Βιβλιογραφική αναφορά: ALPHAFLUBEN Πρόμιγμα για φαρμακούχα τροφή (2019)

Αντενδείξεις

Να μην χρησιμοποιείται σε περιστέρια και παπαγάλους.

Να μην χρησιμοποιείται σε περίπτωση υπερευαισθησίας στο δραστικό συστατικό ή σε κάποιο από τα έκδοχα.

Ειδικές προειδοποιήσεις

Σε περίπτωση λοίμωξης με κλινικά συμπτώματα, όλα τα ζώα που έρχονται σε επαφή μεταξύ τους πρέπει να λάβουν θεραπεία και να εφαρμοστούν κατάλληλα μέτρα υγιεινής των ζώων.

Πρέπει να δίνεται προσοχή ώστε να αποφεύγονται οι ακόλουθες πρακτικές επειδή αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αντοχής και μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε μη αποτελεσματική θεραπεία:

  • Πολύ συχνή και επαναλαμβανόμενη χρήση ανθελμινθικών από την ίδια κατηγορία, για παρατεταμένη χρονική περίοδο
  • Υπο-δοσολογία, η οποία μπορεί να οφείλεται σε λανθασμένο υπολογισμό του σωματικού βάρους, κακή χορήγηση του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος, ή έλλειψη βαθμονόμησης της συσκευής χορήγησης (εάν υπάρχει).

Οι πιθανολογούμενες κλινικές περιπτώσεις αντοχής στα ανθελμινθικά θα πρέπει να διερευνώνται περαιτέρω με τη χρήση κατάλληλων εξετάσεων (π.χ. εξέταση μείωσης του αριθμού των αυγών στα κόπρανα). Όταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων υποδεικνύουν αντοχή σε ένα συγκεκριμένο ανθελμινθικό, θα πρέπει να χρησιμοποιείται ανθελμινθικό που ανήκει σε άλλη φαρμακολογική κατηγορία και με διαφορετικό μηχανισμό δράσης.

Υπερβολικά συχνή και επαναλαμβανόμενη χρήση ανθελμινθικών της ίδιας ομάδας για παρατεταμένη χρονική περίοδο μπορεί να προκαλέσει αντοχή στις βενζιμιδαζόλες (συμπεριλαμβανομένης της φλουβενδαζόλης). Ως εκ τούτου, η χρήση αυτού του προϊόντος θα πρέπει να βασίζεται σε τοπικές (περιφερειακές, αγροκτήματος) επιδημιολογικές πληροφορίες σχετικά με την ευαισθησία των νηματωδών και στις συστάσεις για τον τρόπο περιορισμού της περαιτέρω επιλογής για αντίσταση στα ανθελμινθικά.

Ειδικές προφυλάξεις κατά τη χρήση

Ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη χρήση σε ζώα

Δεν ισχύει.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται από το άτομο που χορηγεί το φαρμακευτικό προϊόν σε ζώα

Πρέπει να αποφεύγεται η τυχαία κατάποση από ανθρώπους. Ενδέχεται να προκαλέσει ευαισθητοποίηση λόγω επαφής με το δέρμα. Ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα και στους οφθαλμούς. Να αποφεύγεται η άμεση επαφή με το δέρμα. Άτομα με γνωστή υπερευαισθησία στη φλουβενδαζόλη πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν.

Πρέπει να χρησιμοποιείται προστατευτικός ατομικός εξοπλισμός που αποτελείται από φόρμα εργασίας και αδιαπέραστα γάντια κατά την επαφή με το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν. Σε περίπτωση επαφής με το δέρμα, πλύνετε τα μολυσμένα μέρη. Σε περίπτωση επαφής με τα μάτια, ξεπλύνετε αμέσως με άφθονο νερό. Εάν κατά τη διαδικασία είναι πιθανή η έκθεση σε σκόνη, χρησιμοποιείτε είτε ένα φίλτρο μίας χρήσης σε αναπνευστικό μηχάνημα με μάσκα ημίσεος προσώπου, το οποίο συμμορφώνεται με το Ευρωπαϊκό πρότυπο EN 149, είτε ένα αναπνευστικό μηχάνημα πολλαπλών χρήσεων του Ευρωπαϊκού προτύπου EN 140 με φίλτρο του EN 143.

Αν εμφανιστούν αλλεργικά συμπτώματα μετά τη χορήγηση του προϊόντος, όπως εξάνθημα, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια και να επιδείξετε στον ιατρό το εσώκλειστο φύλλο οδηγιών χρήσεως. Οίδημα στο πρόσωπο, τα χείλη, τα βλέφαρα και δύσπνοια είναι ήδη σοβαρά συμπτώματα τα οποία απαιτούν άμεση ιατρική βοήθεια. Να μην τρώτε, πίνετε ή καπνίζετε κατά τη χρήση. Να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά τη χορήγηση.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Καμία γνωστή στη θεραπευτική δόση.

Χρήση κατά την κύηση, τη γαλουχία ή την ωοτοκία

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της κύησης.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ωοτοκίας.

Η φλουβενδαζόλη δεν επηρεάζει την εκκολαπτικότητα των αυγών.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης

Δεν είναι γνωστή καμία.