Βιβλιογραφική αναφορά: CHECKMITE Ενδοκυψελικές ταινίες

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική ομάδα: οργανοφωσφορική ένωση (coumaphos)
Κωδικός ATCvet: QP53AF08

Το coumaphos αναστέλλει τη δράση της χολινεστεράσης. Είναι πολύ αποτελεσματικό ιδιαίτερα ενάντια στα αρθρόποδα, ενώ χαρακτηρίζεται από χαμηλή τοξικότητα σε ό,τι αφορά το δέρμα και το πεπτικό σύστημα των θηλαστικών.

Η υψηλή συγκέντρωση της ακετυλοχολίνης στη μετασυναπτική μεμβράνη εμποδίζει τη φυσιολογική μετάδοση της νευρικής ώσης στο νευρικό σύστημα του ακάρεος βαρρόας. Έπειτα από μία φάση υπερδιέγερσης και εκδήλωσης σπασμών επέρχεται η παράλυση και ο θάνατος.

Φαρμακοκινητική

Οι μέλισσες εκτίθενται στο coumaphos μέσω επαφής με τις ενδοκυψελικές ταινίες που κρέμονται ανάμεσα από τα πλαίσια, στο κέντρο της κυψέλης. Η κοινωνική επαφή είναι ο κύριος συντελεστής για τη διανομή του coumaphos εντός του πληθυσμού των μελισσών.

Η ταινία είναι δραστική μόνο στη γόνιμη φάση του κύκλου της ζωής των θηλυκών γονιμοποιημένων εκείνων ακάρεων που βρίσκονται προσκολλημένα πάνω στο σώμα των εργατών μελισσών. Το δραστικό συστατικό δεν έχει πρόσβαση στη φάση της γονιμοποίησης των ακάρεων βαρρόας εντός των κελιών των μελισσών. Η διάρκεια της αναπαραγωγής των ακάρεων βαρρόας, δηλαδή η φάση των σφραγισμένων κελιών, είναι 12 με 13 ημέρες. Η θεραπευτική περίοδος 4 έως 6 εβδομάδων υπερβαίνει τον κύκλο αναπαραγωγής των ακάρεων βαρρόας 3 με 4 φορές.

Τα γονιμοποιημένα ακάρεα εκτίθενται στο coumaphos μέσω άμεσης ή έμμεσης επαφής. Επιπλέον, αυτά τα θηλυκά γονιμοποιημένα ακάρεα τρυπούν τη μεμβράνη των δακτυλιδιών της κοιλιάς των μελισσών και μυζούν την αιμολέμφο των μελισσών, με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε αξιόλογες συγκεντρώσεις coumaphos.