Βιβλιογραφική αναφορά: ALPHALBEN Πόσιμο εναιώρημα

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική ομάδα: Ανθελμινθικά, Βενζιμιδαζόλες και συναφείς ουσίες, Αλβενδαζόλη
Κωδικός ATCvet: QP52AC11

Το φαρμακευτικό προϊόν είναι ένα ευρέως φάσματος ανθελμινθικό για τον έλεγχο των ώριμων και αναπτυσσόμενων μορφών γαστρεντερικών, πνευμονικών νηματωδών σκωλήκων, κεστωδών και ενήλικων τρηματωδών σε βοοειδή και πρόβατα. Το προϊόν είναι επίσης ωοκτόνο για τα αυγά των τρηματωδών και των νηματωδών.

Η albendazole συνδέεται με τη σωληνίνη των νηματωδών παρασίτων, μια πρωτεΐνη απαραίτητη για το σχηματισμό και τη βιωσιμότητα των μικροσωληναρίων. Η σύνδεση αυτή πραγματοποιείται στα εντερικά απορροφητικά κύτταρα, με αποτέλεσμα την απουσία των μικροσωληναρίων στα εντερικά κύτταρα των νηματωδών παρασίτων και την αδυναμία απορρόφησης θρεπτικών συστατικών από τα κύτταρα αυτά, με αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων γλυκογόνου και τον αποτελεσματικό θάνατο των παρασίτων. Έχουν παρατηρηθεί δομικές διαφορές μεταξύ της σωληνίνης των θηλαστικών και των ελμίνθων, γεγονός που εξηγεί την επιλεκτική τοξικότητα της albendazole ως προς τους ελμίνθους και όχι στον ξενιστή. Η albendazole έχει επίσης καταδειχθεί ότι αναστέλλει τη δράση του συστήματος αναγωγάσης φουμαράσης των ελμίνθων και μειώνει την παραγωγή ενέργειας και την απορρόφηση γλυκόζης από το εντερικό σύστημα.

Φαρμακοκινητική

Η albendazole παρουσιάζει ελάχιστη διαλυτότητα στο νερό και περιορισμένη απορρόφηση από την γαστρεντερική οδό (περίπου 50% της από του στόματος δόσης απορροφάται στα βοοειδή). Μετά την απορρόφηση, σημειώνεται ταχύς μεταβολισμός πρώτης διόδου στο ήπαρ και το τμήμα του σουλφιδίου της albendazole οξειδώνεται στο φαρμακολογικά δραστικό σουλφοξείδιο, και στη συνέχεια στη σουλφόνη, με επακόλουθη αποακετυλίωση της ομάδας καρβαμικού για τον σχηματισμό της 2-αμινοσουλφόνης.