Βιβλιογραφική αναφορά: ADVANTIX SPOT-ON Διάλυμα για επίχυση σε σημείο για σκύλους από 10 kg έως 25 kg (2023)

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική ομάδα: αντιπαρασιτικός παράγοντας
κωδικός ATCvet: QP53AC54

Το Advantix Spot-on είναι ένα εξωπαρασιτοκτόνο για τοπική χρήση, που περιέχει ιμιδακλοπρίδη και περμεθρίνη. Αυτός ο συνδυασμός δρα ως εντομοκτόνο, ακαρεοκτόνο και ως απωθητικό.

Η ιμιδακλοπρίδη είναι ένα εξωπαρασιτοκτόνο, που ανήκει στην ομάδα των χλωρονικοτινυλικών ουσιών. Χημικά μπορεί να ταξινομηθεί ως χλωρονικοτινυλική νιτρογουανιδίνη. Η ιμιδακλοπρίδη είναι αποτελεσματική κατά των ενήλικων ψύλλων και των προνυμφών. Πέραν της ενηλικοκτόνου αποτελεσματικότητας της ιμιδακλοπρίδης έχει καταδειχθεί και η αποτελεσματικότητά της κατά των προνυμφών των ψύλλων στο περιβάλλον του υπό θεραπεία ζώου. Οι προνύμφες των ψύλλων που βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον του σκύλου φονεύονται, όταν έρθουν σε επαφή με το υπό θεραπεία ζώο. Εμφανίζει υψηλή χημική συγγένεια με τους μετασυναπτικούς νικοτινεργικούς υποδοχείς της ακετυλοχολίνης του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) των εντόμων. Η επικείμενη αναστολή της χολινεργικής μετάδοσης στα έντομα έχει ως αποτέλεσμα την παράλυση και το θάνατο του παρασίτου.

Η περμεθρίνη ανήκει στην κατηγορία Ι της ομάδας των πυρεθροειδών ακαρεοκτόνων και εντομοκτόνων και δρα επίσης ως απωθητικό. Τα πυρεθροειδή επηρεάζουν το ηλεκτροστατικό δυναμικό των διόδων ιόντων νατρίου σε σπονδυλωτά και ασπόνδυλα. Τα πυρεθροειδή αποκαλούνται «αναστολείς των ανοικτών διόδων» (open channel blockers), επειδή επηρεάζουν τις διόδους ιόντων νατρίου, επιβραδύνοντας παράλληλα τη διαδικασία ενεργοποίησης και απενεργοποίησής τους και οδηγούν με αυτό τον τρόπο σε υπερδιέγερση και θάνατο του παρασίτου.

Κατά το συνδυασμό των δύο συστατικών έχει καταδειχθεί ότι η ιμιδακλοπρίδη δρα ως διεγέρτης των γαγγλίων των αρθροπόδων και για αυτό αυξάνει την αποτελεσματικότητα της περμεθρίνης.

Το προϊόν παρέχει απωθητική (αποτροπή γεύματος) δράση κατά των κροτώνων, των σκνιπών και των κουνουπιών, εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο τα απωθούμενα παράσιτα από το να μυζήσουν αίμα και μειώνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης αρθροποδογενών νοσημάτων (π.χ. μπορρελίωση, ρικετσίωση, ερλιχίωση, λεϊσμανίωση). Είναι δυνατό να υπάρξει προσκόλληση μεμονωμένων κροτώνων ή νύγματα μεμονωμένων σκνιπών ή κουνουπιών. Για το λόγο αυτό η μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων από αυτά τα παράσιτα δεν μπορεί πλήρως να αποκλεισθεί, αν οι συνθήκες είναι δυσμενείς. Το προϊόν παρέχει απωθητική (αποτροπή γεύματος) δράση κατά των σταβλομυγών, με αποτέλεσμα την πρόληψη της δερματίτιδας από τα δήγματα των μυγών.

Το προϊόν παρέχει απωθητική (αποτροπή γεύματος) δράση κατά του Phlebotomus perniciosus (>80% για 3 εβδομάδες), των κουνουπιών και των κροτώνων. Δεδομένα πεδίου από μια ενδημική περιοχή έδειξαν ότι το προϊόν μειώνει έμμεσα τον κίνδυνο μετάδοσης της Leishmania infantum από μολυσμένους φλεβοτόμους (σκνίπες) (Phlebotomus perniciosus) για έως και 3 εβδομάδες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο λεϊσμανίωσης σε σκύλους υπό θεραπεία.

Φαρμακοκινητική

Το προϊόν ενδείκνυται για τοπική εφαρμογή στο δέρμα. Μετά την τοπική εφαρμογή στους σκύλους, το διάλυμα κατανέμεται ταχέως σ' όλη την επιφάνεια του σώματος του ζώου. Και τα δύο δραστικά συστατικά είναι δυνατό να ανιχνευθούν στο δέρμα και το τρίχωμα του υπό θεραπεία ζώου για 4 εβδομάδες.

Μελέτες στο δέρμα επιμύων και ζώων-στόχων, μελέτες υπερδοσίας και μελέτες κινητικής στον ορό του αίματος έχουν αποδείξει ότι η συστηματική απορρόφηση των δύο δραστικών συστατικών έπειτα από εφαρμογή σε υγιές δέρμα είναι χαμηλή, παροδική και δεν επηρεάζει την κλινική αποτελεσματικότητα του προϊόντος.