Βιβλιογραφική αναφορά: ADVANTIX SPOT-ON Διάλυμα για επίχυση σε σημείο για σκύλους από 10 kg έως 25 kg (2023)

Είδη ζώων

Σκύλοι (από 10 kg έως 25 kg).

Για σκύλους με σωματικό βάρος λιγότερο ή ισοδύναμο των 10 kg ή περισσότερο των 25 kg χρησιμοποιήστε το κατάλληλο προϊόν διαλύματος Advantix Spot-on (βλ. κεφάλαιο 4.9).

Θεραπευτικές ενδείξεις για κάθε είδος ζώου

Για τη θεραπεία και την πρόληψη της παρασίτωσης από ψύλλους (Ctenocephalides canis, Ctenocephalides felis).

Οι ψύλλοι επάνω στους σκύλους φονεύονται εντός μίας ημέρας μετά την εφαρμογή της θεραπείας. Μία θεραπεία εμποδίζει την περαιτέρω παρασίτωση από ψύλλους για τέσσερις εβδομάδες. Το προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος μιας στρατηγικής θεραπείας για την αλλεργική από ψύλλους δερματίτιδα (ΑΨΔ).

Για τη θεραπεία παρασίτωσης από φθείρες μυζητικού τύπου (Trichodectes canis).

Το προϊόν έχει σταθερή ακαρεοκτόνο και απωθητική αποτελεσματικότητα ενάντια στην παρασίτωση από κρότωνες (Rhipicephalus sanguineus και Ixodes ricinus για τέσσερις εβδομάδες και Dermacentor recticulatus για τρεις εβδομάδες).

Με την απώθηση και τη θανάτωση του κρότωνα φορέα Rhipicephalus sanguineus, το προϊόν μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης του παθογόνου Ehrlichia canis, με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος της ερλιχίωσης του σκύλου. Η μείωση του κινδύνου έχει αποδειχθεί σε μελέτες να αρχίζει 3 ημέρες μετά την εφαρμογή του προϊόντος και να παραμένει για 4 εβδομάδες.

Κρότωνες που ήδη υπάρχουν στο σκύλο είναι δυνατό να μη φονευθούν εντός δύο ημερών μετά την εφαρμογή της θεραπείας και να παραμένουν προσκολλημένοι και ορατοί. Για αυτό συνιστάται η απομάκρυνση των κροτώνων που ήδη υπάρχουν στο σκύλο κατά την εφαρμογή της θεραπείας, με σκοπό την παρεμπόδισή τους από το να προσκολληθούν και να μυζήσουν αίμα.

Μία θεραπεία παρέχει απωθητική (αποτροπή γεύματος) δράση κατά των σκνιπών (Phlebotomus papatasi για δύο εβδομάδες και Phlebotomus perniciosus για τρεις εβδομάδες), κατά των κουνουπιών (Aedes aegypti για δύο εβδομάδες και Culex pipiens για τέσσερις εβδομάδες) και κατά των σταβλομυγών (Stomoxys calcitrans) για τέσσερις εβδομάδες. Μείωση του κινδύνου μόλυνσης απο Leishmania infantum που μεταδίδεται από φλεβοτόμους (Phlebotomus perniciosus) για έως και 3 εβδομάδες. Το αποτέλεσμα είναι έμμεσο λόγω της δράσης του προϊόντος έναντι του φορέα.

Οδοί χορήγησης και δοσολογία

Η ελάχιστη συνιστώμενη δόση είναι: 10 mg/kg σωματικού βάρους (σ.β.) ιμιδακλοπρίδη και 50 mg/kg σωματικού βάρους (σ.β.) περμεθρίνη.

Δοσολογικό Σχήμα για το Advantix Spot-on:

Σκύλοι (kg
σωματικού
βάρους)
Εμπορική ΟνομασίαΌγκος (ml) Ιμιδακλοπρίδη
(mg/kg
σωματικού
βάρους)
Περμεθρίνη
(mg/kg
σωματικού
βάρους)
≤4 kg Advantix Spot-on
για σκύλους έως 4 kg
0,4 ml τουλάχιστον 10τουλάχιστον 50
>4 kg ≤10 kgAdvantix Spot-on
για σκύλους από 4 kg έως
και 10 kg
1,0 ml10-25 50-125
>10 kg ≤25 kgAdvantix Spot-on
για σκύλους από 10 kg έως
και 25 kg
2,5 ml10-25 50-125
>25 kg ≤40 kgAdvantix Spot-on
για σκύλους από 25 kg έως
και 40 kg
4,0 ml10-16 50-80

Για να μειωθεί η επαναπαρασίτωση από εμφάνιση νέων ψύλλων, συνιστάται η θεραπεία όλων των συστεγαζόμενων σκύλων. Σε άλλα ζώα που ζουν στο ίδιο περιβάλλον θα πρέπει να εφαρμοστεί θεραπεία με το κατάλληλο προϊόν. Με σκοπό την περαιτέρω μείωση της παρασίτωσης του περιβάλλοντος, συνιστάται η επιπλέον χρήση της κατάλληλης θεραπείας κατά των ενήλικων ψύλλων και των σταδίων ανάπτυξής τους.

Το προϊόν παραμένει αποτελεσματικό, εάν το ζώο βραχεί. Ωστόσο, να αποφεύγεται η παρατεταμένη, έντονη έκθεση στο νερό. Σε περίπτωση συχνής έκθεσης στο νερό, η διάρκεια της αποτελεσματικότητας του προϊόντος μπορεί να μειωθεί. Σ' αυτές τις περιπτώσεις να μην εφαρμόζεται θεραπεία συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα. Αν ένας σκύλος απαιτείται να πλυθεί με σαμπουάν, αυτό πρέπει να εφαρμοστεί πριν από την εφαρμογή του Advantix ή τουλάχιστον 2 εβδομάδες έπειτα από την εφαρμογή, για να βελτιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα του προϊόντος.

Σε περίπτωση παρασίτωσης από φθείρες μυζητικού τύπου, συνιστάται μια επιπλέον κτηνιατρική εξέταση 30 ημέρες μετά τη θεραπεία, καθώς για μερικά ζώα μπορεί να απαιτηθεί δεύτερος κύκλος θεραπείας.

Για την προστασία του σκύλου κατά τη περίοδο παρουσίας των φλεβοτόμων, η θεραπεία θα πρέπει να συνεχιστεί καταλλήλως.

Για δερματική χρήση μόνο. Εφαρμόστε μόνο σε υγιές δέρμα.

Μέθοδος χορήγησης για σωληνάρια με κοντό ρύγχος

Αφαιρέστε μία πιπέτα από τη συσκευασία. Κρατήστε την πιπέτα σε θέση με το άνοιγμα προς τα επάνω, περιστρέψτε και αφαιρέστε το καπάκι. Γυρίστε το καπάκι ανάποδα και τοποθετήστε το άλλο άκρο του στην πιπέτα. Περιστρέψτε το καπάκι, για να σπάσετε την ασφάλεια, στη συνέχεια απομακρύνετε το καπάκι από την πιπέτα.

Για σκύλους σωματικού βάρους 10 kg ή λιγότερο:

Με το σκύλο να στέκεται όρθιος, διαχωρίστε το τρίχωμα στην περιοχή μεταξύ των δύο ωμοπλατών, μέχρι να αποκαλυφθεί το δέρμα. Τοποθετήστε την άκρη της πιπέτας στο δέρμα και πιέστε σταθερά αρκετές φορές, για να αδειάσει όλο το περιεχόμενό της απευθείας επάνω στο δέρμα.

Για σκύλους σωματικού βάρους μεγαλύτερου των 10 kg:

Με το σκύλο να στέκεται όρθιος, ολόκληρο το περιεχόμενο της πιπέτας Advantix πρέπει να κατανεμηθεί ισομερώς σε τέσσερα σημεία από την κορυφή της ράχης ως τη βάση της ουράς. Σε κάθε σημείο, διαχωρίστε το τρίχωμα, μέχρι να αποκαλυφθεί το δέρμα. Τοποθετήστε την άκρη της πιπέτας στο δέρμα και πιέστε απαλά, για να χυθεί ένα μέρος του διαλύματος επάνω στο δέρμα. Να μην εφαρμόζεται σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο υπερβολική ποσότητα διαλύματος, η οποία θα μπορούσε να διαφύγει στις πλευρικές επιφάνειες του σκύλου.

Μέθοδος χορήγησης για σωληνάρια με μακρύ ρύγχος

Αφαιρέστε μία πιπέτα από τη συσκευασία. Κρατήστε την πιπέτα σε θέση με το άνοιγμα προς τα επάνω, περιστρέψτε και αφαιρέστε το καπάκι.

Για σκύλους σωματικού βάρους 10 kg ή λιγότερο:

Με το σκύλο να στέκεται όρθιος, διαχωρίστε το τρίχωμα στην περιοχή μεταξύ των δύο ωμοπλατών, μέχρι να αποκαλυφθεί το δέρμα. Τοποθετήστε την άκρη της πιπέτας στο δέρμα και πιέστε σταθερά αρκετές φορές, για να αδειάσει όλο το περιεχόμενό της απευθείας επάνω στο δέρμα.

Για σκύλους με σωματικό βάρος άνω των 10 kg:

Με το σκύλο να στέκεται όρθιος, ολόκληρο το περιεχόμενο της πιπέτας Advantix πρέπει να κατανεμηθεί ισομερώς σε τέσσερα σημεία από την κορυφή της ράχης ως τη βάση της ουράς. Σε κάθε σημείο, διαχωρίστε το τρίχωμα, μέχρι να αποκαλυφθεί το δέρμα. Τοποθετήστε την άκρη της πιπέτας στο δέρμα και πιέστε απαλά, για να χυθεί ένα μέρος του διαλύματος επάνω στο δέρμα. Να μην εφαρμόζεται σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο υπερβολική ποσότητα διαλύματος, η οποία θα μπορούσε να διαφύγει στις πλευρικές επιφάνειες του σκύλου.

Συμπτώματα υπερδοσολογίας

Δε σημειώθηκαν ανεπιθύμητα κλινικά συμπτώματα σε υγιή κουτάβια ή ενήλικους σκύλους που εκτέθηκαν σε πενταπλάσια δόση προϊόντος ή σε κουτάβια, των οποίων οι μητέρες είχαν λάβει δόση τριπλάσια της συνιστώμενης.

Χρόνοι αναμονής

Δεν εφαρμόζεται.

Διάρκεια ζωής

Σωληνάριο με κοντό ρύγχος (φιαλίδια σε σακουλάκι):

Διάρκεια ζωής προϊόντος σε θήκη αλουμινίου: 5 έτη.

Διάρκεια ζωής του προϊόντος μετά το άνοιγμα της θήκης αλουμινίου: 2 έτη (όλες οι πιπέτες πρέπει να χρησιμοποιούνται εντός 2 ετών μετά το άνοιγμα της θήκης αλουμινίου ή πριν από την εκπνοή της ημερομηνίας λήξης που αναγράφεται στην πιπέτα, οποιαδήποτε από τις δύο προηγείται.

Διάρκεια ζωής της πιπέτας μετά το πρώτο άνοιγμα: Μη εφαρμόσιμο, μόλις ανοίξει όλο το περιεχόμενο της πιπέτας θα πρέπει να εφαρμοστεί στο δέρμα του ζώου.

Σωληνάριο με μακρύ ρύγχος (μεμονωμένα συσκευασμένο):

Διάρκεια ζωής προϊόντος σε θήκη αλουμινίου: 3 έτη.

Διάρκεια ζωής της πιπέτας μετά το πρώτο άνοιγμα: Μη εφαρμόσιμο, μόλις ανοίξει όλο το περιεχόμενο της πιπέτας θα πρέπει να εφαρμοστεί στο δέρμα του σκύλου.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη φύλαξη του προϊόντος

Να μην καταψύχεται.

Σωληνάριο με κοντό ρύγχος: Μετά το άνοιγμα της θήκης αλουμινίου να φυλάσσεται σε ξηρό μέρος σε θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη των 30°C.

Σωληνάριο με μακρύ ρύγχος: Μετά το άνοιγμα της θήκης αλουμινίου το προϊόν πρέπει να εφαρμόζεται στο δέρμα του σκύλου.

Φύση και σύνθεση της στοιχειώδους συσκευασίας

Όγκος περιεχομένου: 2,5 ml διαυγούς, κιτρινόχρου έως καστανόχρου, μη υδατοειδούς διαλύματος ανά 2,5 ml πιπέτα (250 mg ιμιδακλοπρίδη, 1250 mg περμεθρίνη).

Τύπος περιέκτη: Πιπέτα από λευκό πολυπροπυλένιο.

Σωληνάριο με κοντό ρύγχος: Καπάκι από λευκό πολυπροπυλένιο.

Σωληνάριο με μακρύ ρύγχος: Διαφανές καπάκι.

Υλικό της δευτερογενούς συσκευασίας:

Σωληνάριο με κοντό ρύγχος: Θερμοσυγκολλημένο blister από πολυχλωροτριφθοροαιθυλένιο PCTFE/PVC σε μία ή περισσότερες θήκη(ες) αλουμινίου και σε χάρτινο κουτί.

Σωληνάριο με μακρύ ρύγχος: Μονή θήκη(ες) αλουμινίου σε χάρτινο κουτί.

Μεγέθη συσκευασίας:

Κουτιά που περιέχουν 1, 2, 3, 4, 6 και 24 πιπέτες μιας δόσης.

Μπορεί να μην κυκλοφορούν όλες οι συσκευασίες.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις απόρριψης

Μετά τη χρήση, επανατοποθετήστε το καπάκι στο σωληνάριο. Κάθε μη χρησιμοποιηθέν κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν ή μη χρησιμοποιηθέντα υπολείμματά του πρέπει να απορρίπτονται σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές απαιτήσεις.