Βιβλιογραφική αναφορά: ONSIOR 6 mg Δισκίο για γάτες (2024)

Είδη ζώων

Γάτες.

Θεραπευτικές ενδείξεις για κάθε είδος ζώου

Για τη θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής που σχετίζονται με οξείες ή χρόνιες μυοσκελετικές διαταραχές στις γάτες.

Για τη μείωση του μέτριου πόνου και της φλεγμονής που σχετίζεται με ορθοπεδική χειρουργική επέμβαση στις γάτες.

Οδοί χορήγησης και δοσολογία

Για από του στόματος χρήση.

Χορηγήστε είτε χωρίς τροφή είτε με μια μικρή ποσότητα τροφής. Τα δισκία είναι εύκολα στη χορήγηση και καλά αποδεκτά από τις περισσότερες γάτες. Τα δισκία δεν πρέπει να κόβονται ή να σπάζονται.

Η συνιστώμενη δοσολογία της ροβενακοξίβης είναι 1 mg/ kg σωματικού βάρους με ένα εύρος 1-2,4 mg/kg. Ο ακόλουθος αριθμός δισκίων πρέπει να χορηγείται μία φορά την ημέρα την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Βάρος σώματος (kg) Αριθμός δισκίων
2,5 έως <6 1 δισκίο
6 έως 12 2 δισκία

Θεραπεία για οξείες μυοσκελετικές διαταραχές: μέχρι 6 ημέρες.

Χρόνιες μυοσκελετκές διαταραχές: Η διάρκεια της θεραπείας πρέπει να αποφασίζεται σε ατομική βάση. Παρακαλείσθε να συμβουλευτείτε το κεφάλαιο 3.5.

Κλινική απόκριση παρατηρείται συνήθως εντός 3-6 εβδομάδων. Η θεραπεία πρέπει να διακόπτεται μετά από 6 εβδομάδες, εάν δεν υπάρξει εμφανής κλινική βελτίωση.

Ορθοπεδικές χειρουργικές επεμβάσεις:

Χορηγήστε εφάπαξ από το στόμα πριν από ορθοπεδική χειρουργική επέμβαση. Ως προεγχειρητική αγωγή πρέπει να χορηγείται μόνο σε συνδυασμό με αναλγησία με βουτορφανόλη (butorphanol-analgesia). Το δισκίο(α) πρέπει να χορηγούνται χωρίς τροφή τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να συνεχιστεί η θεραπεία μία φορά την ημέρα για δύο επιπλέον ημέρες. Αν είναι απαραίτητο, συνιστάται επιπλέον αναλγητική θεραπεία με οπιοειδή.

Η εναλλάξ χρήση των δισκίων Onsior και του ενέσιμου διαλύματος Onsior έχει δοκιμαστεί σε μια μελέτη για την ασφάλεια των ζώων και έχει αποδειχθεί ότι είναι καλά ανεκτή από τις γάτες.

Για τις γάτες, το ενέσιμο διάλυμα Onsior ή τα δισκία Onsior μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά σύμφωνα με τις ενδείξεις και τις οδηγίες χρήσης που έχουν εγκριθεί για κάθε φαρμακοτεχνική μορφή. Η θεραπεία δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μία δόση (είτε δισκίο είτε ένεση) ανά ημέρα. Λάβετε υπόψη ότι οι συνιστώμενες δόσεις για τις δύο μορφές είναι διαφορετικές.

Συμπτώματα υπερδοσολογίας

Σε υγιείς νεαρές γάτες, ηλικίας 7-8 μηνών, η ροβενακοξίβη που χορηγήθηκε από το στόμα σε υψηλή υπερδοσολογία (4, 12 ή 20 mg/kg/ημέρα για 6 εβδομάδες) δεν προκάλεσε σημεία τοξικότητας, περιλαμβανομένων και μη ενδείξεων τοξικότητας από το γαστρεντερικό σωλήνα, το νεφρό ή το ήπαρ, καθώς και καμία επίδραση στο χρόνο ροής του αίματος.

Σε υγιείς νεαρές γάτες ηλικίας 7-8 μηνών που χορηγήθηκε ροβενακοξίβη από το στόμα (Onsior δισκία) σε υπερδοσολογία έως και 5 φορές τη μέγιστη συνιστώμενη δόση (2,4 mg, 7,2 mg, 12 mg ροβενακοξίβη/kg σωματικού βάρους) για 6 μήνες ήταν καλά ανεκτή. Μείωση της αύξησης σωματικού βάρους παρατηρήθηκε στα ζώα που υποβλήθηκαν σε αγωγή. Στην ομάδα υψηλών δόσεων μειώθηκε το βάρος των νεφρών και συσχετίστηκε σποραδικά με τον εκφυλισμό/αναγέννηση των νεφρικών σωληναρίων αλλά δεν συσχετίστηκε με ενδείξεις νεφρικής δυσλειτουργίας σε παραμέτρους κλινικής παθολογίας.

Η εναλλάξ χρήση Onsior δισκίων και Onsior ενέσιμου διαλύματος σε γάτες ηλικίας 4 μηνών σε υπερδοσολογία μέχρι 3 φορές τη μέγιστη συνιστώμενη δόση (2,4 mg, 4,8 mg, 7,2 mg από του στόματος χορηγούμενη ροβενακοξίβη/kg σ.β. και 2,0 mg, 4,0 mg και 6,0 mg υποδόρια χορηγούμενη ροβενακοξίβη/kg σ.β.) οδήγησε σε μία δοσοεξαρτώμενη αύξηση σποραδικού οιδήματος στο σημείο της ένεσης και ελάχιστη έως ήπια υποξεία/χρόνια φλεγμονή του υποδόριου ιστού. Μία δοσοεξαρτώμενη αύξηση στo μεσοδιάστημα QT, ένας μειωμένος καρδιακός ρυθμός και αντίστοιχος αυξημένος αναπνευστικός ρυθμός παρατηρήθηκε σε εργαστηριακές μελέτες. Δεν παρατηρήθηκαν σχετικές επιδράσεις στο σωματικό βάρος, στο χρόνο αιμορραγίας ή ένδειξη γαστρεντερικής, νεφρικής ή ηπατικής τοξικότητας.

Σε μελέτες υπερδοσολογίας που διεξήχθησαν σε γάτες, παρατηρήθηκε μια εξαρτώμενη από τη δόση αύξηση του διαστήματος QT. Η βιολογική συνάφεια των αυξημένων διαστημάτων QT εκτός των φυσιολογικών διαφοροποιήσεων που παρατηρήθηκαν μετά από υπερδοσολογία με ροβενακοξίβη είναι άγνωστη. Δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στο διάστημα QT μετά από εφάπαξ ενδοφλέβια χορήγηση 2 ή 4 mg/kg robenacoxib σε υγιείς γάτες σε κατάσταση αναισθησίας.

Όπως και με οποιοδήποτε μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο η υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα από το γαστρεντερικό, το νεφρό ή το ήπαρ σε ευαίσθητες γάτες ή σε γάτες με προϋπάρχον πρόβλημα. Δεν υπάρχει ειδικό αντίδοτο. Συνιστάται συμπτωματική, υποστηρικτική θεραπεία η οποία πρέπει να συνίσταται σε χορήγηση προστατευτικών παραγόντων για το γαστρεντερικό σωλήνα και έγχυση φυσιολογικού ορού.

Χρόνοι αναμονής

Δεν ισχύει.

Διάρκεια ζωής

Διάρκεια ζωής του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος όπως είναι συσκευασμένο προς πώληση: 4 χρόνια.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη φύλαξη του προϊόντος

Αποθηκεύστε το σε θερμοκρασία κάτω των 25°C.

Φύση και σύνθεση της στοιχειώδους συσκευασίας

Χάρτινο κουτί που περιέχει 6 × 1, 12 × 1, 30 × 1 ή 60 × 1 δισκία σε Alu/Alu διάτρητα blisters, μονάδων δόσης.

Μπορεί να μην κυκλοφορούν όλες οι συσκευασίες.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις απόρριψης

Τα φάρμακα δεν πρέπει να απορρίπτονται μέσω των λυμάτων ή των οικιακών αποβλήτων. Χρησιμοποιήστε προγράμματα επιστροφής φαρμάκων για την απόρριψη μη χρησιμοποιηθέντων κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων ή άλλων υλικών που προέρχονται από τη χρήση τους σύμφωνα με τις τοπικές απαιτήσεις και με τυχόν εθνικά συστήματα συλλογής που ισχύουν για τα σχετικά κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα.