Βιβλιογραφική αναφορά: AMFLEE COMBO 50 mg/60 mg Διάλυμα για επίχυση σε σημείο για γάτες και κουνάβια

Αντενδείξεις

Ελλείψει διαθέσιμων δεδομένων, το προϊόν δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε γατάκια ηλικίας μικρότερης των 8 εβδομάδων και/ή βάρους μικρότερου του 1 kg. Το προϊόν δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε κουνάβια ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών.

Να μην χρησιμοποιείται σε άρρωστα (π.χ. συστηματικές ασθένειες, πυρετός) ή εξασθενημένα ζώα.

Να μην χρησιμοποιείται σε κουνέλια λόγω του κινδύνου ανεπιθύμητων ενεργειών ή ακόμα και θανάτου.

Να μην χρησιμοποιείται σε περίπτωση υπερευαισθησίας στο δραστικό συστατικό ή σε κάποιο από τα έκδοχα.

Ειδικές προειδοποιήσεις

Όλα τα στάδια των ψύλλων μπορούν να μολύνουν το καλάθι της γάτας, το σημείο που κοιμάται και τις συνήθεις περιοχές ανάπαυσης, όπως τα χαλιά και τα μαλακά έπιπλα. Σε περίπτωση μαζικής προσβολής από ψύλλους και κατά την έναρξη των μέτρων ελέγχου, οι περιοχές αυτές θα πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία με κατάλληλο περιβαλλοντικό προϊόν και στη συνέχεια να σκουπίζονται με ηλεκτρική σκούπα τακτικά. Για τη μείωση της περιβαλλοντικής πρόκλησης από τους ψύλλους, όλα τα ζώα που ζουν στο ίδιο νοικοκυριό πρέπει επίσης να υποβάλλονται σε θεραπεία με κατάλληλο προϊόν που θέτει υπό έλεγχο τους ψύλλους.

Για τη θεραπεία και τον έλεγχο της αλλεργικής από ψύλλους δερματίτιδας συνιστάται οι αλλεργικοί ασθενείς και όλα τα ζώα του νοικοκυριού να λαμβάνουν αγωγή σε τακτική βάση.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την επίδραση του πλυσίματος/λουσίματος στην αποτελεσματικότητα του προϊόντος σε γάτες και κουνάβια. Ωστόσο, με βάση διαθέσιμες πληροφορίες από σκύλους που λούστηκαν 2 μέρες μετά την εφαρμογή του προϊόντος και έπειτα, δεν συνιστάται το πλύσιμο των ζώων εντός 2 ημερών μετά την εφαρμογή του προϊόντος.

Ειδικές προφυλάξεις κατά τη χρήση

i) Ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη χρήση σε ζώα

H προσκόλληση μεμονωμένων κροτώνων μετά τη θεραπεία δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Ως εκ τούτου η μετάδοση μολυσματικών ασθενειών δεν μπορεί να αποκλεισθεί εντελώς εάν οι συνθήκες είναι δυσμενείς.

Μόνο για εξωτερική χρήση. Μην χορηγείτε από στόματος.

Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια του ζώου. Εάν το προϊόν έρθει σε επαφή με τα μάτια, ξεπλύνετε αμέσως με πολύ νερό.

Μην εφαρμόζετε το προϊόν σε πληγές ή δερματικές βλάβες.

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν εφαρμόζεται απευθείας σε μια περιοχή ξηρού δέρματος όπου το ζώο δεν μπορεί να την γλείψει και να βεβαιωθείτε ότι τα ζώα δεν γλείφουν το ένα το άλλο μετά τη θεραπεία.

Περιμένετε να στεγνώσει το σημείο εφαρμογής πριν αφήσετε το ζώο που έχει λάβει τη θεραπεία να έρθει σε επαφή με πολύτιμα υφάσματα ή έπιπλα.

ii) Ιδιαίτερες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται από το άτομο που χορηγεί το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν σε ζώα

Αυτό το προϊόν μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στους βλεννογόνους, στο δέρμα και στα μάτια. Επομένως, πρέπει να αποφεύγεται η επαφή του προϊόντος με το στόμα, το δέρμα και τα μάτια.

Άτομα με γνωστή υπερευαισθησία στη φιπρονίλη ή στην (S)-μεθοπρένη και/ή σε οποιοδήποτε από τα έκδοχα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με το κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν.

Αποφύγετε την επαφή του περιεχομένου με τα δάκτυλά σας. Εάν αυτό συμβεί, πλύνετε τα χέρια με σαπούνι και νερό.

Μετά από ακούσια έκθεση των ματιών τα μάτια πρέπει να ξεπλυθούν προσεκτικά με καθαρό νερό.

Πλύνετε τα χέρια μετά τη χρήση.

Σε περίπτωση ακούσιας κατάποσης αναζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή και επιδείξτε το εσώκλειστο φύλλο οδηγιών χρήσεως ή την ετικέτα στον γιατρό.

Μην καπνίζετε, πίνετε ή τρώτε κατά τη διάρκεια της εφαρμογής.

Δεν πρέπει να ακουμπάτε τα ζώα που λαμβάνουν θεραπεία έως ότου το σημείο εφαρμογής να είναι στεγνό, και δεν πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να παίζουν με τα ζώα που βρίσκονται σε αγωγή έως ότου το σημείο εφαρμογής να είναι στεγνό. Επομένως συνιστάται να μην δίνεται θεραπεία στα ζώα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά η θεραπεία πρέπει να δίνεται νωρίς το βράδυ, και δεν πρέπει να επιτρέπεται στα ζώα που προσφάτως υποβλήθηκαν σε θεραπεία να κοιμούνται με τους ιδιοκτήτες, ειδικότερα με παιδιά.

Διατηρήστε τις πιπέτες στην αρχική συσκευασία μέχρι να είναι έτοιμες για χρήση και απορρίψτε αμέσως τις χρησιμοποιημένες πιπέτες.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Ανάμεσα στις πολύ σπάνιες πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες, έχουν αναφερθεί μετά τη χρήση παροδικές δερματικές αντιδράσεις στο σημείο εφαρμογής (απολέπιση, τοπική απώλεια τριχώματος, κνησμός, ερυθρότητα) και γενικευμένος κνησμός ή απώλεια τριχώματος.

Υπερβολική σιελόρροια, αναστρέψιμα νευρολογικά συμπτώματα (αυξημένη ευαισθησία σε διέγερση, κατάθλιψη, άλλα νευρολογικά συμπτώματα) ή έμετος έχουν επίσης παρατηρηθεί μετά τη χρήση.

Στην περίπτωση που το ζώο γλείψει το σημείο χορήγησης, μπορεί να παρατηρηθεί μια σύντομη περίοδος υπερβολικής σιελόρροιας κυρίως λόγω της φύσης του φορέα.

Η συχνότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών καθορίζεται ως ακολούθως:

  • πολύ συχνή (περισσότερο από 1 στα 10 υπό θεραπεία ζώα παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ενέργειες)
  • συχνή (περισσότερο από 1 αλλά λιγότερο από 10 ζώα στα 100 υπό θεραπεία ζώα)
  • όχι συχνή (περισσότερο από 1 αλλά λιγότερο από 10 ζώα στα 1.000 υπό θεραπεία ζώα)
  • σπάνια (περισσότερο από 1 αλλά λιγότερο από 10 ζώα στα 10.000 υπό θεραπεία ζώα)
  • πολύ σπάνια (λιγότερο από 1 στα 10.000 υπό θεραπεία ζώα, συμπεριλαμβανομένων μεμονωμένων αναφορών).

Χρήση κατά την κύηση, τη γαλουχία ή την ωοτοκία

Σε γάτες

Από τις εργαστηριακές μελέτες σε γάτες δεν διαπιστώθηκαν ενδείξεις τερατογένεσης, εμβρυοτοξικότητας ή τοξικότητας στη μητέρα.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της κύησης.

Η ενδεχόμενη τοξικότητα του προϊόντος σε γατάκια ηλικίας μικρότερης των 8 εβδομάδων που έρχονται σε επαφή με ενήλικη μη στειρωμένη γάτα που λαμβάνει θεραπεία δεν έχει καταδειχθεί. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή.

Σε κουνάβια

Η ασφάλεια του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος δεν έχει αποδειχθεί κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας. Χρησιμοποιήστε μόνο σύμφωνα με την εκτίμηση οφέλους/κινδύνου από τον υπεύθυνο κτηνίατρο.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης

Δεν είναι γνωστή καμία.

Κύριες ασυμβατότητες

Δεν είναι γνωστή καμία.