Βιβλιογραφική αναφορά: NEXGARD Μασώμενο δισκίο για σκύλους (2024)

Είδη ζώων

Σκύλοι.

Θεραπευτικές ενδείξεις για κάθε είδος ζώου

Θεραπεία των παρασιτώσεων από ψύλλους σε σκύλους (Ctenocephalides felis και C. canis). Το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν παρέχει άμεση και εμμένουσα δράση θανάτωσης για τουλάχιστον 5 εβδομάδες. Το προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος της στρατηγικής θεραπείας για τον έλεγχο της αλλεργικής από ψύλλους δερματίτιδας (ΑΨΔ).

Θεραπεία των παρασιτώσεων από κρότωνες σε σκύλους (Dermacentor reticulatus, Ixodes ricinus, Ixodes hexagonus, Rhipicephalus sanguineus, Hyalomma marginatum). Το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν παρέχει άμεση και εμμένουσα δράση θανάτωσης για ένα μήνα.

Οι ψύλλοι και οι κρότωνες πρέπει να προσκολληθούν στον ξενιστή και να αρχίσουν το γεύμα, προκειμένου να εκτεθούν στη δραστική ουσία.

Θεραπεία της δεμοδήκωσης (προκαλούμενη από Demodex canis).

Θεραπεία της σαρκοπτικής ψώρας (προκαλούμενη από Sarcoptes scabiei var. canis).

Θεραπεία της ωτοδηκτικής ψώρας (προκαλούμενη από Otodectes cynotis).

Οδοί χορήγησης και δοσολογία

Από στόματος χρήση.

Δοσολογία

Το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν πρέπει να χορηγείται σε δόση 2,7 έως 7 mg/kg σωματικού βάρους για την afoxolaner σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

Σωματικό βάρος
σκύλου (kg)
Περιεκτικότητα και αριθμός των μασώμενων δισκίων προς χορήγηση
NexGard 11 mg NexGard 28 mg NexGard 68 mg NexGard 136 mg
2–4 1   
>4–10  1  
>10–25  1 
>25–50   1

Για σκύλους άνω των 50 kg σωματικού βάρους, χρησιμοποιήστε τον κατάλληλο συνδυασμό μασώμενων δισκίων διαφορετικής/ίδιας περιεκτικότητας.

Για τη διασφάλιση της ορθής δοσολογίας, το σωματικό βάρος πρέπει να προσδιορίζεται με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια.

Τα μασώμενα δισκία δεν πρέπει να διαιρούνται. Η υποδοσολογία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη αποτελεσματική χρήση και μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη ανθεκτικότητας.

Τρόπος χορήγησης

Τα δισκία είναι μασώμενα και εύγευστα για τα περισσότερα σκυλιά. Εάν ο σκύλος δεν δέχεται τα δισκία άμεσα, μπορούν να χορηγηθούν με την τροφή.

Πρόγραμμα θεραπείας

Θεραπεία των παρασιτώσεων από ψύλλους και κρότωνες

Μηνιαία μεσοδιαστήματα καθ' όλη την περίοδο των ψύλλων και/ή των κροτώνων, με βάση τις τοπικές επιδημιολογικές συνθήκες και τον τρόπο ζωής του ζώου.

Θεραπεία της δεμοδήκωσης (προκαλούμενη από Demodex canis)

Μηνιαία χορήγηση του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος, μέχρι να ληφθούν δύο αρνητικά ξέσματα δέρματος με διαφορά ενός μήνα. Τα σοβαρά περιστατικά μπορεί να απαιτούν παρατεταμένες μηνιαίες θεραπείες. Δεδομένου ότι η δεμοδήκωση είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια, όταν είναι δυνατόν, συνιστάται επίσης η κατάλληλη αντιμετώπιση οποιασδήποτε υποκείμενης νόσου.

Θεραπεία της σαρκοπτικής ψώρας (προκαλούμενη από Sarcoptes scabiei var canis)

Μηνιαία χορήγηση του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος για δύο συνεχόμενους μήνες. Επιπλέον μηνιαίες χορηγήσεις μπορεί να απαιτούνται με βάση την αξιολόγηση της κλινικής εικόνας και τα ξέσματα του δέρματος.

Θεραπεία της ωτοδηκτικής ψώρας (προκαλούμενη από Otodectes cynotis)

Θα πρέπει να χορηγείται μία μόνο δόση του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος. Συνιστάται περαιτέρω κτηνιατρική εξέταση ένα μήνα μετά την αρχική θεραπεία, καθώς ορισμένα ζώα μπορεί να χρειαστούν δεύτερη θεραπεία.

Συμπτώματα υπερδοσολογίας

Δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες σε υγιή κουτάβια Beagle ηλικίας άνω των 8 εβδομάδων, όταν έλαβαν δόση 5-πλάσια της μέγιστης, επαναλαμβανόμενη 6 φορές σε μεσοδιαστήματα 2 έως 4 εβδομάδων.

Χρόνοι αναμονής

Δεν ισχύει.

Διάρκεια ζωής

Διάρκεια ζωής του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος σύμφωνα με τη συσκευασία πώλησης: 3 έτη.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη φύλαξη του προϊόντος

Δεν υπάρχουν ειδικές οδηγίες διατήρησης για αυτό το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν.

Φύση και σύνθεση της στοιχειώδους συσκευασίας

Το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν είναι ατομικά συσκευασμένο σε θερμικά συγκολλημένες κυψέλες (blisters) από PVC με χαρτόδετο αλουμίνιο (PVC/Alu).

Χάρτινο κουτί με 1 κυψέλη (blister) των 1, 3 ή 6 μασώμενων δισκίων ή 3 κυψέλες (blisters) των 6 μασώμενων δισκίων ή 15 κυψέλες (blisters) του 1 μασώμενου δισκίου.

Μπορεί να μην κυκλοφορούν όλες οι συσκευασίες.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις απόρριψης

Τα φάρμακα δεν πρέπει να απορρίπτονται μέσω των λυμάτων ή των οικιακών αποβλήτων.

Χρησιμοποιήστε προγράμματα επιστροφής φαρμάκων για την απόρριψη μη χρησιμοποιηθέντων κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων ή άλλων υλικών που προέρχονται από τη χρήση τους σύμφωνα με τις τοπικές απαιτήσεις και με τυχόν εθνικά συστήματα συλλογής που ισχύουν για τα σχετικά κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα.