Βιβλιογραφική αναφορά: ADJUSOL Διάλυμα (2021)

Αντενδείξεις

Να μην χρησιμοποιείται σε περίπτωση υπερευαισθησίας στα δραστικά συστατικά ή σε κάποιο από τα έκδοχα.

Μην το χρησιμοποιείτε σε ζώα που πάσχουν από σοβαρή ηπατική ή νεφρική νόσο, ολιγουρία ή ανουρία.

Ειδικές προειδοποιήσεις

Τα σοβαρά άρρωστα ζώα μπορεί να έχουν μειωμένη όρεξη και κατανάλωση νερού. Εάν είναι απαραίτητο, η συγκέντρωση του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος στο πόσιμο νερό πρέπει να προσαρμόζεται ώστε να διασφαλίζεται ότι καταναλώνεται η συνιστώμενη δοσολογία.

Χοίροι, μόσχοι (πριν την έναρξη του μηρυκασμού), αμνοί (πριν την έναρξη του μηρυκασμού) και κόνικλοι: Η λήψη φαρμάκων από ζώα μπορεί να μεταβληθεί ως συνέπεια της ασθένειας. Σε περίπτωση ανεπαρκούς πρόσληψης νερού, τα ζώα πρέπει να αντιμετωπίζονται παρεντερικά με ένα κατάλληλο ενέσιμο προϊόν που συνταγογραφείται από τον κτηνίατρο.

Ειδικές προφυλάξεις κατά τη χρήση

Ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη χρήση σε ζώα

Λόγω της πιθανής μεταβλητότητας (χρόνος, γεωγραφική τοποθεσία) στην ευαισθησία των βακτηρίων για σουλφοναμίδες με ενισχυμένη δράση, η εμφάνιση αντοχής των βακτηρίων μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα και ακόμη και από κτηνοτροφική μονάδα σε κτηνοτροφική μονάδα, και επομένως συνιστάται η βακτηριολογική δειγματοληψία και η δοκιμή ευαισθησίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για λοιμώξεις από E.coli όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά αντοχής (βλ. Παράγραφο 5.1).

Η χρήση του προϊόντος πρέπει να βασίζεται σε δοκιμή ευαισθησίας βακτηρίων που έχουν απομονωθεί από το ζώο. Εάν δεν είναι δυνατόν, η θεραπεία θα πρέπει να βασίζεται σε τοπικές (περιφερειακές, επίπεδο μονάδας) επιδημιολογικές πολιτικές σχετικά με την ευαισθησία των βακτηρίων στόχων.

Η χρήση του προϊόντος που αποκλίνει από τις οδηγίες που δίνονται στην Περίληψη των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος (ΠΧΠ) μπορεί να αυξήσει τον επιπολασμό βακτηρίων ανθεκτικών στη σουλφαδιαζίνη και την τριμεθοπρίμη και μπορεί επίσης να μειώσει την αποτελεσματικότητα των συνδυασμών τριμεθοπρίμης με άλλες σουλφοναμίδες λόγω της πιθανότητας διασταυρούμενης αντοχής.

Οι επίσημες, εθνικές και περιφερειακές αντιμικροβιακές πολιτικές πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη χρήση του προϊόντος.

Για να αποφευχθεί η επιδείνωση των νεφρών λόγω κρυσταλλουρίας κατά τη διάρκεια της θεραπείας, πρέπει να διασφαλιστεί ότι το ζώο λαμβάνει επαρκή ποσότητα πόσιμου νερού.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται από το άτομο που χορηγεί το φαρμακευτικό προϊόν σε ζώα

Αυτό το προϊόν περιέχει σουλφαδιαζίνη, τριμεθοπρίμη και μακρογόλη, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα. Η υπερευαισθησία στις σουλφοναμίδες μπορεί να οδηγήσει σε διασταυρούμενες αντιδράσεις με άλλα αντιβιοτικά. Οι αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτές τις ουσίες μπορεί περιστασιακά να είναι σοβαρές.

Άτομα με γνωστή υπερευαισθησία (αλλεργία) στις σουλφοναμίδες, την τριμεθοπρίμη ή τη μακρογόλη πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν.

Αυτό το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος ή των οφθαλμών. Κατά την προετοιμασία και τη χορήγηση φαρμακευτικού πόσιμου νερού, η επαφή με το δέρμα και τα μάτια πρέπει να αποφεύγεται. Πρέπει να φοράτε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό που αποτελείται από αδιάβροχα γάντια και γυαλιά ασφαλείας κατά το χειρισμό του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος. Σε περίπτωση τυχαίας επαφής με τα μάτια ή το δέρμα, πλένετε την εκτεθειμένη περιοχή με άφθονο νερό και εάν εμφανιστεί δερματικό εξάνθημα, ζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή και δείξτε στον ιατρό το φύλλο οδηγιών ή την ετικέτα

Πλένετε τα χέρια μετά τη χρήση.

Αυτό το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν μπορεί να είναι επιβλαβές σε περίπτωση κατάποσης. Σε περίπτωση τυχαίας κατάποσης, ζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή και δείξτε στον ιατρό το φύλλο οδηγιών χρήσης ή την ετικέτα.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Μειωμένη πρόσληψη νερού έχει αναφερθεί σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις στα ορνίθια.

Οι αντιδράσεις υπερευαισθησίας έχουν περιγραφεί στη βιβλιογραφία.

Η συχνότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών καθορίζεται ως ακολούθως:

  • πολύ συχνή (περισσότερο από 1 στα 10 ζώα παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη διάρκεια της θεραπείας)
  • συχνή (περισσότερο από 1 αλλά λιγότερο από 10 ζώα στα 100 υπό θεραπεία ζώα)
  • μη συνηθισμένη (περισσότερο από 1 αλλά λιγότερο από 10 ζώα στα 1000 υπό θεραπεία ζώα)
  • σπάνια (περισσότερο από 1 αλλά λιγότερο από 10 ζώα στα 10.000 υπό θεραπεία ζώα)
  • πολύ σπάνια (λιγότερο από 1 στα 10.000 υπό θεραπεία ζώα, περιλαμβανομένων μεμονωμένων αναφορών).

Χρήση κατά την κύηση, τη γαλουχία ή την ωοτοκία

Από τις εργαστηριακές μελέτες σε μύες και κονίκλους διαπιστώθηκαν ενδείξεις τερατογένεσης και εμβρυοτοξικότητας.

Να μην χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας ή κατά την ωοτοκία.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης

Να μη χορηγείτε ταυτόχρονα με κοκκιδιοστατικά ή κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν σουλφοναμίδες.

Να μη συνδυάζεται με ουσίες PABA (παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ).

Οι σουλφοναμίδες ενισχύουν τη δράση των αντιπηκτικών.

Κύριες ασυμβατότητες

Λόγω έλλειψης μελετών ασυμβατότητας, το παρόν κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν δεν πρέπει να αναμειγνύεται με άλλα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα.