Βιβλιογραφική αναφορά: ADVANTIX SPOT-ON Διάλυμα για επίχυση σε σημείο για σκύλους από 10 kg έως 25 kg (2023)

Αντενδείξεις

Λόγω έλλειψης διαθέσιμων στοιχείων, το προϊόν να μη χρησιμοποιείται σε κουτάβια ηλικίας μικρότερης των 7 εβδομάδων ή βάρους μικρότερου των 10 kg.

Να μη χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις υπερευαισθησίας στα δραστικά συστατικά ή σε κάποιο από τα έκδοχα.

Να μη χρησιμοποιείται σε γάτες (Αναφορά στο κεφάλαιο 4.5 - Ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη χρήση).

Ειδικές προειδοποιήσεις

Είναι δυνατό να υπάρξει προσκόλληση μεμονωμένων κροτώνων ή νύγματα μεμονωμένων σκνιπών ή κουνουπιών. Για το λόγο αυτό, η μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων από αυτά τα παράσιτα δεν μπορεί πλήρως να αποκλεισθεί, αν οι συνθήκες είναι δυσμενείς.

Συνιστάται η εφαρμογή της θεραπείας τουλάχιστον 3 ημέρες πριν από την αναμενόμενη έκθεση στην E. canis. Όσον αφορά στην E. canis, μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο μειωμένος κίνδυνος ερλιχίωσης του σκύλου σε σκύλους που εκτέθηκαν σε κρότωνες Rhipicephalus sanguineus μολυσμένους με E. Canis, αρχίζει 3 ημέρες μετά την εφαρμογή του προϊόντος και παραμένει για 4 εβδομάδες.

Άμεση προστασία από τα τσιμπήματα των φλεβοτόμων δεν έχει καταγραφεί. Οι σκύλοι που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για μείωση του κινδύνου μόλυνσης από Leishmania infantum που μεταδίδεται από φλεβοτόμους P. Perniciosus, θα πρέπει να κρατούνται σε προστατευμένο περιβάλλον κατά τις πρώτες 24 ώρες μετά την αρχική εφαρμογή της θεραπείας.

Ειδικές προφυλάξεις κατά τη χρήση

i) Ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη χρήση σε ζώα

Θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να αποφεύγεται η επαφή του περιεχομένου της πιπέτας με τα μάτια ή το στόμα του αποδέκτη-σκύλου.

Θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε το προϊόν να χορηγείται με σωστό τρόπο, όπως περιγράφεται στο κεφάλαιο 4.9. Ιδιαίτερα θα πρέπει να αποφεύγεται η λείξη της περιοχής, στην οποία εφαρμόσθηκε το προϊόν, τόσο από το ζώο, στο οποίο χορηγήθηκε, όσο και από ζώα με τα οποία έρχεται σε επαφή.

Να μη χρησιμοποιείται σε γάτες.

Το προϊόν αυτό είναι εξαιρετικά τοξικό για τις γάτες και θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο εξαιτίας της ιδιαίτερης φυσιολογίας των γατών, οι οποίες αδυνατούν να μεταβολίσουν ορισμένες ουσίες, όπως η περμεθρίνη. Για να προστατέψετε τις γάτες από τυχαία έκθεση στο προϊόν, απομακρύνετε τους υπό θεραπεία σκύλους από τις γάτες μετά την εφαρμογή της θεραπείας, έως ότου να στεγνώσει η περιοχή εφαρμογής του προϊόντος. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι οι γάτες δε θα γλείψουν το σκύλο στην περιοχή, όπου εφαρμόστηκε αυτό το προϊόν. Εάν αυτό συμβεί, αναζητήστε αμέσως κτηνιατρική συμβουλή.

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, πριν χρησιμοποιήσετε το προϊόν σε άρρωστους ή εξασθενημένους σκύλους.

ii) Ιδιαίτερες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται από το άτομο που χορηγεί το φαρμακευτικό προϊόν σε ζώα

Να αποφεύγεται η επαφή του προϊόντος με το δέρμα, τα μάτια ή το στόμα.

Να μην τρώτε, πίνετε ή καπνίζετε κατά τη διάρκεια εφαρμογής του προϊόντος.

Να πλένετε επιμελώς τα χέρια μετά τη χρήση.

Σε περίπτωση τυχαίας έκχυσης στο δέρμα ξεβγάλετε αμέσως με σαπούνι και νερό.

Άτομα με γνωστό ιστορικό ευαισθησίας στο δέρμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτό το προϊόν.

Τα κυρίαρχα κλινικά συμπτώματα, τα οποία σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν, είναι παροδικές αισθητηριακές ενοχλήσεις του δέρματος όπως μυρμήκιασμα, αίσθημα καύσου ή μούδιασμα.

Εάν το προϊόν εισέλθει κατά λάθος στα μάτια, τότε θα πρέπει να ξεπλυθούν επιμελώς με νερό.

Εάν ο ερεθισμός στα μάτια και το δέρμα επιμένει ή αν το προϊόν από λάθος καταποθεί, να λάβετε αμέσως ιατρική φροντίδα και να επιδείξετε το φύλλο οδηγιών στον ιατρό.

Οι υπό θεραπεία σκύλοι δεν πρέπει να χαϊδεύονται ιδιαίτερα από τα παιδιά, μέχρι η περιοχή εφαρμογής του φαρμάκου να στεγνώσει. Αυτό μπορεί να διασφαλιστεί, αν η εφαρμογή της θεραπείας στους σκύλους γίνει για παράδειγμα βραδινές ώρες. Σκύλοι που πρόσφατα βρίσκονται υπό θεραπεία δεν επιτρέπεται να κοιμούνται μαζί με τον ιδιοκτήτη τους, ιδιαίτερα με τα παιδιά.

Για να αποφύγετε την πρόσβαση των παιδιών σε πιπέτες, κρατήστε τη πιπέτα στην αρχική συσκευασία μέχρι να είναι έτοιμη για χρήση και απορρίψτε αμέσως τις χρησιμοποιημένες πιπέτες.

Από εργαστηριακές μελέτες σε κουνέλια και αρουραίους με το έκδοχο N-μεθυλoπυρρολιδόνη προέκυψαν αποδεικτικά στοιχεία εμβρυοτοξικών επιδράσεων. Το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν δεν πρέπει να χορηγείται από έγκυες γυναίκες και γυναίκες για τις οποίες υπάρχει υποψία ότι είναι έγκυες. Κατά τον χειρισμό του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος από γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, πρέπει να χρησιμοποιείται ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός που περιλαμβάνει γάντια.

iii) Άλλες προφυλάξεις

Επειδή το προϊόν είναι επιβλαβές για τους υδρόβιους οργανισμούς, οι υπό θεραπεία σκύλοι δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να έρθουν σε επαφή με οποιουδήποτε τύπου επιφανειακά ύδατα για τουλάχιστον 48 ώρες μετά τη θεραπεία.

Ο διαλύτης στο Advantix Spot-on διάλυμα είναι δυνατό να αφήσει κηλίδες κατά την επαφή του με ορισμένα υλικά, όπως δέρμα, υφάσματα, πλαστικά και λακαρισμένες επιφάνειες. Αφήστε την περιοχή εφαρμογής να στεγνώσει, πριν επιτραπεί η επαφή με τέτοιου είδους υλικά.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Κνησμός στο σημείο εφαρμογής, αλλαγή τριχώματος (π.χ. λιπαρή γούνα) και εμετός αποτελούν μη συνηθισμένες παρατηρήσεις σε κλινικές μελέτες. Άλλες αντιδράσεις όπως ερυθρότητα, φλεγμονή, απώλεια τριχώματος στο σημείο εφαρμογής και διάρροια αναφέρθηκαν σπάνια.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, σε μεμονωμένες αναφορές (φαρμακοεπαγρύπνησης) αναφέρθηκαν αντιδράσεις σε σκύλους, συμπεριλαμβανομένης παροδικής ευαισθησίας του δέρματος (ξύσιμο και τρίψιμο) ή λήθαργο. Αυτές οι αντιδράσεις είναι γενικά αυτοεπιλυόμενες.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις σκύλοι μπορεί να παρουσιάσουν αλλαγές συμπεριφοράς (ευερεθιστότητα, ανησυχία, κλαψούρισμα ή κύλισμα), γαστρο-εντερικά συμπτώματα (υπερσιελόρροια, μειωμένη όρεξη) και νευρολογικά σημεία, όπως η ασταθής κίνηση και η σύσπαση σε σκύλους ευαίσθητους στο συστατικό περμεθρίνη. Αυτά τα σημεία είναι γενικά παροδικά και αυτοεπιλυόμενα.

Η δηλητηρίαση σκύλων από τυχαία κατάποση του προϊόντος είναι απίθανη, μπορεί όμως να συμβεί σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Στην περίπτωση αυτή, νευρικά συμπτώματα, όπως μυϊκός τρόμος και λήθαργος είναι δυνατό να εμφανιστούν. Η θεραπεία θα πρέπει να είναι συμπτωματική. Δεν υπάρχει κανένα γνωστό ειδικό αντίδοτο.

Η συχνότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών καθορίζεται ως ακολούθως:

  • πολύ συχνή (περισσότερο από 1 στα 10 ζώα παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη διάρκεια της θεραπείας)
  • συχνή (περισσότερο από 1 αλλά λιγότερο από 10 ζώα στα 100 υπό θεραπεία ζώα)
  • μη συνηθισμένη (περισσότερο από 1 αλλά λιγότερο από 10 ζώα στα 1000 υπό θεραπεία ζώα)
  • σπάνια (περισσότερο από 1 αλλά λιγότερο από 10 ζώα στα 10.000 υπό θεραπεία ζώα)
  • πολύ σπάνια (λιγότερο από 1 στα 10.000 υπό θεραπεία ζώα)

Χρήση κατά την κύηση, τη γαλουχία ή την ωοτοκία

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης

Δεν είναι γνωστή καμιά.

Κύριες ασυμβατότητες

Δεν είναι γνωστή καμιά.