Βιβλιογραφική αναφορά: ONSIOR 6 mg Δισκίο για γάτες (2024)

Φαρμακοδυναμική

Κωδικός ATCvet: QM01AH91

Η ροβενακοξίβη είναι ένα μη-στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο της κατηγορίας των αναστολέων της κυκλοοξυγενάσης. Είναι πολύ ισχυρός και εκλεκτικός αναστολέας του ενζύμου της κυκλοοξυγενάσης-2 (COX-2). Το ένζυμο κυκλοοξυγενάση (COX) υπάρχει σε δύο μορφές. Η μορφή COX-1 είναι η συστατική μορφή του ενζύμου και έχει προστατευτική λειτουργία π.χ. της γαστρεντερικής οδού και του νεφρού. Η μορφή COX-2 είναι η «ενεργή» μορφή του ενζύμου που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ενδιάμεσων ενώσεων περιλαμβανομένου της PGE 2 που προκαλεί πόνο, φλεγμονή ή πυρετό.

Σε in vitro έλεγχο του αίματος στις γάτες, η εκλεκτικότητα της ροβενακοξίβης ήταν περίπου 500 φορές υψηλότερη για την COX-2 (IC50 0,058 μM) συγκρινόμενη με την COX-1 (IC50 28,9 μM). Σε δοσολογία 1-2 mg/kg σωματικού βάρους, τα δισκία της ροβενακοξίβης παρείχαν σημαντική αναστολή της δράσης της COX-2 στις γάτες και δεν είχαν καμία επίδραση στη δράση της COX-1 Σε ένα μοντέλο φλεγμονής στις γάτες, η ένεση ροβενακοξίβης είχε αναλγητική, αντιφλεγμονώδη και αντιπυρετική δράση και γρήγορη έναρξη δράσης (0,5 h). Σε κλινικές μελέτες σε γάτες τα δισκία ροβενακοξίβης μείωσαν τον πόνο και τη φλεγμονή που σχετίζονταν με οξείες μυοσκελετικές διαταραχές και μείωσαν την ανάγκη διατήρησης της θεραπείας όταν χορηγήθηκαν σαν προθεραπεία σε περίπτωση ορθοπεδικής χειρουργικής επέμβασης, σε συνδυασμό με οπιοειδή. Σε δύο κλινικές δοκιμές σε γάτες (κυρίως εσωτερικού χώρου) με χρόνια μυοσκελετική διαταραχή (CMSD), η ροβενακοξίβη αύξησε τη δραστηριότητα και βελτίωσε τις υποκειμενικές επιδόσεις της δραστηριότητας, της συμπεριφοράς, της ποιότητας ζωής, της ιδιοσυγκρασίας και της ευτυχίας των γατών. Οι διαφορές μεταξύ της ροβενακοξίβης και του εικονικού φαρμάκου ήταν σημαντικές (P<0,05) για τις συγκεκριμένες μετρήσεις, αλλά δεν ήταν το ίδιο σημαντικές (P=0,07) για τον δείκτη μυοσκελετικού πόνου των γατών.

Σε μια κλινική μελέτη, 10 από 35 γάτες με Xρόνιες Μυο-Σκελετικές Διαταραχές (ΧMΣΔ) αξιολογήθηκαν ως σημαντικά πιο δραστήριες όταν υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ροβενακοξίβη για τρεις εβδομάδες σε σύγκριση με αυτές τις ίδιες γάτες όταν έλαβαν θεραπεία με εικονικό φάρμακο. Δύο γάτες ήταν πιο δραστήριες όταν έλαβαν εικονικό φάρμακο και για τις υπόλοιπες 23 γάτες δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στη δραστηριότητα για τις θεραπείες με ροβενακοξίβη και με εικονικό φάρμακο.

Φαρμακοκινητική

Απορρόφηση

Μετά από του στόματος χορήγηση των δισκίων ροβενακοξίβης περίπου 2 mg/kg χωρίς τροφή, οι μέγιστες συγκεντρώσεις στο αίμα επιτεύχθηκαν γρήγορα με Tmax 0,5 h, Cmax 1159 ng/ml και AUC 1337 ng.h/ml. Ταυτόχρονη χορήγηση των δισκίων ροβενακοξίβης με το ένα τρίτο της ημερήσιας ποσότητας τροφής δεν προκάλεσε αλλαγή στον Tmax (0,5 h), Cmax (1201 ng/ml) ή AUC (1383 ng.h/ml). Ταυτόχρονη χορήγηση των δισκίων ροβενακοξίβης με τη συνολική ποσότητα της ημερήσιας τροφής δεν προκάλεσε καθυστέρηση στον Tmax (0,5 h), αλλά χαμηλότερη Cmax (691 ng/ml) και ελαφρά χαμηλότερη AUC (1069 ng.h/ml). Η βιοδιαθεσιμότητα των δισκίων ροβενακοξίβης ήταν 49% χωρίς τροφή.

Κατανομή

Η ροβενακοξίβη έχει σχετικά μικρό όγκο κατανομής (Vss 190 ml/kg) και είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με τις πρωτεϊνες του πλάσματος (>99%).

Βιομετατροπή

Στις γάτες, η ροβενακοξίβη μεταβολίζεται εκτενώς στο ήπαρ. Εκτός από ένα μεταβολίτη της λακτάμης, η ταυτότητα των άλλων μεταβολιτών δεν είναι γνωστή στις γάτες.

Απέκκριση

Η ροβενακοξίβη απομακρύνεται γρήγορα από το αίμα (CL 0,44 L/kg/h) με χρόνο ημίσειας ζωής 1,1 h μετά από ενδοφλέβια χορήγηση. Μετά από του στόματος χορήγηση των δισκίων, ο τελικός χρόνος ημίσειας ζωής από το αίμα ήταν 1,7 h. Η ροβενακοξίβη παραμένει περισσότερο και σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στα σημεία της φλεγμονής από ότι στο αίμα. Η ροβενακοξίβη απεκκρίνεται κυρίως μέσω της χολής (∼70%) παρά μέσω των νεφρών (∼30%). Η φαρμακοκινητική της ροβενακοξίβης δεν διαφέρει στις αρσενικές και τις θηλυκές γάτες.