Βιβλιογραφική αναφορά: TENALINE Ενέσιμο διάλυμα οξυτετρακυκλίνης για βοοειδή, πρόβατα, αίγες και χοίρους (2023)

Φαρμακοδυναμική

Κωδικός ATCvet: QJ01AA06

Η οξυτετρακυκλίνη είναι βακτηριοστατικό αντιμικροβιακό.

Συνδέεται αναστρέψιμα με τους υποδοχείς της 30S υποομάδας των ριβοσωμάτων του βακτηριακού κυττάρου, με αποτέλεσμα να ανακόπτεται η σύνδεση του αμινοακετυλο-tRNA με την ενεργό πλευρά του συμπλέγματος mRNA. Διακόπτεται έτσι η προσθήκη νέων αμινοξέων στην υπό σύνθεση πεπτιδική αλυσίδα. Η αναστολή της πρωτεϊνικής σύνθεσης στα ευαίσθητα στην οξυτετρακυκλίνη βακτήρια οδηγεί στην αναστολή του πολλαπλασιασμού τους.

Το φάσμα δράσης της οξυτετρακυκλίνης περιλαμβάνει κυρίως θετικά και αρνητικά κατά gram βακτήρια, αερόβια και αναερόβια, όπως επίσης μυκοπλάσματα, χλαμύδια και ρικέτσιες. Ειδικά η οξυτετρακυκλίνη είναι δραστική έναντι:

  • των κυριότερων παθογόνων μικροοργανισμών του αναπνευστικού συστήματος των μηρυκαστικών και των χοίρων (Mannheimia, Bordetella, Actinobacillus, Mycoplasma).
  • των αναερόβιων βακτηρίων που εμπλέκονται στην παθολογία των άκρων των μηρυκαστικών (Fusobacterium necrophorum, Bacteroides nodosus).
  • των θετικών κατά gram βακτηρίων των υπεύθυνων για μολύνσεις και επιμολύνσεις (Staphylococcus, Streptococcus, Corynebacteria).
  • των χλαμυδίων και ρικετσιών που απαντώνται στην παθολογία του γεννητικού συστήματος των μηρυκαστικών.
  • της Moraxella bovis, υπεύθυνου παράγοντα της λοιμώδους κερατοεπιπεφυκίτιδας των βοοειδών.

Έχει αναφερθεί επίκτητη ανθεκτικότητα στην οξυτετρακυκλίνη. Η ανθεκτικότητα αυτή αναπτύσσεται με μηχανισμούς που παρεμποδίζουν την είσοδο των τετρακυκλινών στο κυτταρόπλασμα ή με ένζυμα που η σύνθεσή τους κωδικοποιείται στα πλασμίδια των βακτηρίων. Είναι πιθανή διασταυρούμενη ανθεκτικότητα με άλλες τετρακυκλίνες.

Φαρμακοκινητική

Μετά από ενδομυϊκή χορήγηση του Tenaline στα μηρυκαστικά και τους χοίρους η απορρόφηση είναι ικανοποιητική και ταχεία.

Οι μέγιστες συγκεντρώσεις στο πλάσμα προσεγγίζουν τα 4,5 μg/ml (επιτυγχάνονται σε 4-8 ώρες) στα βοοειδή και τα 7 μg/ml (επιτυγχάνονται σε λιγότερο από 1 ώρα) στους χοίρους.

Η οξυτετρακυκλίνη κατανέμεται στον οργανισμό ομοιόμορφα. Ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις παρατηρούνται στους νεφρούς, ήπαρ, σπλήνα, πνεύμονες και οστά.

Η οξυτετρακυκλίνη αποβάλλεται κυρίως με το ούρο.