Βιβλιογραφική αναφορά: ALPHAFLOROVET Πρόμιγμα για φαρμακούχα ζωοτροφή (2019)

Αντενδείξεις

Να μην χρησιμοποιείται σε περίπτωση υπερευαισθησίας στο δραστικό συστατικό, στις ενισχυτικές ουσίες ή σε κάποιο από τα έκδοχα. Να μην χρησιμοποιείται σε περίπτωση γνωστής αντοχής στη φλορφενικόλη.

Να μη χρησιμοποιείται σε αγριόχοιρους που προορίζονται για αναπαραγωγικούς σκοπούς.

Να μην χρησιμοποιείται σε ζώα που προορίζονται για αναπαραγωγικούς σκοπούς.

Βλ. Ενότητα 4.7.

Ειδικές προειδοποιήσεις

Η πρόσληψη φαρμακούχας ζωοτροφής επηρεάζεται από τη σοβαρότητα της νόσου. Ζώα τα οποία εκδηλώνουν μειωμένη όρεξη ή/και κακή γενική κατάσταση θα πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία από την παρεντερική οδό.

Ειδικές προφυλάξεις κατά τη χρήση

Ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη χρήση σε ζώα

Το προϊόν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με δοκιμές ευαισθησίας και με συνυπολογισμό της επίσημης και τοπικής πολιτικής σχετικά με τη χρήση αντιμικροβιακών. Η χρήση του προϊόντος κατά παρέκκλιση των οδηγιών που περιλαμβάνονται στην ΠΧΠ ενδέχεται να αυξήσει τον επιπολασμό των βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στη φλορφενικόλη και να μειώσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με άλλα αντιβιοτικά, λόγω της πιθανότητας διασταυρούμενης αντοχής. Αυτό το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για τη θεραπεία ενός κοπαδιού στο οποίο έχει διαγνωστεί η νόσος που αναφέρεται στην ένδειξη. Αυτό το πρόμιγμα προορίζεται για την παρασκευή στερεάς φαρμακούχας ζωοτροφής και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έχει.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται από το άτομο που χορηγεί το φαρμακευτικό προϊόν σε ζώα

Άτομα με γνωστή υπερευαισθησία στη φλορφενικόλη πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν. Σε περίπτωση τυχαίας κατάποσης ή εισπνοής του φαρμακευτικού προϊόντος, να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια και να επιδείξετε στον ιατρό το εσώκλειστο φύλλο οδηγιών χρήσεως. Να αποφεύγετε την άμεση επαφή με το δέρμα και τους βλεννογόνους.

Κατά την ενσωμάτωση του προμίγματος στη ζωοτροφή, χρησιμοποιείτε είτε ένα αναπνευστικό μηχάνημα μίας χρήσης με μάσκα ημίσεος προσώπου, το οποίο συμμορφώνεται με το Ευρωπαϊκό πρότυπο EN 149, είτε ένα αναπνευστικό μηχάνημα πολλαπλών χρήσεων του Ευρωπαϊκού προτύπου EN 140 με φίλτρο του EN 143, γάντια προστασίας από χημικές ουσίες, πλήρη προστατευτική ενδυμασία και γυαλιά.

Αν αναπτύξετε αλλεργικά συμπτώματα μετά την έκθεση, όπως εξάνθημα, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια και να επιδείξετε στον ιατρό το εσώκλειστο φύλλο οδηγιών χρήσεως. Οίδημα στο πρόσωπο, τα χείλη, τα βλέφαρα και δύσπνοια είναι ήδη σοβαρά συμπτώματα τα οποία απαιτούν άμεση ιατρική βοήθεια.

Να μην τρώτε, πίνετε ή καπνίζετε κατά το χειρισμό του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος. Να πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά με σαπούνι και νερό μετά τη χρήση του προϊόντος ή της φαρμακούχας ζωοτροφής.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Συχνά παρατηρούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η διάρροια, το περιπρωκτικό ερύθημα και η πρόπτωση του ορθού. Η διάρροια και το περιπρωκτικό ερύθημα είναι παροδικά και σταματούν με την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Η συχνότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών καθορίζεται ως ακολούθως:

  • πολύ συχνή (περισσότερο από 1 στα 10 ζώα παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη διάρκεια της θεραπείας)
  • συχνή (περισσότερο από 1 αλλά λιγότερο από 10 ζώα στα 100 υπό θεραπεία ζώα)
  • μη συνηθισμένη (περισσότερο από 1 αλλά λιγότερο από 10 ζώα στα 1000 υπό θεραπεία ζώα)
  • σπάνια (περισσότερο από 1 αλλά λιγότερο από 10 ζώα στα 10.000 υπό θεραπεία ζώα)
  • πολύ σπάνια (λιγότερο από 1 στα 10.000 υπό θεραπεία ζώα, συμπεριλαμβανομένων των μεμονωμένων αναφορών).

Χρήση κατά την κύηση, τη γαλουχία ή την ωοτοκία

Να μην χρησιμοποιείται κατά την κύηση και τη γαλουχία.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης

Το προϊόν μπορεί να ανταγωνιστεί τη δράση τετρακυκλίνων και αντιβιοτικών β-λακτάμης, όταν χορηγείται ταυτόχρονα με αυτά. Να μην χορηγείται από κοινού με άλλες φενικόλες. Να μην χορηγείται ταυτόχρονα με θειαμφενικόλες.

Κύριες ασυμβατότητες

Λόγω έλλειψης μελετών συμβατότητας, το παρόν κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν δεν πρέπει να αναμειγνύεται με άλλα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα.