Βιβλιογραφική αναφορά: AFILARIA SR Σκόνη και διαλύτης για ενέσιμο εναιώρημα (2019)

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική ομάδα: Αντιπαρασιτικά προϊόντα, Εντομοκτόνα και απωθητικά, Ενδο-εξωπαρασιτοκτόνα, Μακροκυκλικές λακτόνες, Μιλμπεμυκίνες
Κωδικός ATCvet: QP54AB02

Η μοξιδεκτίνη είναι παρασιτοκτόνος ουσία δραστική κατά ενός ευρέος φάσματος ενδοπαρασίτων και εξωπαρασίτων και είναι δεύτερης γενιάς μακροκυκλική λακτόνη της οικογένειας των μιλμπεμυκινών. Ο κύριος τρόπος δράσης της είναι η αύξηση της διαπερατότητας της κυτταρικής μεμβράνης για τα ιόντα χλωρίου στις μετασυναπτικές συνδέσεις και η πρόκληση μη αναστρέψιμης παύσης. Αυτό προκαλεί χαλαρή παράλυση και τελικά το θάνατο του παρασίτου που εκτίθεται στη δραστική ουσία. Δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία ότι η μοξιδεκτίνη έχει κάποια διαφορετική δράση στα όργανα ή τους ιστούς των θηλαστικών.

Η μοξιδεκτίνη σε δόση 0,17 mg ανά kg σωματικού βάρους, είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της μόλυνσης από μεταναστεύουσες προνύμφες της D. immitis. Κανένα αποτέλεσμα δεν έχει παρατηρηθεί κατά των ενηλίκων παρασίτων όταν γίνεται χορήγηση στη συνιστώμενη δόση. Η μοξιδεκτίνη είναι επίσης δραστική έναντι κάποιων γαστρεντερικών νηματωδών παρασίτων που ανευρίσκονται στο σκύλο.

Φαρμακοκινητική

Η μοξιδεκτίνη είναι εξαιρετικά λιπόφιλο σύμπλοκο με κατάλοιπα που ανευρίσκονται κυρίως στο λίπος σε σύγκριση με άλλους ιστούς. Ύστερα από τη χορήγηση του προϊόντος, η μοξιδεκτίνη απορροφάται από το σημείο του ενοφθαλμισμού και υπόκειται περιορισμένη βιομετατροπή μέσω της υδροξυλίωσης.

Η υδροξυλίωση πιστεύεται πως λαμβάνει χώρα στο ήπαρ. Η μοναδική σημαντική οδός απέκκρισης είναι μέσω των κοπράνων. Προσδιορίστηκαν οι τιμές της συγκέντρωσης στο αίμα σκύλου ύστερα από τη χορήγηση του προϊόντος. Τα επίπεδα μοξιδεκτίνης στον ορό αίματος είναι δοσοεξαρτώμενα. Η μέγιστη συγκέντρωση καταγράφηκε 10 ημέρες μετά από τη θεραπεία. Η μέγιστη τιμή 4,13 ng/ml μειωνόταν διαρκώς στη διάρκεια της μελέτης (180 ημέρες). Η τελευταία ημέρα ανίχνευσης μετρήσιμων συγκεντρώσεων ήταν η 165η.