Βιβλιογραφική αναφορά: PROTOZOKS 250 mg Δισκίο (2022)

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική ομάδα: αντιπρωτοζωϊκοί, παράγοντες εναντίον πρωτοζωϊκών νοσημάτων, παράγωγα νιτροϊμιδαζολών
Κωδικός ATCvet: QP51AA01

Μετά την εισχώρηση της μετρονιδαζόλης εντός του βακτηρίου, το μόριο μετατρέπεται από τα ευαίσθητα βακτήρια (αναερόβια). Οι μεταβολίτες οι οποίοι δημιουργούνται παρουσιάζουν μια τοξική δράση εναντίον των βακτηρίων μέσω της δέσμευσης του DNA του βακτηρίου. Γενικά η μετρονιδαζόλη είναι βακτηριοκτόνος για ευαίσθητα βακτήρια σε συγκεντρώσεις ίσες ή λίγο υψηλότερες από την ελάχιστη ανασταλτική συγκέντρωση (MIC).

Φαρμακοκινητική

Η μετρονιδαζόλη απορροφάται άμεσα και καλώς μετά την από του στόματος χορήγησή της. Μετά από 1 ώρα, με μια εφάπαξ δόση των 50mg, η συγκέντρωση στο πλάσμα έφτασε τα 10μg/mL . Η βιοδιαθεσιμότητα της μετρονιδαζόλης είναι σχεδόν 100% και η τελική ημιζωή της στο πλάσμα είναι περίπου 8-10 ώρες.

Η μετρονιδαζόλη εισχωρεί εύκολα μέσα στους ιστούς και στα σωματικά υγρά, όπως ο σίελος, το γάλα οι εκκρίσεις κολεού και το σπέρμα. Η μετρονιδαζόλη αρχικά μεταβολίζεται στο ήπαρ. Εντός 24 ωρών μετά τη χορήγηση από το στόμα, το 35-65% της χορηγούμενης δόσης (μετρονιδαζόλη και οι εξ' αυτής μεταβολίτες) απεκκρίνονται με τα ούρα.