Βιβλιογραφική αναφορά: APITRAZ Ενδοκυψελικές ταινίες

Είδη ζώων

Μέλισσες – Apis mellifera

Θεραπευτικές ενδείξεις για κάθε είδος ζώου

Θεραπεία της εξωπαρασίτωσης που προκαλείται από τη Varroa destructor.

Οδοί χορήγησης και δοσολογία

Χρήση εντός κυψέλης

Χρησιμοποιείστε δυο ταινίες ανά κυψέλη (δηλ. 1 g amitraz ανά κυψέλη), αναρτώντας την κάθε μία ανάμεσα σε δυο πλαίσια από τις κηρήθρες εντός της περιοχής γόνου ή του σμήνους των μελισσών με ελάχιστη απόσταση δύο πλαισίων μεταξύ των λωρίδων.

Τοποθετείστε τις ταινίες σε πλαίσια όπου οι μέλισσες εμφανίζουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Στηρίξτε τις ταινίες με τέτοιο τρόπο, ώστε να παρέχουν στις μέλισσες ελεύθερη πρόσβαση και στις δυο πλευρές, ενώ διατηρείται και επαρκής χώρος για τις μέλισσες.

Τύποι κυψελών:

  • Κυψέλες τύπου Dadant (ταινίες του 300 mm x 40 mm): τοποθετείστε τη μια ταινία μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης κηρήθρας και την άλλη μεταξύ της έβδομης και της όγδοης κηρήθρας.
  • Κυψέλες τύπου Layens (ταινίες του 300 mm x 40 mm): τοποθετείστε τη μια ταινία μεταξύ της πέμπτης και της έκτης κηρήθρας και την άλλη μεταξύ της ένατης και της δέκατης κηρήθρας.
  • Κυψέλες τύπου Langstroth (ταινίες του 250 mm x 48 mm): τοποθετείστε τη μια ταινία μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης κηρήθρας και την άλλη μεταξύ της έβδομης και της όγδοης κηρήθρας.

Ελλείψει γόνου ή όταν η ποσότητα του γόνου βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό του, οι λωρίδες μπορούν να αφαιρεθούν μετά από 6 εβδομάδες θεραπείας. Παρουσία αποικίας, οι λωρίδες πρέπει να αφαιρούνται μόνο μετά από 10 εβδομάδες θεραπείας.

Οι ταινίες, δεν πρέπει να κόβονται.

Οι λωρίδες πρέπει να επανατοποθετηθούν, εάν είναι απαραίτητο, σε περίπτωση αλλαγών στην περιοχή των μελισσών ή των γεννητόρων.

Προφυλάξεις για τη χρήση και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής

Ο συνιστώμενος χρόνος για τη θεραπεία είναι όταν δεν υπάρχουν συλλέκτες μελιού, μετά την τελευταία συγκομιδή μελιού (τέλη καλοκαιριού/φθινόπωρο) και πριν από την περίοδο μελιτοροής της άνοιξης. Συνιστάται παρακολούθηση της προσβολής για τον προσδιορισμό του καλύτερου χρόνου θεραπείας. Αφαιρέστε τις λωρίδες πριν ξεκινήσει η μελιτοροή.

Τα επίπεδα του γόνου και οι κλιματολογικές συνθήκες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πριν από την εφαρμογή του προϊόντος.

Το προϊόν θα πρέπει να εφαρμόζεται όταν οι μέλισσες είναι ακόμη ενεργές, δηλαδή πριν το σχηματισμό της χειμερινής μελισσόσφαιρας, της οποίας ο ακριβής χρόνος μπορεί να ποικίλει μεταξύ των κλιματικών ζωνών.

Συμπτώματα υπερδοσολογίας

Έχει χορηγηθεί μιάμιση φορά περισσότερο από τη συνιστώμενη δόση για μια περίοδο 8 εβδομάδων και είχε ως αποτέλεσμα έναν ελαφρώς μεγαλύτερο αριθμό νεκρών μελισσών, σε σύγκριση με τη συνιστώμενη δοσολογία.

Δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες υπερδοσολογίας όταν το προϊόν εφαρμόζεται για 10 εβδομάδες.

Χρόνοι αναμονής

Μέλι: μηδέν ημέρες.

Να μη χρησιμοποιείται κατά την περίοδο συγκομιδής του μελιού. Να μην απομακρύνετε το μέλι από τα κελιά του γόνου.

Να μη συλλέγετε μέλι κατά τη διάρκεια της θεραπείας των 6 εβδομάδων ή 10 εβδομάδων.

Τα κελιά του γόνου θα πρέπει να αντικαθίστανται με νέα τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια. Να μην ανακυκλώνετε τα πλαίσια του γόνου ως πλαίσια μελιού.

Διάρκεια ζωής

Διάρκεια ζωής του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος σύμφωνα με τη συσκευασία πώλησης: 18 μηνών.

Διάρκεια ζωής μετά το πρώτο άνοιγμα της στοιχειώδους συσκευασίας: άμεση χρήση.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη φύλαξη του προϊόντος

Να μη φυλάσσεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 25°C.

Φύση και σύνθεση της στοιχειώδους συσκευασίας

Πολυστρωματικός φάκελος που αποτελείται από 4 στρώματα τοποθετημένα ως ακολούθως:
(εξωτερικό στρώμα) πλαστικό PET/ χαμηλής πυκνότητας πολυπροπυλένιο/φύλλο αλουμινίου/θερμοπλαστικό επικάλυμμα ρητίνης (εσωτερικό στρώμα). Ο φάκελος σφραγίζεται με θερμοκόλληση.

Μεγέθη συσκευασίας:

Φακελάκι που περιέχει 10 ταινίες του 300 mm x 40 mm.

Φακελάκι που περιέχει 10 ταινίες του 250 mm x 48 mm.

Μπορεί να μην κυκλοφορούν όλες οι συσκευασίες.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις απόρριψης

Τα φάρμακα δεν πρέπει να απορρίπτονται μέσω των λυμάτων ή των οικιακών αποβλήτων.

Το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν δεν πρέπει να εισέρχεται στον υδροφόρο ορίζοντα καθώς το Amitraz ενδέχεται να είναι επικίνδυνο(α) για τους ιχθύες και άλλους υδρόβιους οργανισμούς.

Χρησιμοποιήστε προγράμματα επιστροφής φαρμάκων για την απόρριψη μη χρησιμοποιηθέντων κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων ή άλλων υλικών που προέρχονται από τη χρήση τους σύμφωνα με τις τοπικές απαιτήσεις και με τυχόν εθνικά συστήματα συλλογής που ισχύουν για τα σχετικά κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα.