεν έχει μελετηθεί σε αδύναμες αποικίες, δηλαδή εκείνες τις αποικίες που περιέχουν ένα μικρότερο αριθμό μελισσών από τον αναμενόμενο για τη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου.

Να μην υπερβαίνετε ή μειώνετε τη συνιστώμενη δόση και τη συνιστώμενη διάρκεια της χρήσης.

Απομακρύνετε τις ταινίες μετά το τέλος της θεραπείας.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται από το άτομο που χορηγεί το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν σε ζώα

Αυτό το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν περιέχει αμιτράζη, η οποία μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές παρενέργειες σε ανθρώπους.

Η αμιτράζη, είναι ένας αναστολέας της Μονοαμινικής Οξειδάσης (AMO). Συνεπώς, άτομα που λαμβάνουν αγωγή με φάρμακα που περιέχουν ΑΜΟ, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.

Χειριστείτε και ανοίγετε τον περιέκτη με προσοχή, για να αποφευχθεί η πιθανότητα εισπνοής.

Αυτό το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία του δέρματος, αλλεργικές αντιδράσεις και οφθαλμικό ερεθισμό.

Φοράτε προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό που αποτελείται από αδιάβροχα γάντια και τη συνήθη μελισσοκομική προστατευτική ενδυμασία, όταν χειρίζεστε το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν.

Αποφύγετε την επαφή με το δέρμα. Σε περίπτωση επαφής, πλυθείτε σχολαστικά με σαπούνι και νερό.

Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια. Σε περίπτωση επαφής, ξεπλύνετε αμέσως με άφθονο νερό.

Σε περίπτωση ερεθισμού, να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια και να επιδείξετε στον ιατρό το εσώκλειστο φύλλο οδηγιών χρήσεως ή την ετικέτα του φαρμακευτικού προϊόντος.

Να μην τρώτε, πίνετε ή καπνίζετε κατά τη διάρκεια της χρήσης του προϊόντος.

Πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας μετά από τη χρήση.

Σε περίπτωση που κατά λάθος υπάρξει κατάποση ή εισπνοή, να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια και να επιδείξετε στον ιατρό το εσώκλειστο φύλλο οδηγιών χρήσεως ή την ετικέτα του φαρμακευτικού προϊόντος.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Να μην απορρίπτετε τις ταινίες ή τους άδειους φακέλους σε λίμνες ή ρυάκια, καθώς το προϊόν μπορεί να είναι επικίνδυνο για τους ιχθύες και τους υδρόβιους οργανισμούς.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Καμία γνωστή.

Η αναφορά ανεπιθύμητων συμβάντων είναι σημαντική. Επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της ασφάλειας ενός κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος. Οι αναφορές πρέπει να αποστέλλονται, κατά προτίμηση μέσω κτηνιάτρου, είτε στον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας ή στον τοπικό αντιπρόσωπο του είτε στην εθνική αρμόδια αρχή μέσω του εθνικού συστήματος αναφοράς. Ανατρέξτε επίσης στην παράγραφο 16 του φύλλου οδηγιών χρήσης για τα αντίστοιχα στοιχεία επικοινωνίας.

Χρήση κατά την κύηση, τη γαλουχία ή την ωοτοκία

Δεν ισχύει.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης

Η τοξικολογική δράση της amitraz, αυξάνεται παρουσία αλάτων χαλκού και η θεραπευτική της δράση μειώνεται με την παρουσία της piperonylbutoxide. Η χρήση αυτών των ουσιών με το προϊόν, θα πρέπει να αποφεύγεται.

Να μη χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα οποιοδήποτε άλλο παρασιτοκτόνο προϊόν.

Κύριες ασυμβατότητες

Καμία γνωστή.