Βιβλιογραφική αναφορά: DENAGARD Πρόμιγμα για φαρμακούχο τροφή για χοίρους, κουνέλια, όρνιθες και ινδόρνιθες (2023)

Είδη ζώων

  • Χοίροι
  • Κουνέλια
  • Όρνιθες κρεοπαραγωγής (πουλάδες για αντικατάσταση, όρνιθες αυγοπαραγωγής και αναπαραγωγής)
  • Ινδόρνιθες (κρεοπαραγωγής και αναπαραγωγής)

Θεραπευτικές ενδείξεις για κάθε είδος ζώου

Χοίροι

Για τη θεραπεία και μεταφύλαξη (δηλαδή χορήγηση σε κλινικώς υγιή ζώα, σε περιπτώσεις ύπαρξης της λοίμωξης στην εκτροφή), της δυσεντερίας των χοίρων που προκαλείται από το ευαίσθητο στην τιαμουλίνη βακτήριο Brachyspira hyodysenteriae. Η παρουσία λοίμωξης στην εκτροφή πρέπει να τεκμηριώνεται πριν από τη χρήση του προϊόντος.

Για τη θεραπεία της κολίτιδας που προκαλείται από Brachyspira pilosicoli.

Για τη θεραπεία της ειλεϊτιδας που πρoκαλείται από Lawsonia intracellularis.

Για τη θεραπεία της ενζωοτικής πνευμονίας που προκαλείται από Mycoplasma hyopneumoniae.

Κουνέλια

Για τη θεραπεία και πρόληψη της επιζωοτικής εντεροκολίτιδας του κουνελιού (ΕΕΚ) σε εκτροφές με κλινικά συμπτώματα της νόσου στον προηγούμενο κύκλο πάχυνσης ως μέρος προγράμματος που περιλαμβάνει μέτρα για υποβοήθηση της εκρίζωσης ή του ελέγχου της μόλυνσης στις εκτροφές. Bλέπε παράγραφο 3.9 για επιπλέον πληροφορίες για τις ενδείξεις.

Όρνιθες

Για τη θεραπεία και πρόληψη της Χρόνιας Αναπνευστικής Νόσου (ΧΑΝ) και της νόσου των αεροφόρων σάκων που προκαλείται από Mycoplasma gallisepticum και Mycoplasma synoviae.

Ινδόρνιθες

Για τη θεραπεία και πρόληψη της λοιμώδους κολπίτιδας και της νόσου των αεροφόρων σάκων που προκαλείται από Mycoplasma gallisepticum, Mycoplasma meleagridis και Mycoplasma synoviae.

Οδοί χορήγησης και δοσολογία

Οι υπολογισμοί για την επίτευξη της απαιτούμενης δόσης και την επίτευξη της σωστής ποσότητας προϊόντος που πρέπει να αναμιχθεί πρέπει να βασίζονται στη σχέση:

  • Απαιτούμενη ποσότητα (ppm) = απαιτούμενη δόση (mg/kg σ.β.) × βάρος σώματος (kg) /ημερήσια κατανάλωση σιτηρεσίου (kg).

Για την εξασφάλιση της σωστής δόσης πρέπει να υπολογίζεται το βάρος σώματος με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ακρίβεια για να αποφευχθεί υποδοσολoγία.

Η πρόσληψη της φαρμακούχου τροφής εξαρτάται από την κλινική κατάσταση των ζώων. Για την επίτευξη της σωστής δοσολογίας η συγκέντρωση της όξινης φουμαρικής τιαμουλίνης πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα.

Χοίροι

Θεραπεία και μεταφύλαξη της δυσεντερίας των χοίρων που προκαλείται από B. hyodysenteriae, θεραπεία της κολίτιδας από σπειροχαίτωση των χοίρων (κολίτιδα) που προκαλείται από B.pilosicoli

Δοσολογία: 5 – 10 mg όξινης φουμαρικής τιαμουλίνης/kg σ.β. χορηγούμενη ημερησίως για 7 έως 10 συνεχείς ημέρες. Η δοσολογία μπορεί να επιτευχθεί με ανάμειξη 100 – 200 ppm όξινης φουμαρικής τιαμουλίνης στο τελικό σιτηρέσιο με την προϋπόθεση ότι η πρόσληψη τροφής δεν επηρεάζεται.

Ποσότητα Όξινης Φουμαρικής
Τιαμουλίνης (mg/g) ανά περιεκτικότητα
προμίγματος
Ποσότητα προμίγματος ανά τόνο τροφής
100,01,0 – 2,0 kg

Θεραπεία της υπερπλαστικής εντεροπάθειας των χοίρων (ειλεϊτιδα) που προκαλείται από L.intracellularis

Δοσολογία: 7,5 mg όξινης φουμαρικής τιαμουλίνης/kg σ.β. ημερησίως χορηγούμενη για 10-14 συνεχείς ημέρες. Η δοσολογία μπορεί να επιτευχθεί με την ανάμειξη 150 ppm όξινης φουμαρικής τιαμουλίνης στη χορηγούμενη ζωοτροφή με την προϋπόθεση ότι η πρόσληψη τροφής δεν επηρεάζεται.

Ποσότητα Όξινης Φουμαρικής
Τιαμουλίνης (mg/g) ανά περιεκτικότητα
προμίγματος
Ποσότητα προμίγματος ανά τόνο τροφής
100,01,5 kg

Θεραπεία της Ενζωοτικής πνευμονίας που προκαλείται από M. hyopneumoniae

Δοσολογία: 5,0 – 10,0 mg όξινης φουμαρικής τιαμουλίνης/kg σ.β. ημερησίως χορηγούμενη για 7 έως 10 συνεχείς ημέρες. Η δοσολογία μπορεί να επιτευχθεί με την ανάμειξη 100 – 200 ppm όξινης φουμαρικής τιαμουλίνης στη χορηγούμενη ζωοτροφή με την προϋπόθεση ότι η πρόσληψη τροφής δεν επηρεάζεται.

Δευτερογενής λοίμωξη από μικροοργανισμούς όπως Pasteurella multocida και Actinobacillus pleuropneumoniae μπορεί να επιπλέξει την ενζωοτική πνευμονία και να απαιτηθεί ειδική θεραπεία

Ποσότητα Όξινης Φουμαρικής
Τιαμουλίνης (mg/g) ανά περιεκτικότητα
προμίγματος
Ποσότητα προμίγματος ανά τόνο τροφής
100,01,0 – 2,0 kg

Κουνέλια

Δοσολογία: 3 mg όξινης φουμαρικής τιαμουλίνης/kg σ.β. ημερησίως. Η δοσολογία επιτυγχάνεται με ανάμειξη 40 ppm όξινης φουμαρικής τιαμουλίνης στην έτοιμη ζωοτροφή με την προϋπόθεση ότι η πρόσληψη τροφής δεν επηρεάζεται. Η αγωγή πρέπει να συνεχίζεται μέχρι 2 – 3 ημέρες μετά την αποδρομή των κλινικών συμπτωμάτων. Προληπτική χορήγηση πρέπει να χορηγείται κατά τη διάρκεια 3-4 εβδομάδων από την πρώτη εβδομάδα μετά τον απογαλακτισμό.

Ποσότητα Όξινης Φουμαρικής
Τιαμουλίνης (mg/g) ανά περιεκτικότητα προμίγματος
Ποσότητα προμίγματος ανά τόνο τροφής
100,00,4 kg

Όρνιθες (κρεοπαραγωγής, πουλάδες αντικατάστασης, όρνιθες αυγοπαραγωγής και αναπαραγωγής)

Θεραπεία και πρόληψη της Χρόνιας Αναπνευστικής Νόσου (ΧΑΝ) που προκαλείται από M. gallisepticum και της νόσου των αεροφόρων σάκων και της λοιμώδους κολπίτιδας που προκαλείται από M. synoviae

Δοσολογία – Θεραπεία και πρόληψη: 25 mg όξινης φουμαρικής τιαμουλίνης /kg σ.β. ημερησίως χορηγούμενη για 3 έως 5 συνεχείς ημέρες. Αυτό επιτυγχάνεται με ανάμειξη 250 – 500 ppm όξινης φουμαρικής τιαμουλίνης στη χορηγούμενη ζωοτροφή με την προϋπόθεση ότι η πρόσληψη τροφής δεν επηρεάζεται.

Στις περισσότερες περιπτώσεις θα απαιτηθούν υψηλότερες ποσότητες ανάμειξης ώστε να αποφευχθεί η υποδοσολογία. Στα ταχέως αναπτυσσόμενα πτηνά , π.χ. όρνιθες κρεοπαραγωγής κατά τη διάρκεια των 2-4 πρώτων εβδομάδων ζωής, τα επίπεδα ανάμειξης στις χαμηλότερες περιεκτικότητες επαρκούν.

Ποσότητα Όξινης Φουμαρικής Τιαμουλίνης
(mg/g) ανά περιεκτικότητα προμίγματος
Ποσότητα προμίγματος ανά τόνο τροφής
100,02,5 – 5,0 kg

Ινδόρνιθες (νεαρά πτηνά, ινδόρνιθες αναπαραγωγής)

Θεραπεία και πρόληψη της λοιμώδους κολπίτιδας και της νόσου των αεροφόρων σάκων που προκαλείται από M. gallisepticum, M. synoviae και M. meleagridis.

Δοσολογία – Θεραπεία και πρόληψη: 40 mg όξινης φουμαρικής τιαμουλίνης/kg σ.β. ημερησίως χορηγούμενη για 3 έως 5 συνεχείς ημέρες. Αυτό επιτυγχάνεται με την ανάμειξη 250-500 ppm όξινης φουμαρικής τιαμουλίνης στη χορηγούμενη ζωοτροφή με την προϋπόθεση ότι η πρόσληψη τροφής δεν επηρεάζεται.

Στις περισσότερες περιπτώσεις θα απαιτηθούν υψηλότερες ποσότητες ανάμειξης ώστε να αποφευχθεί η υποδοσολογία. Στα ταχέως αναπτυσσόμενα πτηνά , π.χ. νεαρά πτηνά κατά τη διάρκεια των 2-4 πρώτων εβδομάδων ζωής, τα επίπεδα ανάμειξης στη χαμηλότερη περιεκτικότητα επαρκούν.

Ποσότητα Όξινης Φουμαρικής Τιαμουλίνης
(mg/g) ανά περιεκτικότητα
προμίγματος
Ποσότητα προμίγματος ανά τόνο τροφής
100,02,5 – 5,0 kg

Προληπτική αγωγή με τιαμουλίνη πρέπει να χορηγείται μόνο μετά από διαπιστωμένη μόλυνση από M. gallisepticum, M. synoviae ή M. meleagridis και μετά ως επικουρικός παράγοντας στην στρατηγική πρόληψης της λοίμωξης στην εκτροφή ώστε να επιτευχθεί η μείωση των κλινικών συμπτωμάτων και της θνησιμότητας από αναπνευστική νόσο στο σμήνος, όπου είναι πιθανή μόλυνση στο ωάριο επειδή είναι γνωστό ότι η νόσος υπάρχει στα προγονικά σμήνη. Η στρατηγική πρόληψης πρέπει να περιλαμβάνει προσπάθειες εκρίζωσης της μόλυνσης από τα προγονικά σμήνη.

Συμπτώματα υπερδοσολογίας

Χοίροι

Εφάπαξ δόσεις από το στόμα των 100 mg/kg σ.β. σε χοίρους προκάλεσε υπέρπνοια και κοιλιακή δυσφορία. Με δόση 150 mg/kg δεν παρατηρήθηκαν επιδράσεις στο ΚΝΣ εκτός από ηρέμηση. Με δόση 55 mg/kg χορηγούμενη για 14 ημέρες παρατηρήθηκαν παροδική σιελόρροια και ελαφρύς γαστρικός ερεθισμός. Δεν έχει προσδιοριστεί η ελάχιστη θανατηφόρος δόση σε χοίρους.

Όρνιθες και ινδόρνιθες

Η LD50 για όρνιθες είναι – 1290 mg/kg και για ινδόρνιθες 840 mg/kg σ.β.

Τα κλινικά συμπτώματα της οξείας τοξίκωσης στις όρνιθες είναι κρώξιμο, μυοκλονία και πλαγιότονος.

Στις ινδόρνιθες στα συμπτώματα οξείας τοξίκωσης περιλαμβάνονται οι μυοκλονίες, πλαγιότονος και οπισθότονος, σιελόρροια και πτώση.

Αν εμφανιστούν συμπτώματα τοξίκωσης απομακρύνετε αμέσως τη φαρμακούχο τροφή, αντικαταστήστε με πρόσφατη μη-φαρμακούχο τροφή και χορηγείστε υποστηρικτική, συμπτωματική θεραπεία.

Χρόνοι αναμονής

Χοίροι

Θεραπεία (5-10 mg/kg σ.β.): Κρέας και εδώδιμοι ιστοί: 6 ημέρες

Κουνέλια

Κρέας και εδώδιμοι ιστοί: 0 ημέρες

Όρνιθες

Κρέας και εδώδιμοι ιστοί: 1 ημέρα

Αυγά: 0 ημέρες

Ινδόρνιθες

Κρέας και εδώδιμοι ιστοί: 4 ημέρες

Διάρκεια ζωής

Διάρκεια ζωής του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος σύμφωνα με τη συσκευασία πώλησης: 60 μήνες.

Διάρκεια ζωής μετά το πρώτο άνοιγμα της στοιχειώδους συσκευασίας: 12 εβδομάδες.

Διάρκεια ζωής μετά την ενσωμάτωσή του στην τροφή: 8 εβδομάδες.

Διάρκεια ζωής μετά την ενσωμάτωσή του στην παρασκευασμένη ζωοτροφή: 8 εβδομάδες.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη φύλαξη του προϊόντος

Να μην φυλάσσεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 25°C.

Να φυλάσσεται προστατευμένο από το φως.

Φύση και σύνθεση της στοιχειώδους συσκευασίας

Μεγέθη συσκευασίας: 1 kg, 5 kg, 25 kg.

Χάρτινοι σάκοι του 1 kg και των 5 kg με επίστρωση PE.

Σάκοι των 25 kg με πολλαπλή επίστρωση PET/Alu/PET/ με εσωτερική επίστρωση LDPE.

Κλείσιμο: Όλοι οι σάκοι κλείνονται με θερμοσυγκόλληση.

Μπορεί να μην κυκλοφορούν όλες οι συσκευασίες.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις απόρριψης

Τα φάρμακα δεν πρέπει να απορρίπτονται μέσω των λυμάτων ή των οικιακών αποβλήτων. Χρησιμοποιήστε προγράμματα επιστροφής φαρμάκων για την απόρριψη μη χρησιμοποιηθέντων κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων ή άλλων υλικών που προέρχονται από τη χρήση τους σύμφωνα με τις τοπικές απαιτήσεις και με τυχόν εθνικά συστήματα συλλογής που ισχύουν για τα σχετικά κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα.