Βιβλιογραφική αναφορά: SENVELGO Πόσιμο διάλυμα για γάτες (2024)

Φαρμακοδυναμική

Κωδικός ATCvet: QA10BK90

Η velagliflozin είναι ένας εξαιρετικά εκλεκτικός αναστολέας του συμμεταφορέα νατρίου-γλυκόζης υπότυπου 2 (SGLT-2), που εκφράζεται κυρίως στους νεφρούς. Η velagliflozin έχει επίσης μικρή ανασταλτική δράση στον SGLT-1, που εκφράζεται κυρίως στο λεπτό έντερο, αλλά εκφράζεται επίσης σε χαμηλότερο επίπεδο στους νεφρούς. Ο SGLT-2 είναι ο κύριος μεταφορέας για την επαναρρόφηση της γλυκόζης από τα ούρα, με περίπου 90% της φιλτραρισμένης γλυκόζης να επαναρροφάται από τον SGLT-2 και το 10% να επαναρροφάται από τον SGLT-1. Η αναστολή του SGLT-2 οδηγεί σε αποβολή της γλυκόζης στα ούρα με αποτέλεσμα τη μείωση των αυξημένων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε διαβητικές γάτες. Η μείωση της υπεργλυκαιμίας συνήθως παρατηρείται εντός 7 ημερών από την έναρξη της θεραπείας. Ένα χαμηλό επίπεδο γλυκόζης θα συνεχίσει να επαναρροφάται μέσω ατελούς αναστολής του SGLT-1, που αποτρέπει τον κίνδυνο για κλινική υπογλυκαιμία. Αυτή η μικρή ανασταλτική δράση στον SGLT-1 μπορεί επίσης να συμβάλει σε δοσοεξαρτώμενο μαλάκωμα των κοπράνων και σε υδαρή κόπρανα/διάρροια λόγω της έκφρασης του SGLT-1 στο λεπτό έντερο.

Σε μια ευρωπαϊκή κλινική δοκιμή πεδίου, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της δόσης του 1 mg/kg velagliflozin άπαξ από του στόματος ημερησίως σε διαβητικές γάτες αξιολογήθηκε και συγκρίθηκε με δόση χορηγούμενη δύο φορές την ημέρα με εγκεκριμένη για κτηνιατρική θεραπεία ινσουλίνη χοίρου (προσαρμογή ατομικής δόσης) περισσότερο από 91 ημέρες.

Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας πραγματοποιήθηκε έπειτα από 45 ημέρες θεραπείας και αξιολογήθηκε ότι η περίπτωση θεωρήθηκε επιτυχής, εάν ένα ζώο εμφάνιζε συνδυασμένη βελτίωση σε τουλάχιστον ένα κλινικό σύμπτωμα που σχετίζεται με το διαβήτη (π.χ. πρόσληψη νερού, όγκος και συχνότητα ούρησης, διαβητική πολυνευροπάθεια και όρεξη), καθώς και αν εμφάνιζε βελτίωση σε μία τουλάχιστον γλυκαιμική εργαστηριακή παράμετρο (μέση γλυκόζη αίματος της καμπύλης γλυκόζης αίματος ≤250 mg/dl, ελάχιστη γλυκόζη αίματος ≤160 mg/dl και φρουκτοζαμίνη ορού ≤450 µmol/l). Στη μελέτη συμμετείχαν διαβητικές γάτες που δεν είχαν λάβει θεραπεία με ινσουλίνη καθώς και διαβητικές γάτες που είχαν λάβει προηγουμένως ινσουλίνη. Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η velagliflozin δεν ήταν κατώτερη από την ινσουλίνη χοίρου βραδείας δράσης. Το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας την ημέρα 45 της θεραπείας για γάτες που λάμβαναν θεραπεία μία φορά την ημέρα με velagliflozin ήταν 53,7%, ενώ για αυτές που λάμβαναν ενέσεις ινσουλίνης χοίρου βραδείας δράσης δύο φορές την ημέρα ήταν 41,9%.

Βελτίωση των γλυκαιμικών εργαστηριακών παραμέτρων παρατηρήθηκε σε μεγαλύτερο ποσοστό γατών που έλαβαν θεραπεία με velagliflozin σε σύγκριση με γάτες που έλαβαν ινσουλίνη την ημέρα 7 (80% ομάδα velagliflozin, 42% ομάδα ινσουλίνης) και σε κάθε επόμενο χρονικό σημείο καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Σε μια κλινική δοκιμή πεδίου στις Η.Π.Α., η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της velagliflozin σε δόση του 1 mg/kg/ημέρα αξιολογήθηκε σε διαβητικές γάτες που πρόσφατα διαγνώστηκαν με διαβήτη καθώς και σε περιορισμένο αριθμό γατών που είχαν λάβει προηγουμένως θεραπεία με ινσουλίνη. Ο σχεδιασμός της μελέτης χρησιμοποίησε το βασικό έλεγχο για όλες τις γάτες που συμμετείχαν στη μελέτη και που έλαβαν velagliflozin. Σε αυτή τη δοκιμή, το 88,4% των γατών που έλαβαν θεραπεία με velagliflozin και συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση αποτελεσματικότητας πληρούσαν την απαίτηση για επιτυχία της θεραπείας την ημέρα 30.

Η σύνθετη μεταβλητή «επιτυχία της θεραπείας» περιελάμβανε βελτίωση σε τουλάχιστον ένα κλινικό σύμπτωμα που σχετίζεται με το σακχαρώδη διαβήτη (πολυουρία, πολυδιψία, ακούσια απώλεια βάρους, πολυφαγία ή διαβητική νευροπάθεια) και βελτίωση σε τουλάχιστον μία γλυκαιμική μεταβλητή σε σύγκριση με την επίσκεψη παρακολούθησης (είτε ο μέσος όρος της καμπύλης γλυκόζης στο αίμα, που επίσης έπρεπε να είναι ≤300 mg/dl είτε η φρουκτοζαμίνη ορού, που επίσης έπρεπε να είναι ≤450 μmol/l).

Φαρμακοκινητική

Απορρόφηση

Έπειτα από στόματος χορήγηση δόσης του 1 mg/kg velagliflozin σε γάτες υπό νηστεία, οι καμπύλες συγκέντρωσης-χρόνου στο πλάσμα χαρακτηρίζονται από ταχεία απορρόφηση με τις μέγιστες συγκεντρώσεις στο πλάσμα (Cmax) να επιτυγχάνονται έπειτα από 0,6 έως 1 ώρα (Tmax). Η μέση Cmax κυμαίνεται από 1,293 έως 2,161 ng/ml και οι μέσες περιοχές κάτω από την καμπύλη εντός 24 ωρών (AUC0-24h) κυμαίνονται από 6,944 έως 11,035 h*ng/ml.

Έπειτα από στόματος χορήγηση velagliflozin σε γάτες που έλαβαν τροφή, οι καμπύλες συγκέντρωσης-χρόνου στο πλάσμα χαρακτηρίζονται από ελαφρώς καθυστερημένη απορρόφηση με τη Cmax να επιτυγχάνεται έπειτα από 1 έως 3,67 ώρες (Tmax). Η μέση Cmax κυμαίνεται από 316 έως 846 ng/ml και οι μέσες περιοχές κάτω από την καμπύλη εντός 24 ωρών (AUC0-24h) κυμαίνονται από 2,786 έως 7,142 h*ng/ml.

Συνοψίζοντας, αν και οι γάτες υπό νηστεία έδειξαν υψηλότερη Cmax και μικρότερο Tmax, με αποτέλεσμα υψηλότερη έκθεση (AUC0-24h) σε σύγκριση με γάτες σε κατάσταση σίτισης, αυτό δεν θεωρείται ότι έχει κλινική σημασία.

Έπειτα από επαναλαμβανόμενη καθημερινή από στόματος χορήγηση δόσης 1, 3 και 5 mg/kg velagliflozin σε γάτες για διάστημα άνω των έξι μηνών, παρατηρήθηκε ελαφρά αύξηση της έκθεσης (εύρος: 1,3 έως 1,9 φορές). Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκε τάση για λιγότερη αύξηση της έκθεσης (AUC) αναλογικά με τη δόση και της Cmax για όλα τα επίπεδα δόσης.

Δεν παρατηρήθηκε σχετική διαφορά στην έκθεση μεταξύ αρσενικών και θηλυκών γατών. Η velagliflozin εμφάνισε απόλυτη βιοδιαθεσιμότητα κατά 96% σε γάτες υπό νηστεία έπειτα από στόματος χορήγηση.

Κατανομή

Μια μελέτη in vitro με χρήση πλάσματος γάτας έδειξε υψηλή (93%) δέσμευση με τις πρωτεΐνες του πλάσματος.

Μια μελέτη in vitro με ολικό αίμα γάτας έδειξε ότι η κατανομή της velagliflozin στα ερυθρά αιμοσφαίρια ήταν μέτρια. Η αναλογία συγκέντρωσης αιμοσφαιρίων προς συγκέντρωση πλάσματος (Cbc/Cp) ήταν 0,84. Η φαρμακοκινητική έπειτα από ενδοφλέβια χορήγηση σε γάτες έδειξε όγκο κατανομής (Vss) παρόμοιο με αυτόν του συνολικού νερού του σώματος, καταδεικνύοντας κατανομή της velagliflozin στους ιστούς.

Μεταβολισμός

Οι πρωταρχικές μεταβολικές οδοί που παρατηρήθηκαν σε γάτες έπειτα από στόματος χορήγηση της velagliflozin ήταν οξείδωση, συνδυασμός οξείδωσης και αφυδρογόνωσης και σύζευξη θειικών.

Αποβολή

Έπειτα από στόματος χορήγηση (με σίτιση/νηστεία), ο μέσος χρόνος ημίσειας ζωής (Τ½) κυμαίνεται από 4,5 έως 6,4 ώρες. Έπειτα από στόματος χορήγηση σε γάτες, η velagliflozin απεκκρίθηκε κυρίως αμετάβλητη στα κόπρανα. Σημειώθηκε μόνο μικρή νεφρική απέκκριση (περίπου 4%).