Βιβλιογραφική αναφορά: AMFLEE COMBO 50 mg/60 mg Διάλυμα για επίχυση σε σημείο για γάτες και κουνάβια

Είδη ζώων

Γάτες, κουνάβια.

Θεραπευτικές ενδείξεις για κάθε είδος ζώου

Σε γάτες

Χρήση έναντι των παρασιτώσεων από ψύλλους είτε αποκλειστικά είτε σε συνδυασμό με κρότωνες και/ή αιμομυζητικές ψείρες:

  • Θεραπεία των παρασιτώσεων από ψύλλους (Ctenocephalides spp.). Η εντομοκτόνος δράση έναντι των νέων παρασιτώσεων με ενήλικους ψύλλους διαρκεί για 4 εβδομάδες. Πρόληψη του πολλαπλασιασμού των ψύλλων μέσω της αναστολής επώασης των αυγών (ωοκτόνος δράση), των προνυμφών και των νυμφών (προνυμφοκτόνος δράση) που προέρχονται από ωοτοκία ενήλικων ψύλλων για έξι εβδομάδες μετά την εφαρμογή.
  • Θεραπεία των παρασιτώσεων από κρότωνες (Ixodes ricinus, Dermacentor variabilis, Rhipicephalus sanguineus). Το προϊόν έχει μια εμμένουσα ακαρεοκτόνο δράση για μέχρι και 2 εβδομάδες έναντι των κροτώνων.
  • Θεραπεία των παρασιτώσεων από αιμομυζητικές ψείρες (Felicola subrostratus).

Το προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος μιας θεραπευτικής στρατηγικής για τον έλεγχο της Αλλεργικής Δερματίτιδας από Ψύλλους (ΑΨΔ), όταν αυτή έχει προηγουμένως διαγνωστεί από τον κτηνίατρο.

Σε κουνάβια

Χρήση έναντι των παρασιτώσεων από ψύλλους είτε αποκλειστικά, είτε σε συνδυασμό με κρότωνες:

  • Θεραπεία των παρασιτώσεων από ψύλλους (Ctenocephalides spp.). Η εντομοκτόνος δράση έναντι των νέων παρασιτώσεων με ενήλικους ψύλλους διαρκεί για 4 εβδομάδες. Πρόληψη του πολλαπλασιασμού των ψύλλων μέσω της αναστολής επώασης των αυγών (ωοκτόνος δράση), των προνυμφών και των νυμφών (προνυμφοκτόνος δράση) που προέρχονται από ωοτοκία ενήλικων ψύλλων.
  • Θεραπεία των παρασιτώσεων από κρότωνες (Ixodes ricinus). Το προϊόν έχει μια εμμένουσα ακαρεοκτόνο δράση για 4 εβδομάδες έναντι των κροτώνων.

Οδοί χορήγησης και δοσολογία

Εξωτερική χρήση μόνο, χρήση για επίχυση σε σημείο.

Μια πιπέτα 0,5 ml ανά γάτα, που αντιστοιχεί στην ελάχιστη συνιστώμενη δόση 5 mg/kg φιπρονίλης και 6 mg/kg (S)-μεθοπρένης, με τοπική εφαρμογή στο δέρμα. Ελλείψει μελετών για την ασφάλεια, το ελάχιστο διάστημα μεταξύ θεραπειών είναι 4 εβδομάδες.

Μια πιπέτα 0,5 ml ανά κουνάβι που αντιστοιχεί σε δόση 50 mg φιπρονίλης και 60 mg (S)-μεθοπρένης ανά κουνάβι, με τοπική εφαρμογή στο δέρμα. Το ελάχιστο διάστημα μεταξύ θεραπειών είναι 4 εβδομάδες.

Τρόπος χορήγησης:

1. Αφαιρέστε την πιπέτα από τη συσκευασία της. Κρατήστε την πιπέτα σε όρθια θέση, στρίψτε και τραβήξτε για να αφαιρέσετε το πώμα.

2. Γυρίστε το πώμα από την ανάποδη μεριά και τοποθετήστε το άλλο άκρο του πώματος στο πίσω μέρος της πιπέτας. Πιέστε και στρίψτε το πώμα ώστε να σπάσει το σφράγισμα, και μετά απομακρύνετε το πώμα από την πιπέτα.

3. Χωρίστε το τρίχωμα στην πλάτη του ζώου στη βάση του λαιμού μπροστά από την ωμοπλάτη έως ότου είναι ορατό το δέρμα. Τοποθετήστε το άκρο της πιπέτας πάνω στο δέρμα και πιέστε την πιπέτα αρκετές φορές ώστε να αδειάσει εντελώς το περιεχόμενο απευθείας πάνω στο δέρμα σε ένα σημείο.

Συμπτώματα υπερδοσολογίας

Ο κίνδυνος εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών ενδέχεται να αυξηθεί με την υπερδοσολογία (βλ. παράγραφο 4.6).

Σε γάτες

Δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες σε μελέτες ασφάλειας στα ζώα-στόχος που πραγματοποιήθηκαν σε γάτες και γατάκια ηλικίας 8 εβδομάδων και άνω και βάρους περίπου 1 kg που έλαβαν θεραπεία μια φορά το μήνα, σε δόση πενταπλάσια της συνιστώμενης για έξι διαδοχικούς μήνες.

Μετά τη θεραπεία μπορεί να παρουσιαστεί κνησμός.

Η εφαρμογή του προϊόντος σε υπερδοσολογία θα προκαλέσει μια κολλώδη εμφάνιση του τριχώματος στο σημείο εφαρμογής της θεραπείας. Ωστόσο, εάν αυτό συμβεί, θα εξαφανιστεί εντός 24 ωρών μετά την εφαρμογή.

Σε κουνάβια

Σε κουνάβια ηλικίας 6 μηνών και άνω που έλαβαν θεραπεία μία φορά κάθε 2 εβδομάδες για τέσσερις θεραπείες, σε δόση πενταπλάσια της συνιστώμενης, παρατηρήθηκε απώλεια σωματικού βάρους σε ορισμένα ζώα.

Χρόνοι αναμονής

Δεν απαιτείται.

Διάρκεια ζωής

Διάρκεια ζωής του κτηνιατρικού φαρμακευτικού προϊόντος σύμφωνα με τη συσκευασία πώλησης: 2 χρόνια.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη φύλαξη του προϊόντος

Φυλάσσετε στην αρχική συσκευασία για να το προστατεύσετε από το φως και την υγρασία.

Το εν λόγω κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν δεν απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες θερμοκρασίας για την φύλαξή του.

Φύση και σύνθεση της στοιχειώδους συσκευασίας

Λευκή πιπέτα μιας δόσης από πολυπροπυλένιο με πώμα από πολυαιθυλένιο ή πολυοξυμεθυλένιο με ακίδα συσκευασμένη σε σάκκο τριπλής επίστρωσης από πολυεστέρα, αλουμίνιο και πολυαιθυλένιο.

Χάρτινο κουτί που περιέχει 1, 3, 6, 10, 30 πιπέτες.

Μπορεί να μην κυκλοφορούν όλες οι συσκευασίες.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις απόρριψης

Κάθε μη χρησιμοποιηθέν κτηνιατρικό φαρμακευτικό προϊόν ή μη χρησιμοποιηθέντα υπολείμματά του πρέπει να απορρίπτονται σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές απαιτήσεις. Το προϊόν δεν πρέπει να εισέρχεται σε υδάτινα ρεύματα, καθώς αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για τα ψάρια και άλλους υδρόβιους οργανισμούς.