Βιβλιογραφική αναφορά: PROTOZOKS 250 mg Δισκίο (2022)

Αντενδείξεις

Να μην χρησιμοποιείται σε ζώα με ηπατικές διαταραχές.

Να μη χρησιμοποιείται σε περίπτωση υπερευαισθησίας στο δραστικό συστατικό ή σε κάποιο από τα έκδοχα.

Ειδικές προειδοποιήσεις

Καμία.

Ειδικές προφυλάξεις κατά τη χρήση

Ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη χρήση σε ζώα

Λόγω της πιθανής μεταβλητότητας (χρονικής, γεωγραφικής) στην εμφάνιση βακτηρίων ανθεκτικών στη μετρονιδαζόλη, συνιστάται η βακτηριολογική δειγματοληψία και η δοκιμή ευαισθησίας. Όποτε είναι δυνατόν, το προϊόν πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο βάσει δοκιμών ευαισθησίας.

Οι επίσημες, εθνικές και περιφερειακές αντιμικροβιακές πολιτικές πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την χρήση του κτηνιατρικού φαρμάκου.

Ειδικά μετά από παρατεταμένη θεραπεία με μετρονιδαζόλη, ενδέχεται να εμφανιστούν νευρολογικά συμπτώματα.

Καθώς τα δισκία είναι αρωματισμένα, φυλάξτε τα δισκία μακριά από τα ζώα για να αποφύγετε την ακούσια κατάποση.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται από το άτομο που χορηγεί το φαρμακευτικό προϊόν σε ζώα

Η μετρονιδαζόλη έχει επιβεβαιωμένες μεταλλαξιογόνες και γονοτοξικές ιδιότητες σε εργαστηριακά ζώα καθώς και σε ανθρώπους. Η μετρονιδαζόλη είναι ένα επιβεβαιωμένο καρκινογόνο σε πειραματόζωα και έχει πιθανές καρκινογόνες επιδράσεις στον άνθρωπο. Ωστόσο, υπάρχουν ανεπαρκή στοιχεία στους ανθρώπους περί της καρκινογένεσης της μετρονιδαζόλης.

Η μετρονιδαζόλη μπορεί να είναι επιβλαβής για το αγέννητο παιδί. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να είναι προσεκτικές όταν χειρίζονται αυτό το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν.

Κατά την χορήγηση του προϊόντος πρέπει να φοριούνται αδιαπέραστα γάντια ώστε να αποφευχθεί η επαφή του με το δέρμα και η μεταβίβαση από τα χέρια στο στόμα.

Προς αποφυγή ακουσίας κατανάλωσης, ιδιαίτερα από παιδιά, τα αχρησιμοποίητα τμήματα των δισκίων πρέπει να επανατοποθετούνται στο ανοιχτό κυψελοειδές περίβλημα, να επανεισάγονται στην εξωτερική συσκευασία και να φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος μακριά από την οπτική επαφή και την πρόσβαση παιδιών. Σε περίπτωση τυχαίας κατάποσης ζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή και δείξτε το φύλλο οδηγιών ή την ετικέτα στον ιατρό.

Η μετρονιδαζόλη μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις υπερευαισθησίας. Σε περίπτωση γνωστής υπερευαισθησίας στη μετρονιδαζόλη, αποφύγετε την επαφή με το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν.

Πλύνετε καλά τα χέρια σας μετά την χορήγηση των δισκίων.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν μετά τη χορήγηση μετρονιδαζόλης: έμετος, ηπατοτοξικότητα και ουδετεροπενία. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν νευρολογικά συμπτώματα.

Η συχνότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών καθορίζεται ως ακολούθως:

  • πολύ συχνή (περισσότερα από 1 στα 10 ζώα παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη διάρκεια της θεραπείας)
  • συχνή (περισσότερα από 1 αλλά λιγότερα από 10 ζώα στα 100 υπό θεραπεία ζώα)
  • μη συνηθισμένη (περισσότερα από 1 αλλά λιγότερα από 10 ζώα στα 1000 υπό θεραπεία ζώα)
  • σπάνια (περισσότερα από 1 αλλά λιγότερα από 10 ζώα στα 10.000 υπό θεραπεία ζώα)
  • πολύ σπάνια (λιγότερα από 1 στα 10.000 υπό θεραπεία ζώα, συμπεριλαμβανομένων μεμονωμένων αναφορών)

Χρήση κατά την κύηση, τη γαλουχία ή την ωοτοκία

Κύηση

Μελέτες σε ζώα εργαστηρίου έχουν δείξει αντιφατικά αποτελέσματα όσον αφορά τις τερατογενετικές/εμβρυοτοξικές επιδράσεις της μετρονιδαζόλης. Επομένως, δεν συνιστάται η χρήση αυτού του προϊόντος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Γαλουχία

Η μετρονιδαζόλη απεκκρίνεται στο γάλα και συνεπώς δεν συνιστάται η χρήση κατά την γαλουχία.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης

Η μετρονιδαζόλη μπορεί να έχει ανασταλτική επίδραση στην αποδόμηση άλλων φαρμάκων στο ήπαρ, όπως η φαινυτοΐνη, η κυκλοσπορίνη και η βαρφαρίνη.

Η σιμετιδίνη μπορεί να μειώσει τον ηπατικό μεταβολισμό της μετρονιδαζόλης με αποτέλεσμα αυξημένη συγκέντρωση μετρονιδαζόλης στον ορό.

Η φαινοβαρβιτάλη μπορεί να αυξήσει τον ηπατικό μεταβολισμό της μετρονιδαζόλης με αποτέλεσμα τη μείωση της συγκέντρωσης της μετρονιδαζόλης στον ορό.

Κύριες ασυμβατότητες

Δεν ισχύουν.