Βιβλιογραφική αναφορά: AFILARIA SR Σκόνη και διαλύτης για ενέσιμο εναιώρημα (2019)

Είδη ζώων

Σκύλοι.

Θεραπευτικές ενδείξεις για κάθε είδος ζώου

Για την πρόληψη της διροφιλαρίωσης (L3 και L4 προνύμφες της Dirofilaria immittis). Για την πρόληψη των δερματικών αλλοιώσεων και της δερματίτιδας που προκαλείται από τη Dirofilaria repens (προνύμφες L3).

Για τη θεραπεία παρασιτώσεων από προνύμφες ή ενήλικες μορφές των Ancylostoma caninum και Uncinaria stenocephala που είναι παρόντα κατά την διάρκεια της θεραπείας.

Όταν χορηγείται εντός 1 μήνα από την έναρξη της δραστηριότητας του ενδιάμεσου ξενιστή (κουνούπια), το προϊόν έχει επιδείξει συνεχή αποτελεσματικότητα για όλη τη διάρκεια της εποχής με κίνδυνο μόλυνσης από τη διροφιλαρίωση που προκαλείται από τη D. Immittis και τις δερματικές αλλοιώσεις από τη D. Repens στην Ευρώπη. Aντίστοιχη μακροχρόνια δράση κατά των παρασίτων Ancylostomum caninum και Uncinaria stenocephala δεν έχει αποδειχθεί.

Οδοί χορήγησης και δοσολογία

Να χορηγείται υποδόρια στην δοσολογία 0,17 mg μοξιδεκτίνη/kg σ.β. εφάπαξ, που ισοδυναμεί με 0,05 ml/kg σ.β. του τελικού εναιωρήματος μετά από ανασύσταση. Για αναπτυσσόμενους σκύλους ηλικίας μεταξύ 12 εβδομάδων και 9 μηνών, συνιστάται να χορηγείτε την πλήρη δόση του ανασυσταθέντος προϊόντος, λαμβάνοντας υπόψιν το σωματικό βάρος κατά τη στιγμή της αγωγής. Να μην κάνετε υπερδοσολόγηση εκτιμώντας το τελικό βάρος του ζώου. Λόγω της ταχείας μεταβολής του σωματικού βάρους, που αναμένεται σε κυνάρια ηλικίας 12 εβδομάδων, πιθανόν να απαιτείται μία επιπλέον χορήγηση για πλήρη αποτελεσματικότητα. Το προϊόν πρέπει να χορηγείται με βάση την εκτίμηση του κινδύνου από τον υπεύθυνο κτηνίατρο. Το πρόγραμμα αγωγής θα πρέπει να βασίζεται σε διάγνωση από κτηνίατρο και σε τοπικά επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο παρακάτω πίνακας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός για την ακριβή δοσολόγηση:

Σωματικό
βάρος
σκύλου
(kg)
Όγκος
δόσης
(mL)
Σωματικό
βάρος
σκύλου
(kg)
Όγκος
δόσης
(mL)
1 0,05 35 1,75
5 0,25 40 2,00
10 0,50 45 2,25
15 0,75 50 2,50
20 1,00 55 2,75
25 1,25 60 3,00
30 1,50 65 3,25

Για σκύλους άνω των 65 kg, χορηγείστε 0,25 mL ανά 5 kg σ.β.

Εάν το προϊόν χορηγείται ως αντικατάσταση άλλου σκευάσματος μηνιαίας πρόληψης, η δόση πρέπει να χορηγηθεί εντός ενός μηνός από την τελευταία χορήγηση. Οδηγίες για την προετοιμασία και τη χορήγηση του προϊόντος:

1. Αναρροφάτε το περιεχόμενο από το φιαλίδιο του διαλύτη. Μην χρησιμοποιείτε άλλο διαλύτη.

2. Μεταφέρετε αργά όλο το υγρό ανασύστασης στο φιαλίδιο με τη σκόνη που περιέχει τα μικροσφαιρίδια μοξιδεκτίνης. Για να διευκολύνετε την διαδικασία μεταφοράς προτείνεται να χρησιμοποιείτε τον προσαρμογέα που περιέχεται στη συσκευή. Όπως περιγράφεται στις οδηγίες χρήσης ο προσαρμογέας μπορεί να παραμείνει στο φιαλίδιο με το έτοιμο εναιώρημα και επίσης να χρησιμοποιηθεί σε επόμενες αναρροφήσεις για χορήγηση.

3. Μετά από την προσθήκη του υγρού για ανασύσταση στο φιαλίδιο με τα μικροσφαιρίδια, ανακινείστε καλά ώσπου όλα τα μικροσφαιρίδια να διαλυθούν.

4. Αφήστε το εναιώρημα για 10 λεπτά ή μέχρι να διαλυθούν οι μεγάλες φυσαλίδες.

5. Μεταφέρετε την κατάλληλη δόση σε σύριγγα και χορηγήστε τη στο ζώο το συντομότερο δυνατόν. Σε περίπτωση μεγάλης αναμονής μέχρι την χορήγηση, το προϊόν μπορεί να διαχωριστεί. Στις περιπτώσεις αυτές προτείνεται να περιστρέφετε τη σύριγγα απαλά για να ανακινήσετε το προϊόν.

6. Πριν από κάθε αγωγή, το φιαλίδιο που περιέχει το έτοιμο εναιώρημα θα πρέπει να ανακινείται ώστε να γίνει εκ νέου διάλυση των αιωρούμενων μικροσφαιριδίων.

7. Να χρησιμοποιείτε πάντα σύριγγες κατάλληλης διαμέτρου και μήκους ανάλογα με το μέγεθος του ζώου. Προτείνουμε τη χρήση σύριγγας 20G για ζώα που έχουν βάρος λιγότερο από 20 kg και 18G για ζώα μεγαλύτερου βάρους.

8. Όσον αφορά την ημερομηνία λήξης, γράψτε την ημερομηνία της ανασύστασης του προϊόντος στον κατάλληλο χώρο στο κουτί και στην ετικέτα.

Η φιάλη με το έτοιμο εναιώρημα μπορεί να τρυπηθεί έως 34 φορές.

Συμπτώματα υπερδοσολογίας

Στην πλειονότητα των ζώων που χορηγήθηκε αγωγή με δοσολογία ίση ή μεγαλύτερη των 0,5 mg/kg σ.β. (τριπλάσια ή περισσότερο από αυτήν) παρατηρήθηκαν κοκκιωματώδεις αλλοιώσεις με ήπια σοβαρότητα.

Χρόνοι αναμονής

Δεν εφαρμόζεται.

Διάρκεια ζωής

Διάρκεια ζωής του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος σύμφωνα με τη συσκευασία πώλησης: 3 χρόνια.

Διάρκεια ζωής μετά την ανασύσταση σύμφωνα με τις οδηγίες: 3 μήνες.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη φύλαξη του προϊόντος

Μην καταψύχετε.

Φυλάσσετε στον αρχικό περιέκτη για να το προστατεύετε από το φως.

Μετά από την ανασύσταση φυλάσσετε σε ψυγείο (2°C-8°C).

Φύση και σύνθεση της στοιχειώδους συσκευασίας

Μικροσφαιρίδια: άχρωμο γυάλινο φιαλίδιο 20 ml Type II που περιέχει 592 mg μικροσφαιριδίων (ισοδυναμεί με 59.2 mg μοξιδεκτίνη), σφραγισμένο με ελαστικό πώμα χλωροβουτυλίου type I και καπάκι αλουμινίου.

Διαλύτης: άχρωμο γυάλινο φιαλίδιο 20 ml Type II που περιέχει 17 ml διαλύτη, σφραγισμένο με ελαστικό πώμα χλωροβουτυλίου Type I και καπάκι αλουμινίου.

Χάρτινο κουτί με 1 φιαλίδιο με σκόνη, 1 φιαλίδιο με διαλύτη και 1 προσαρμογέας για ανασύσταση και αναρρόφηση.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις απόρριψης

Κάθε μη χρησιμοποιηθέν κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν ή μη χρησιμοποιηθέντα υπολείμματά του πρέπει να απορρίπτονται σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές απαιτήσεις.

Το προϊόν δεν πρέπει να εισέρχεται στον υδροφόρο ορίζοντα καθώς αυτό ενδέχεται να είναι επικίνδυνο για τους ιχθείς και άλλους υδρόβιους οργανισμούς.