Βιβλιογραφική αναφορά: AFILARIA SR Σκόνη και διαλύτης για ενέσιμο εναιώρημα (2019)

Αντενδείξεις

Να μην χρησιμοποιείται σε σκύλους ηλικίας μικρότερης των 12 εβδομάδων.

Να μην χορηγείται ενδοφλέβια.

Να μην χρησιμοποιείται σε περίπτωση υπερευαισθησίας στο δραστικό συστατικό ή σε κάποιο από τα έκδοχα.

Ειδικές προειδοποιήσεις

Πρέπει να λαµßάνεται µέριµνα για την αποφυγή των παρακάτω χειρισµών, οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικότητας στα ανθελµινθικά και µπορεί να οδηγήσουν σε αναποτελεσµατική θεραπεία.

  • Ιδιαίτερα συχνή και επαναλαµβανόµενη χρήση ανθελµινθικών προϊόντων της ίδιας κατηγορίας, για παρατεταµένο χρονικό διάστηµα.
  • Χορήγηση µικρότερης από την κανονική δόσης, η οποία µπορεί να οφείλεται σε λανθασµένη εκτίµηση του σωµατικού βάρους των ζώων, σε εσφαλμένη χορήγηση του φαρµακευτικού προϊόντος ή σε λανθασµένη ρύθµιση της συσκευής χορήγησης (εφόσον χρησιµοποιείται).

Κλινικά περιστατικά ύποπτα για ανθεκτικότητα στα ανθελµινθικά πρέπει να διερευνώνται περαιτέρω χρησιµοποιώντας τις κατάλληλες τεχνικές. Εφόσον τα αποτελέσµατα των δοκιµών αυτών υποδηλώνουν ανθεκτικότητα σε κάποιο ανθελµινθικό, πρέπει να χρησιµοποιείται ανθελµινθικό προϊόν διαφορετικής φαρµακολογικής οµάδας και µε διαφορετικό τρόπο δράσης κατά των παρασίτων.

Ειδικές προφυλάξεις κατά τη χρήση

Ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη χρήση σε ζώα

Το προϊόν πρέπει να χορηγείται μόνο σε ελεγμένους σκύλους, οι οποίοι βρέθηκαν αρνητικοί σε εξέταση για διροφιλαρίωση. Πριν από την έναρξη της προφυλακτικής αγωγής με το προϊόν, οι μολυσμένοι σκύλοι πρέπει να υπόκεινται σε αγωγή για να απομακρύνονται ενήλικοι σκώληκες και μικροφιλάριες. Οι αγωγές αυτές πρέπει να πραγματοποιούνται υπό την ευθύνη του κτηνιάτρου.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται από το άτομο που χορηγεί το φαρμακευτικό προϊόν σε ζώα

Η μοξιδεκτίνη και οι εστέρες παραϋδροξυβενζοϊκού οξέος μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Άτομα με γνωστή υπερευαισθησία στη μοξιδεκτίνη ή σε οποιοδήποτε από τα έκδοχα θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν.

Αποφύγετε την επαφή με το δέρμα ή τους οφθαλμούς. Πλύνετε καλά τα χέρια μετά από τη χρήση. Σε περίπτωση τυχαίας επαφής στο δέρμα, ξεπλύνετε αμέσως με σαπούνι και νερό. Εάν το προϊόν έρθει τυχαία σε επαφή με τα μάτια, θα πρέπει να ξεπλύνετε καλά με άφθονο νερό.

Να δίνετε προσοχή για να αποφύγετε τυχόν αυτοένεση. Στην περίπτωση τυχαίας αυτοένεσης ζητήστε άμεσα ιατρική συμβουλή και δείξτε το φύλλο οδηγιών ή την ετικέτα στον ιατρό.

Οδηγίες προς τον ιατρό σε περίπτωση τυχαίας αυτοένεσης: χορηγήστε συμπτωματική αγωγή.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί άλγος σύντομης διάρκειας στο σημείο της έγχυσης ή μία ελαφρώς ήπια τοπική αντίδραση (διόγκωση) για 2- 3 εβδομάδες. Κοκκιωματώδεις αλλοιώσεις, συνήθως σαφώς περιγεγραμμένες και μικρών διαστάσεων, εντοπίστηκαν συχνά σε ζώα που χορηγήθηκε αγωγή στη συνιστώμενη δόση. Η κατά μέσον όρο σοβαρότητα των αλλοιώσεων καταγράφηκε ως «μέτρια».

Σε σπάνιες περιπτώσεις, είναι δυνατόν να παρατηρηθούν τοπικές αντιδράσεις υπερευαισθησίας (π.χ. στο πρόσωπο, στους βλεννογόνους, στα πόδια, στους όρχεις, στα βλέφαρα, στα χείλη) ή γενικευμένο αγγειοοίδημα, κνίδωση, κνησμός ή αναφυλαξία.

Σπανίως αναφέρθηκαν διάρροια, έμετοι, παροδική αταξία, τρόμος ή λήθαργος.

Το προϊόν έχει αποδειχθεί πολύ ασφαλές για είδη που είναι ευαίσθητα στις ιβερμεκτίνες και σε ζώα που διαγνώστηκαν θετικά στη διροφιλαρίωση.

Η συχνότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών καθορίζεται ως ακολούθως:

  • πολύ συχνή (περισσότερο από 1 στα 10 ζώα παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη διάρκεια της θεραπείας)
  • συχνή (περισσότερο από 1 αλλά λιγότερο από 10 ζώα στα 100 υπό θεραπεία ζώα)
  • μη συνηθισμένη (περισσότερο από 1 αλλά λιγότερο από 10 ζώα στα 1000 υπό θεραπεία ζώα)
  • σπάνια (περισσότερο από 1 αλλά λιγότερο από 10 ζώα στα 10.000 υπό θεραπεία ζώα)
  • πολύ σπάνια (λιγότερο από 1 στα 10.000 υπό θεραπεία ζώα)

Χρήση κατά την κύηση, τη γαλουχία ή την ωοτοκία

Η ασφάλεια της ενέσιμης μοξιδεκτίνης έχει αποδειχθεί σε έγκυες σκύλες.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης

Η δράση των αγωνιστών GABA αυξάνονται από τη μοξιδεκτίνη.

Κύριες ασυμβατότητες

Λόγω έλλειψης μελετών συμβατότητας, το παρόν κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν δεν πρέπει να αναμειγνύεται με άλλα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα.