Βιβλιογραφική αναφορά: ALPHALBEN Πόσιμο εναιώρημα

Αντενδείξεις

Να μην χρησιμοποιείται σε περίπτωση υπερευαισθησίας στο δραστικό συστατικό ή σε κάποιο από τα έκδοχα.

Να μην χρησιμοποιείται σε περίπτωση γνωστής αντοχής στην albendazole ή σε άλλες βενζιμιδαζόλες.

Να μην χρησιμοποιείται σε περίπτωση οξείας ηπατικής διστομίασης που προκαλείται από τις άωρες μορφές του Fasciola hepatica.

Ειδικές προειδοποιήσεις

Αντοχή στις βενζιμιδαζόλες (συμπεριλαμβανομένης της albendazole) έχει αναφερθεί σε είδη των Teladorsagia Haemonchus, Cooperia και Trichostrongylus σε μικρά μηρυκαστικά σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η χρήση αυτού του προϊόντος θα πρέπει να βασίζεται σε τοπικές (περιφερειακές, αγροκτήματος) επιδημιολογικές πληροφορίες σχετικά με την ευαισθησία των νηματωδών και στις συστάσεις για τον τρόπο περιορισμού της περαιτέρω επιλογής για αντίσταση στα ανθελμινθικά.

Η εντατική ή η λανθασμένη χρήση των ανθελμινθικών μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη αντοχής. Για τη μείωση του κινδύνου, τα προγράμματα χορήγησης των δόσεων θα πρέπει να εξετάζονται με κτηνίατρο.

Πρέπει να δίνεται προσοχή ώστε να αποφεύγονται οι ακόλουθες πρακτικές επειδή αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αντοχής και μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε μη αποτελεσματική θεραπεία:

  • Πολύ συχνή και επαναλαμβανόμενη χρήση ανθελμινθικών από την ίδια κατηγορία, για παρατεταμένη χρονική περίοδο
  • Υπο-δοσολογία, η οποία μπορεί να οφείλεται σε λανθασμένο υπολογισμό του σωματικού βάρους, κακή χορήγηση του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος, ή έλλειψη βαθμονόμησης της συσκευής χορήγησης (εάν υπάρχει).

Οι πιθανολογούμενες κλινικές περιπτώσεις αντοχής στα ανθελμινθικά θα πρέπει να διερευνώνται περαιτέρω με τη χρήση κατάλληλων εξετάσεων (π.χ. εξέταση μείωσης του αριθμού των αυγών στα κόπρανα). Όταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων υποδεικνύουν αντοχή σε ένα συγκεκριμένο ανθελμινθικό, θα πρέπει να χρησιμοποιείται ανθελμινθικό που ανήκει σε άλλη φαρμακολογική κατηγορία και με διαφορετικό μηχανισμό δράσης.

Ειδικές προφυλάξεις κατά τη χρήση

Ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη χρήση σε ζώα

Απαιτείται προσοχή στον τρόπο χορήγησης του φαρμάκου για την αποφυγή κάκωσης του φάρυγγα, ιδιαίτερα στα πρόβατα.

Τα ζώα εντός της ίδιας ομάδας θα πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία ταυτόχρονα.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται από το άτομο που χορηγεί το φαρμακευτικό προϊόν σε ζώα

Πλένετε τα χέρια µετά την χρήση.

Αποφεύγετε την επαφή του φαρμακευτικού προϊόντος με το δέρμα και τα μάτια.

Πρέπει να χρησιμοποιείται κατάλληλος προστατευτικός ρουχισμός, συμπεριλαμβανομένων αδιαπέραστων ελαστικών γαντιών, κατά τη χορήγηση του φαρμακευτικού προϊόντος.

Σε περίπτωση τυχαίας έκθεσης των ματιών, ξεπλύνετε τα μάτια προσεκτικά με τρεχούμενο νερό. Εάν ο ερεθισμός επιμένει, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Σε περίπτωση τυχαίας έκθεσης του δέρματος, πλένετε την προσβεβλημένη περιοχή με νερό και σαπούνι. Εάν ο ερεθισμός επιμένει, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν δεν πρέπει να χορηγείται από έγκυες γυναίκες.

Άτομα με γνωστή υπερευαισθησία στις βενζιμιδαζόλες πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν.

Να μην τρώτε, πίνετε ή καπνίζετε κατά το χειρισμό του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος.

Λοιπές προφυλάξεις

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος στην πληθυσμιακή δυναμική των κοπροφάγων κολεοπτέρων δεν έχουν μελετηθεί. Συνεπώς, κρίνεται σκόπιμο να μην γίνεται θεραπεία στα ζώα στον ίδιο βοσκότοπο κάθε εποχή.

Δεν πρέπει να επιτρέπεται η έξοδος των ζώων από τον στάβλο για τουλάχιστον 5 ημέρες μετά την εφαρμογή προκειμένου να αποτραπεί η απέκκριση σε βοσκότοπους. Η κοπριά από ζώα που υποβλήθηκαν σε θεραπευτικήαγωγή πρέπει να αποθηκεύεται για 4 μήνες πριν από τη διάθεση και πρέπει να αφεθεί για τουλάχιστον 2 ημέρες πριν την ενσωμάτωση στο έδαφος, προκειμένου να επιτραπεί η περαιτέρω αποδόμηση της albendazole και των μεταβολιτών της. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται εναλλακτική τεχνική διαχείρισης των βοσκότοπων με άλλα ζωικά είδη.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Δεν είναι γνωστή καμία.

Χρήση κατά την κύηση, τη γαλουχία ή την ωοτοκία

Να μη χορηγείται κατά το πρώτο ήμισυ της εγκυμοσύνης. Χρησιμοποιήστε το προϊόν μόνο σύμφωνα με την εκτίμηση οφέλους/κινδύνου από τον υπεύθυνο κτηνίατρο κατά τις δύο τελευταίες περιόδους της κύησης και κατά τη διάρκεια της γαλουχίας.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης

Δεν είναι γνωστή καμία.

Κύριες ασυμβατότητες

Λόγω έλλειψης μελετών ασυμβατότητας, το παρόν κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν δεν πρέπει να αναμειγνύεται με άλλα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα.